FONDSEN UITGELICHT: DE Master Blenders en ICT Automatisering


Door Bart Koster en Ben Zwirs

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week die werd gedomineerd door de zorgen om de Cypriotische bankencrisis en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem de markten in beweging kreeg met al dan niet verkeerd geinterpreteerde uitspraken over de toekomstige aanpak van bankproblemen, was DE Master Blenders de uitschieter op het Damrak. Gesprekken over een overnamebod van investeringsfonds Joh. A. Benckiser zorgden donderdag voor een ferme koerssprong voor het koffie- en theebedrijf dat nog geen jaar aan de beurs staat. ICT Automatisering moest daarentegen een flink verlies incasseren na slecht ontvangen jaarcijfers.


ICT AUTOMATISERING ONDERUIT NA JAARCIJFERS


ICT Automatisering nv (ICT.AE) opende begin deze week de boeken over 2012 en kreeg daarmee de handen niet op elkaar. Terughoudendheid in de markt en uitstel van investeringsbeslissingen deed de omzet dalen en duwde de automatiseerder opnieuw in de rode cijfers.

"De markten werden in 2012 nog steeds gedomineerd door een terughoudendheid om in IT te investeren, met bescheiden tekenen van een opleving in de zomer", aldus chief executive Carlo D'Agnolo over het afgelopen jaar.

"Dit herstel hield echter niet aan en na de zomer werden wij weer geconfronteerd met een daling van de vraag en bijgevolg een afname van de productiviteit per werknemer", schetste hij het lastige en teleurstellende 2012.

De omzet van ICT als totaal liet een daling zien van 3% naar EUR77,8 miljoen. Het totale bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten daalde in 2012 naar EUR1,7 miljoen van EUR4,0 miljoen een jaar eerder, vooral door een afname in Nederland.

Het nettoverlies kwam uit op EUR5,3 miljoen, tegen EUR8,3 miljoen een jaar eerder, toen het bedrijf veel meer afboekte op goodwill dan dit jaar.

In 2012 werd EUR2 miljoen afgewaardeerd op de Duitse activiteiten, omdat de verwachte winstgevendheid lager is dan eerder werd ingeschat. In 2011 werd hier al EUR10,2 miljoen afgeschreven. Op het Nederlandse onderdeel werd in 2012 EUR1,5 miljoen afgewaardeerd.

De resultaten zijn ongeveer conform de verwachtingen, al was de impairment onverwacht, reageerde SNS Securities. De analist voorziet geen snelle ommekeer in Nederland, maar voor Duitsland verwacht hij een geleidelijke verbetering.

ICT stelt voor het dividend over 2012 te passeren gezien het gerapporteerde verlies en de negatieve kasstroom.

Voor 2013 voorziet ICT dat het economisch klimaat moeilijk zal blijven. Anderzijds verwacht het concern dat de reeks maatregelen die het management heeft genomen vanaf begin 2013 een positief effect zal hebben. Een prognose voor dit jaar wordt echter nog niet gegeven.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. CEO D'Agnolo ziet ook mogelijkheden, onder meer in het watersegment. De kennis die wordt opgedaan in de Rotterdamse haven zou bijvoorbeeld ook elders in de wereld benut kunnen worden, zoals in opkomende landen.

"We willen kansen pakken wanneer ze er zijn. Daar gaan we voor", aldus de chief executive. Voor dit moment kiest ICT er echter vooral voor eerst de eigen markt goed te bedienen.

Beleggers hapten niet toe. In de afgelopen week verloor het beursfonds 10,2%, en was daarmee e e n van de zwakst presterende fondsen in Amsterdam. Donderdag eindigde ICT 0,2% lager op EUR2,96.


Door Bart Koster en Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com