FONDSEN UITGELICHT: Akzo Nobel en Sligro


Door Bart Koster en Robert van den Oever

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week, waarin de penibele situatie in Spanje voortdurend centraal stond, kwam 's werelds grootste verfproducent Akzo Nobel met verrassend goede kwartaalcijfers als gevolg van succesvolle prijsverhogingen. Retail groothandels- en supermarktketen Sligro stelde daarentegen teleur met tegenvallende halfjaarcijfers, door sterker dan verwachte prijs- en margedruk.


SLIGRO HALFJAARCIJFERS FLINKE TEGENVALLER


Sligro Food Group nv (SLIGR.AE) kwam donderdag met flink tegenvallende halfjaarcijfers en daaruit blijkt nog eens dat inmiddels ook de food retail allerminst ongevoelig is voor de economische crisis in Nederland.

De halfjaaromzet van het supermarkt- en groothandelsbedrijf steeg weliswaar nog met 2,1% naar EUR1,2 miljard, maar het bedrijfsresultaat op EBIT-niveau kelderde met maar liefst 25,2% naar EUR34,2 miljoen en de nettowinst kwam 22,6% lager uit op EUR26 miljoen. De omzet was in lijn met de verwachting van analisten, maar bedrijfs- en nettoresultaat zaten daar zwaar onder.

De grootste pijn zat in de prestaties van de EMTE-supermarkten van Food Retail, waar de EBIT-marge marginaliseerde tot 0,3 op een omzet van EUR417 miljoen. Bij groothandelsdivisie Food Service was er nog een acceptabele EBIT-marge van 4,2% op een omzet van EUR793 miljoen.

Sligro wist er nog een positieve draai aan te geven door te melden dat het beursgenoteerde familiebedrijf uit Veghel in beide kanalen marktaandeel had gewonnen.

Opvallend was verder dat het bedrijf voor het eerst in vijf jaar een concrete outlook voor het hele jaar prijsgaf, met een nettowinstverwachting van circa EUR65 miljoen. Sligro wilde hiermee de markt enig houvast meegeven en niet overlaten aan de onbestuurbare en extrapolerende taxaties van analisten, lichtte financieel directeur Huub van Rozendaal donderdag na afloop van de persconferentie aan Dow Jones Nieuwsdienst toe.

Sligro zei in de toelichting op de cijfers ronduit "teleurgesteld" te zijn over de eigen prestaties en verwees naar prijs- en margedruk in de supermarkten en verschuiving naar lager renderende klantengroepen in de groothandel.

CEO Koen Slippens sprak van "een pittige uitdaging om de resultaatontwikkeling in de tweede helft van 2012 te keren", maar CFO Huub van Rozendaal voegde toe dat er geen concrete herstructureringsplannen in het vooruitzicht liggen.

Slippens zei nog dat de slechte gang van zaken in de groothandelsactiviteiten na jaren van stilstand nu toch eindelijk eens consolidatiekansen voor marktleider Sligro moet gaan bieden. Sligro heeft een marktaandeel van 20% en dan zijn er nog drie grote en zo'n 200 kleine spelers in de markt verduidelijkte Van Rozendaal.

Analisten van Rabo en SNS Securities zagen in de cijfers reden om hun koersdoelen te verlagen, maar hun hold-adviezen te handhaven. Het aandeel Sligro sloot de week 8,4% lager af op EUR18,96.


- Door Bart Koster en Robert van den Oever; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com