Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: ECB-cryptomunt

Prijsanalyse bitcoin: ECB-cryptomunt

Op 12 december verscheen de nieuwe directeur van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, ten tonele tijdens haar eerste officiële persconferentie. Op deze persconferentie zei ze ook iets over bitcoin én in het bijzonder stablecoins. Want die staan momenteel hoog op de agenda bij de ECB.

In april van dit jaar, toen Lagarde nog de rol van Managing Director bij het IMF vervulde, deed zij al eens een interessante uitspraak. Toen zei ze dat het bancair systeem transformeert dankzij nieuwe technologieën zoals digitale valuta's.

"Alles dat gebruik maakt van gedistribueerde grootboektechnologie (blockchain), of je het nu crypto, digitale assets of digitale valuta noemt, laat het systeem op zijn grondvesten schudden."

Central Bank Digital Currency

En blijkbaar heeft Lagarde zich het afgelopen jaar meer en meer in digitale muntjes verdiept. In Frankfurt, waar naar verluidt de toekomst van een Central Bank Digital Currency (CBDC) besproken werd, gaf ze haar visie op Bitcoin en stable coins:

Er is dus duidelijk vraag naar stablecoins, en daar wil men graag op reageren. Maar heel eerlijk: Lagarde wil de trend voor zijn… Met meer dan 200 stablecoins, waarvan Tether (stabiele cryptoversie van de dollar) een dagelijks omzetvolume van 19 miljard behaalt - wat maar liefst 2 miljard meer is dan het volume van bitcoin – lijkt de ECB flink achter de feiten aan te lopen.

Wat extra pijnlijk is, is dat Lagarde ook aangeeft momenteel maar één stablecoin te kennen en dat de andere onderzocht worden. Zouden ze hiermee doelen op Tether, of gaat het over Libra of toch de Chinese CBDC, die de concurrentie met de dollar én de Libra wil aangaan?

De ECB ziet natuurlijk zelf ook de potentie van een CBDC in en timmert hard aan de weg om ‘meer duidelijkheid’ omtrent deze vorm van geld te verschaffen.

In het derde kwartaal van 2020 zou de ECB willen weten wat werkt met ons huidige eurosysteem en waar de toegevoegde waarde van een CBDC zit. Voorlopig blijft, kijkend naar het omzetvolume, de stablecoin Tether de grootste cryptomunt. Wanneer we kijken naar bitcoin staat deze voorlopig op plek één als we kijken naar de totale marktkapitalisatie.

De koers

Bitcoin is de afgelopen 24 uur de best presterende cryptomunt in de top tien, met een plusje van 0,93%. Op de lange termijn is nog steeds een duidelijke neerwaartse trend zichtbaar, die een koersdoel van tussen de $6300 en de $5500 afgaf. Doorgaans pakt een trader 75% van het hoogste (neerwaartse) koersdoel om de eerste order weer op in te leggen. Dat punt lag op $7100.

De neerwaartse trend lijkt nog niet ten einde. De koers bevindt zich momenteel in een prachtig driehoekpatroon. Dat kenmerkt zich door horizontale bodems en toppen die steeds lager worden. Dit patroon breekt in 63% van de gevallen neerwaarts uit.

Klik om te vergroten

Een uitbraak uit deze driehoek dient gepaard te gaan met een hoog volume. Momenteel is te zien dat het volume duidelijk afloopt.

Bij een uitbraak dient het volume minstens een veelvoud te zijn van het gemiddelde volume. Ik houd graag een volume dat minstens vier maal hoger is aan. Zoals te zien op de bovenstaande afbeelding moet de uitbraak voor 1 januari plaatsvinden. Het koersdoel van deze driehoek bevindt zich op $6400.

Samenvatting

 • Neerwaartse trend is nog niet ten einde en er lijkt een nieuwe neerwaartse beweging aan te komen;
 • Patroon bleekt in 63% van de gevallen neerwaarts uit;
 • Uitbraak zal voor 1 januari plaatsvinden;
 • Een neerwaartse uitbraak heeft een koersdoel van $6400.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Keinscheisscoins 17 december 2019 10:22
  We weten wel wat ze willen. Ze willen beslist geen gedecentraliseerde cryptomunt met deflatoir monetair beleid gelijk bitcoin. Ze willen een gedigitaliseerde euro waarvan ze alle transacties per gebruiker kunnen opslaan en daarmee alle transacties per gebruiker kunnen monitoren en controleren. Vanzelfsprekend om criminaliteit en terrorisme te bestrijden. Big Brother is also watching your financial behaviour. Daarnaast wordt het beter mogelijk om krankzinnig monetair beleid als negatieve rentes door te voeren. Maar ja, dat komt ervan als je bestuurd wilt worden; als je slavernij boven vrijheid kiest.
 2. forum rang 7 Calimero 19 december 2019 10:20
  quote:

  Calimero schreef op 17 december 2019 12:11:

  [...]

  Volgt netjes het patroon .... hoef ik dus nog niet te updaten.

  www.iex.nl/Forum/Upload/2019/11979105...

  mvg
  Vanwege de grote beweging van 18 dec 2019 en het feit, dat men het op de diverse cryptofora heeft over een belangrijke steun, toch maar een Update.

  mvg
 3. forum rang 4 efreddy 19 december 2019 15:07
  Het kan ook simpel zonder grafiek,kocht gisteren 14:04:07 aan 5851€,verkocht 23:59:49 90% ervan aan 6698 € ,kocht 06:03:54 50% van deze verkoop terug aan 6407.2€ en verkocht dit 14:24:37 aan 6499€ om op 14:40:29 101% van die verkoop terug te kopen aan 6392.6 €.
  Enkel de laatste verkoop en aankoop heb ik gezien rond het tijdstip zelf,voor de rest simpel een limiet en hoeveelheid inzetten en afwachten tot de koers die limiet bereikt.
 4. forum rang 7 Calimero 19 december 2019 17:50
  quote:

  efreddy schreef op 19 december 2019 15:07:

  Het kan ook simpel zonder grafiek,kocht gisteren 14:04:07 aan 5851€,verkocht 23:59:49 90% ervan aan 6698 € ,kocht 06:03:54 50% van deze verkoop terug aan 6407.2€ en verkocht dit 14:24:37 aan 6499€ om op 14:40:29 101% van die verkoop terug te kopen aan 6392.6 €.
  Enkel de laatste verkoop en aankoop heb ik gezien rond het tijdstip zelf,voor de rest simpel een limiet en hoeveelheid inzetten en afwachten tot de koers die limiet bereikt.
  Klopt, grafiek is ook alleen maar om te zien waar de S/R-lijnen liggen (om koop-/verkooporders in te leggen). Dus hoe je het ook wendt of keert; je hebt minstens een keer een grafiek nodig gehad om te zien waar de S/R-lijnen liggen.
  Alleen een Ganntrader kan het zonder grafieken.

  mvg
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links