Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bitcoin blijft populairste cryptomunt

Bitcoin blijft populairste cryptomunt

Nederlanders investeren het meeste geld in bitcoin. Van het geld dat Nederlanders in cryptovaluta investeren, zit 43% in bitcoin. Verder spreiden bezitters hun investering met name over ether, XRP en litecoin. Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope

Ondanks dat er inmiddels meer dan duizend cryptomunten op de markt zijn, blijft bitcoin de populairste munt om in te investeren, schrijft Multiscope in een persbericht. Maar liefst 7.364 Nederlanders deden mee aan hun onderzoek, de Cryptovaluta Monitor. 

Populairste cryptomunten

Naast de investering in bitcoin spreiden bezitters hun geld over verschillende andere crypto's. Dit zijn de populairste cryptomunten van Nederland:

 • Bitcoin (43%)
 • Ethereum (11%)
 • Litecoin (5%)
 • Dogecoin (3%)

Nederlanders die van plan zijn te investeren in cryptovaluta, en dus nog geen crypto's bezitten, gaan voor bitcoin (38%). Bitcoin wordt daarbij op de voet gevolgd door XRP (34%) en ether (29%). De kleinere digitale munten, zoals NEO (13%) en stellar (11%) staan ook in de top 10 voor toekomstige investeringen.

Ongekend populair

De bekendheid van bitcoin in Nederland is ongekend hoog, maar liefst 95% van de consumenten kent deze cryptovaluta. Sterker nog, de naam bitcoin is veel bekender dan de verzamelnaam cryptovaluta. Slechts iets meer dan de helft (57%) kent deze term. 

Andere munten zijn nauwelijks bekend in Nederland. Ether (20%), litecoin (15%) en XRP (14%) volgen op ruime afstand van bitcoin. 

Doelgroep

Bezitters van cryptovaluta zijn vooral mannen van 18 tot 34 jaar. Ze zijn over het algemeen hoog opgeleid en hebben een bruto inkomen van maximaal 3.500 euro per maand.

Bezitters zijn gemiddeld 25 minuten per dag bezig met cryptovaluta. Dat houdt in dat ze in die tijd de koersen volgen, handelen in de munten of praten er met anderen over.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. 24 nov Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. 11 nov De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 efreddy 8 mei 2018 21:14
  www.investopedia.com/news/short-bitcoin/

  www.rtlz.nl/cryptocurrency/bill-gates...

  De kritiek van Gates was duidelijk tegen het zere been van Tyler Winklevoss, die al jaren in de cryptomunt investeert.
  In een tweet wees hij de Microsoft-oprichter op de mogelijkheid om de bitcoin op eenvoudige wijze te shorten: "Put your money where your mouth is!"
  (Ik zit zelf al sinds november 2013 long op Bitcoin toen die nog rond de 200 € noteerde,op sommige ogenblikken wel wat minder zoals bij een koers van rond de 16000 € in december 2018 maar als ik zo rijk was als Bill Gates had zou ik wel heel wat meer long staan maar zou ik tegelijk ook van die onzin vertellen dat ik zou short gaan als het makkelijk kon ).
 2. tampi 9 mei 2018 08:44
  quote:

  *Natte krant* schreef op 8 mei 2018 13:05:


  Bill Gates vind t jammer dat ie niet short kan gaan op de bitcoin.  Erg vreemd de uitspraken van Bill Gates.

  Deze zelfde Bill Gates zei een tijdje geleden dat Bitcoin beter is dan currency (spoel door naar seconde 0:07) : www.youtube.com/watch?v=6pkWv55-Cc4

 3. forum rang 4 Sir Cryptalot 9 mei 2018 21:51
  Madelon, btc is beschermd door je private key en er zijn al aardig wat btc’s op die manier voor eeuwig gelocked. Heb je een voorspelling op welk moment >50% van alle geminede btc niet meer bruikbaar is? Aannemend dat pc’s crashen, post-its verdwijnen, mensen verongelukken, enz enz enz.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links