Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"DNB heeft al 4 crypto-prototypes gebouwd"

Waarom Petra Hielkema van DNB cryptocurrencies erg interessant vindt

Petra Hielkema is Division Director Payments and Market Infrastructures bij De Nederlandsche Bank (DNB). Uit dien hoofde heeft ze ook grote belangstelling voor bitcoin en cryptocurrencies.

DNB ziet crypto-tokens niet als valuta en komt hier ook duidelijk voor uit. Vooralsnog komt het betalingsverkeer en de financiële stabiliteit niet in het geding door de komst van crypto's, zegt de bank. Afgezet tegen de omvang van het totale betalingsverkeer zijn cryptovaluta's een klein verschijnsel.

DNB maakt zich dan ook geen grote zorgen, zegt Hielkema. Ook niet vanuit monetair beleid. Wel geeft zij aan de technologie achter cryptovaluta's zeer interessant te vinden. DNB test daarom ook cryptomunten.

Wij interviewden Petra Hielekma op de Dag van de Crypto om meer inzicht te krijgen in de visie van DNB op crypto's en de achterliggende technologie. 

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. tampi 2 februari 2018 14:35
    De cryptomunt is nog nieuw, ook voor DNB, dat kun je zien aan de contradicties.

    Was het niet de DNB die zo waarschuwde voor de cryptomunten?
    Was het niet een minister die een verbod aan het onderzoeken is?

    Ik weet één ding zeker. Wanneer je je als beleidsmaker eerst negatief uitspreekt over iets, dan wordt het heel lastig om positief te worden over hetzelfde zonder gezichtsverlies.

    Wanneer de DNB komt met een eigen DNB-coin, zal deze nog wel eerst moeten concurreren met de al bestaande, verwacht ik. Het vertrouwen vanuit de DNB zal al erg goed zijn voor de waarde van de DNB-coin.

    Er zijn al een aantal nieuwe tokens, waaronder Crypterium (CRPT), die het mogelijk maakt om een transactie te kunnen doen tussen verschillende coins. Dus ontvanger en zender hoeven dan niet meer dezelfde coin te hebben om een transactie te doen. Wanneer de ontvanger alleen de DNB-coin van de DNB accepteert, dan zou je in theorie dus nog steeds als verzender (via bv. CRPT) een transactie kunnen doen met Bitcoin, Litecoin, Dash etc...

    Ik zie steeds meer initiatieven om geld (en het onderliggend vertrouwen) nog vrijer te maken. De geest lijkt stevig uit de fles te zijn. Ik zie rechtevenredig daaraan steeds meer initiatieven om geld nog strenger aan banden te leggen. Dat laatste gaat gepaard met bangmaak verhalen. Zoals terroristen, witwassen en fraude. Mensen die daar gevoelig voor zijn, hebben vaak moeite met het omgaan van grote bedragen En lopen veelal cashloos rond.

    Ik hoop overigens dat de DNB snel komt met een eigen DNB-coin, dit zal een hoop duidelijkheid geven. De waarde van de coin wordt bepaald door de programmering ervan en het ecosysteem waarvoor het is bedoeld. Ik verwacht overigens wel dat de Wet van Gresham in de DNB-coin wordt ingebouwd. De Euro en USD voldoen momenteel ook aan de Wet van Gesham. Zie ook: nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Gresham
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links