Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bolletje Ahold

Natuurlijk zou het makkelijker zijn om een artikel te schrijven over het Griekenland aan de Rijn, maar dat doe ik niet. Ik wil vandaag schrijven over een bedrijf waar we als belegger gewoon trots op kunnen zijn. Begin 2012 was er sprake van dat Ahold Wehkamp zou overnemen. Van de overname van Wehkamp kwam niets, maar van Bol.com. Cyrte Investments en NPM Capital ontvingen 350 miljoen euro voor Bol, maar daarvoor kreeg Ahold wel één van de belangrijkste webwinkels van Nederland in handen met (toen) ruim 3,4 miljoen klanten.

Dat een goede webwinkel het verschil tussen winnen en verliezen kan betekenen, is het afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Macintosh gaf recent aan dat het een groot aantal winkelssluit, omdat de internetverkopen een vlucht aan het nemen zijn. Natuurlijk is dat niet de enige reden, maar het is wel een structurele reden om winkels te sluiten. In de VS is het al niet veel anders. De paniek van een Walmart-bestuurder, die aangaf dat de verkopen in de eerste dagen van februari dramatisch slecht waren, heeft natuurlijk ook niet alleen te maken met internetverkopen.

Maar online shoppen is the name of the game. Veel Amerikaanse retailers hebben last van internetmastodonten als Amazon en de geplaagde retailers zijn genoodzaakt om winkels te sluiten en ook groot in te zetten op online shopping. De lijst met de in 2013 en 2014 te sluiten winkels per Amerikaanse winkelketen groeit:

 • Best Buy 200-250 winkelsluitingen op ruim 1000 winkels
 • Sears Holding 275-350 winkelsluitingen op ruim 2100 winkels
 • J.C.Penney 300-350 winkelsluitingen op 1100 winkels
 • Barnes & Noble 190-240 winkelsluitingen op 700 winkels
 • GameStop 500-600 winkelsluitingen op 4500 winkels
 • RadioShack 450-550 winkelsluitingen op 4400 winkels

Meer dan Bol
Om van te schrikken, niet? Maar wat Amazon in de VS is, lijkt Bol.com in Nederland te worden. Voor de Nederlandse middenstand en de winkelketens, begint de nachtmerrie eigenlijk net. Vanaf deze week gaat Bol.com 60.000 extra artikelen leveren. Terwijl de Nederlandse winkeliers de ontwikkelingen bij Bol met lede ogen aanzien, loopt de topman van Ahold, Dick Boer, er als een trots bestuurder bij.

Boer heeft meer te vieren, want Ahold kon tegen een goede prijs afscheid nemen van zijn 60%-belang in het Zweedse ICA. Een belangrijk deel van de opbrengst van de verkoop van ICA (2,5 miljard euro) zou Ahold terug kunnen geven aan de aandeelhouders of natuurlijk een internetwinkel kopen. Het is in ieder geval duidelijk dat Ahold er een solide internetstrategie op na houdt. Ahold, dat eerder liet weten, dat Bol een sterk laatste kwartaal beleefde, maakt het de concurrenten allesbehalve makkelijk en daar hou ik van als belegger.

Natuurlijk is Ahold meer dan Bol. Ahold is als grootgrutter aanwezig in onder andere de VS en is in Nederland de onbetwiste marktleider. Afgelopen jaar had Ahold’s dochter Etos wel last van tegenvallende verkopen, maar liepen de verkopen bij Albert Heijn weer verder op. In België heeft Albert Heijn nu overigens ook al meer dan 10 winkels! Over 2012 boekte Ahold een omzet van bijna 33 miljard euro.

Volgende week donderdag zal Ahold de resultaten over 2012 bekendmaken en zal er ongetwijfeld stil gestaan worden bij het succes van Bol in 2012. Voor 2013 en alles daarna lijkt de weg geplaveid te zijn voor Bol en zal Ahold daar optimaal van proberen te profiteren.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

 1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
 2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
 3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Ahold Delhaize Koninklijke 25,850 23 jul
  +0,225
  +0,88%
 2. Amazon.com 3.656,640 23 jul
  +18,610
  +0,51%
 3. Best Buy Company 113,280 23 jul
  +3,300
  +3,00%
 4. GameStop Corp 180,360 23 jul
  +1,510
  +0,84%
 5. JC Penney Company 0,182 mei '20
  -0,054
  -23,02%
 6. VictoryShares Protect America ETF 32,887 20 jul
  0,000
  0,00%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links