Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valse PRofeet

De euro lijkt de afgelopen weken naar beneden te druipen  met koersen die elke dag een nieuw dieptepuntje bereiken ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Zo wordt dag na dag de zin om te kopen afgestraft en lijkt, met een keer of drie opwaarts veren en weer terug vallen, het lot van de euro bezegeld. Bezit van de zaak, weinig tot geen vermaak en business as usual. Vrezen voor een dalende euro dus. Tot vandaag, want er lijkt zich een positive reversal (PR) te vormen in de grafiek van EUR/USD, hetgeen op hogere koersen zou duiden.

Dollar-power
Voordat ik verder ga met dat draadje wil ik nog even kwijt dat naar mijn idee de daling in de EUR/USD in de afgelopen weken gebaseerd is op dollar-power en niet zo zeer op zwakte van de euro. Ik zal dat morgen nog verder toelichten maar vandaag volsta ik met te verwijzen naar de goudprijsontwikkeling en de dollar-power die getoond wordt ten opzichte van de Japanse yen. Dit duidt in beide gevallen op kracht van de dollar, aangevuld  met de informatie dat er geen nieuwe lows zijn bereikt in andere crossen tegen de euro, neerkomt op dollar kracht.

Vandaag iets anders, een valkuil zullen we maar zeggen. De strekking van de column van vandaag is dat zich in de grafiek van de EUR/USD een PR lijkt te vormen in relatie tot de RSI, maar, let op, dit is er geen! Ik vond het frappant en wilde er op wijzen zonder daarbij de indruk te willen wekken dat de opwaartse focus fout zou zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Misverstand positive reversal
Het gaat om het volgende misverstand. Een PR ontstaat wanneer de koersen van een onderliggende waarde hogere bodems realiseren en het verloop van de RSI lagere bodems laat zien op de referentiepunten. Inderdaad, zoals het hier lijkt te gebeuren. Want één ding maakt dat dit geen PR kan zijn. Een wezenlijk punt in deze analyse techniek is namelijk het feit dat de analyse over slotprijzen gaat.

In dit geval lijkt de rode lijn in de grafiek  te duiden op hogere bodems, maar nadere bestudering van de koersvorming leert ons dat de laagste slotkoers die correspondeert met de eerste low in de RSI, niet onder de huidige koersen, maar er boven heeft plaatsgevonden.  Dus weg PR, en dus geen koersdoel en dat met een 70% waarschijnlijkheid.

Valse PRofeet
Maar wat dan wel? De reversal bar die we vandaag aan het maken zijn geeft evengoed een signaal af dat koersen zich opmaken voor een herstelpoging. De strekking van wat de valse PRofeet zegt en de vooruitzichten correleren wel met elkaar. Het grote verschil is dat de stijgingspoging die we nu aan het vormen zijn een veel kortere levensduur kan hebben dan wanneer we uit zouden gaan van de PR.

Daarnaast is het zo dat een valide PR een koersdoel afgeeft die in een hogere top voorziet,  maar daar is op dit moment geen sprake van. Wat ons rest is een pull-back modus die een plotseling verloop zal kennen en weerstand zal ondervinden tussen de 1,33 en de 1,34. Ruimte genoeg om daar iets mee te doen?  Ik denk van wel, echter wel dicht bij huis blijven. 


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 maart 2012 21:16
    Beste heer Erem.
    Vaak willen koers bewegingen ons laten geloven dat bepaalde bewegingen ontstaan.
    U complete verhaal klopt,ook de voorspelbare 1,33/1,34.
    Maar eens op een onverwachts moment breekt die dalende lijn over de euro toppen tegen over de dollar!
    Wat ik naast alle andere zaken daar bij neem is de omgevings factoren,en die gaan langzaam weer in het voordeel van de Euro bewegen! Ik begrijp dat de technische annalyse daar geen rekening mee houd!
    De markt wel gelukkig!
    Verder bedankt voor u bijdrage!
  2. [verwijderd] 15 maart 2012 21:17
    quote:

    op en top schreef op 15 maart 2012 21:10:

    Zou mooi zijn Gokhan als de dollar iets verzwakt ik heb er nog zat in te dekken. Stoploss doe ik niet meer, of het is op 1,30 bijv. de rest laat ik lopen en op 1,325 koop ik dat is me vorige keer ook goed bevallen.
    Dank voor de posting.
    grt

    Mijn laatste aankoop was op 1,346 .
    Beter kom haast niet :)
  3. Cybres 16 maart 2012 08:58
    @ Jaap 1965 Belangrijk bij de rente verlaging is dat het extreem onverwacht en tegen de consensus in was. Ik ben zelf short gegaan op 7.5670 omdat ik denk dat de reactie nogal overdreven is en de NOK kracht de EUR/NOK wel weer richting het zuiden zal duwen zodra iedereen van deze schrik bekomen is.
  4. [verwijderd] 16 maart 2012 11:15
    @Op en top, uitstekende strat. Past volledig bij hoe ik u inschat. Top.

    @Bernardo, quote "Ik begrijp dat de technische annalyse daar geen rekening mee houd! De markt wel gelukkig!"

    Dit spreekt elkaar tegen beste B, want wij lezen wat de markt produceert, koersen dus. Een klein verschill tussen wat u zegt en wat ik beweer, het is niet belangrijk wat de markt zegt denkt roept etc, maar veel belangrijker wat ie doet. Het principe van put your money where your mouth is weegt zwaarder dan discussie zullen we maar zeggen. Veelal onstaat de discussie nadat de posities zijn ingenomen omdat er anders niet veel te discussieren valt. Want waarom zou je anders? Laat ik een gokje wagen, u zit long, maar met krappe stops? :-)

    @Jaap en Cybes, de trend is onveranderd down in EUR/NOK dus Cybes heeft een goed punt naar mijn indee
  5. [verwijderd] 16 maart 2012 14:08


    @Bernardo, quote "Ik begrijp dat de technische annalyse daar geen rekening mee houd! De markt wel gelukkig!

    Dit spreekt elkaar tegen beste B, want wij lezen wat de markt produceert, koersen dus. Een klein verschill tussen wat u zegt en wat ik beweer, het is niet belangrijk wat de markt zegt denkt roept etc, maar veel belangrijker wat ie doet. Het principe van put your money where your mouth is weegt zwaarder dan discussie zullen we maar zeggen. Veelal onstaat de discussie nadat de posities zijn ingenomen omdat er anders niet veel te discussieren valt. Want waarom zou je anders? Laat ik een gokje wagen, u zit long, maar met krappe stops? :-)

    Beste heer Erem,u schrijft de woorden zoals ik ze eigenlijk bedoelde.
    Ik koop valute (dollars)voor import handel.
    Aankoop op 1,346 tot en met eind juni.
    Inschatting is dat verdere aankopen na juni goedkoper kunnen dan de 1,346 .
    Dus op die manier zit ik long zoals u dacht in de euro :)

    Dank voor u reactie!

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links