Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (718,93)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 60,20%
Lager 39,80%

Saaie brede markt voorbeurs, hectisch in de beursballenbak

Saaie brede markt voorbeurs, hectisch in de beursballenbak

De opening is weer eens saai, vlak en nikserig, maar er is genoeg te beleven (in sommige hoekjes en zelfs krochten) van de vloer. Ga er goed voor zitten.

Dat Stack Overflow maakt nog winst ook. Het nieuws bij ons is dat Prosus een grote - hieronder het persbericht - en IMCD een kleine overname doet. De laatste is wel een Chinese. Zien we niet zo vaak.

Dit is het verhaal van de dag, AMC. U ziet het goed, +95,2% en nabeurs nog een keer +8,7%. De trigger: een aandelenuitgifte dus... Ja, echt. Het fonds is nu $33 miljard waard en de analisten - voor de anderhalve paardenkop die dat interesseert - verwachten de komende jaren verlies per aandeel.

Anderen meme-aandelen als GameStop (+13,3%) stegen ook en ook de crypto's geven 'm van jetje. Kortom, het is weer bal in de ballenbakken van de beurs.


Wat valt er verder over te zeggen? Het kan, het mag en gebeurt en verder raakt de lol er vanzelf vanaf, als u iedere keer met double digits om de oren krijgt. Zo loopt het voor de meesten toch wel af. Het probleem lost zich waarschijnlijk vanzelf op en wie zegt eigenlijk dat het een probleem is? Ik vind het leuk.

Iedereen doet vrijwillig mee en is zat keren gewaarschuwd, ofwel lekker zelf weten. De brede markt heeft hier verder geen last van. Iets anders is crypto's. Dat kan een bedreiging voor bestaande valuta zijn. Er gaat tegenwoordig ook geen dag meer voorbij zonder dat een centrale bank of bankier waarschuwt.

We doen het vandaag vooral met inkoopmanagersindices dienstensector mei en die uit Azië vallen overwegend tegen.


De opening ziet er weer niet al te spectaculair uit. De AEX heeft anders geen klagen, met 719,93 en 722,07 staan er deze week al een nieuwe hoogste slot- en intradagstand ooit. Aan de onderkant is het piketpaaltje 677,88, een bodempje van vorig maand.


Marktbreed moeten we weer echt wennen aan nullen voor de komma's en minder volatiliteit. Voor spektakel moet u bij die meme-aandelen en in sommige gevallen dito cryto's zijn:

 • Bitcoin +2,6%
 • Ethereum +3,2%
 • Dogecoin +15,4%


De rentes zitten ook nog aan de koffie. Niet de beste koffie, geloof ik.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ABM Financial nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren met een kleine overname van IMCD en een grote van Prosus dus:

 • 08:04 Neutrale start AEX voorzien
 • 07:53 Beursblik: Prosus wordt een soort Softbank
 • 07:45 Elastic overtreft verwachtingen
 • 07:19 Ctac stelt omwisselverhouding stockdividend vast
 • 07:11 Europese beurzen openen licht hoger
 • 07:01 Chinese dienstensector ziet groei vertragen
 • 07:00 Ruim 171,5 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
 • 06:59 Japanse dienstensector krimpt harder
 • 02 jun Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 02 jun Wall Street licht hoger gesloten
 • 02 jun Olieprijs hoger gesloten
 • 02 jun Amerikaanse economie groeit in gematigd tempo - Beige Book
 • 02 jun Wall Street koerst af op vlak slot
 • 02 jun IMCD neemt Shanghai Yuanhe Chemicals over
 • 02 jun Europese beurzen hoger gesloten
 • 02 jun Prosus neemt Stack Overflow over
 • 02 jun AEX zet nieuw record in de boeken

De AFM meldt deze shorts:

De agenda is vol met aandeelhoudersvergaderingen, cijfers (Holland Colours hiero en Broadcom daaro), inkoopmanagersindices en het ADP-rapport::

 • 00:00 Fastned AvA
 • 03:45 China Caixin services PMI mei
 • 09:45 Italië services PMI mei 49,8
 • 09:50 Frankrijk services PMI mei 50,4
 • 09:55 Duitsland services PMI mei
 • 10:00 Aegon AvA
 • 10:30 VK services PMI mei
 • 14:15 VS ADP arbeidsmarktrapport mei +545K
 • 14:30 VS wekelijkse jobless claims
 • 16:00 VS ISM non-Manufacturing Index mei 62,9
 • 18:00 Holland Colours Q1-cijfers
 • 22:00 Broadcomm Q2-cijfers (gebroken boekjaar)
 • 22:00 Slack Q1-cijfers

En dan nog even dit

De terugblik:

Gisteren blogde ik ook al, de AMC-CEO speelt het spel handig.

En hoe zit het eigenlijk met de tegenpartij?

Nog meer prijsactie:

Opgelet:

Zou het...?

Zeg het maar:

Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 20 jun Wat een beurs, ook deze week gaat u zich weer geen seconde vervelen 2
 2. 18 jun Saaie opening, maar genoeg tumult dollar, rentes en vooral commodities 1
 3. 17 jun Vijftig jaar notering! De verbijsterende Boskalisgrafieken

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Pietje 3 juni 2021 09:18
  quote:

  Whiskey Julliet schreef op 3 juni 2021 09:00:


  Je zegt dat de trigger bij AMC een aandelenuitgifte zou zijn om vervolgens met geen enkel argument te komen. Ik hoor niet vaak zulke onzin. Zie je nou echt niet dat wat hier gebeurt groter is dan retailidioten, wil je het niet zien of wil je je lezers voor de gek houden?


  als jij het zo goed weet, misschien kan jij het marktcommentaar schrijven ........
 2. redfalcon 3 juni 2021 10:02
  Reuters artikel: " The surge in AMC shares comes a day after hedge fund Mudrick Capital Management LP sold a $230 million stake in the company for a profit shortly after acquiring it, saying the stock was overvalued, according to a source."

  Het is niet vreemd dat een hedgefonds een (winstgevende) trade doet; het is wel vreemd dat ze direct een persbericht de deur uit doen om hun handeltje uit de doeken te doen...
  Wat zou daar nou de reden voor kunnen zijn? Vragen, vragen....
 3. forum rang 4 theo1 3 juni 2021 10:05
  quote:

  Whiskey Julliet schreef op 3 juni 2021 09:00:


  Je zegt dat de trigger bij AMC een aandelenuitgifte zou zijn om vervolgens met geen enkel argument te komen. Ik hoor niet vaak zulke onzin. Zie je nou echt niet dat wat hier gebeurt groter is dan retailidioten, wil je het niet zien of wil je je lezers voor de gek houden?


  Je mist het punt echt volkomen he. De echte vragen moeten zijn:
  - is dit een winstgevend bedrijf?
  - zo nee, is er reëel uitzicht op winst in de toekomst (en wel voordat het bedrijf failliet is)?
  - is er fatsoenlijke liquiditeit in het aandeel?
  Als je 2 van de 3 ja hebt, is het eventueel een zinvolle belegging.

  Dit is een bioscoopketen die vóór de lockdown al in de problemen zat en daarna een dik jaar lang geen omzet maakte. Normaal gesproken zou het onafwendbaar richting faillissement gaan. Dat trekt natuurlijk shorters aan, want het is als een geschreven optie die waardeloos expireert: alles wat je ervoor krijgt is winst.

  Al de rest is puur beurstechnisch. Ja, je kan winst maken door de shorters uit te roken. Zeker als de shorters wat al te gretig waren. Ja, in een illiquide aandeel kan je een shuffle organiseren. Dat is trouwens verboden. Maar dit heeft allemaal niks met het bedrijf te maken. De koers was eerder misschien te laag gedrukt door overmatig shorten, nu is de koers idioot hoog. Het bedrijf maakt daar opportunistisch gebruik van om een emissie te doen op een koers die ze anders nooit hadden gekregen. Daardoor gaat het bedrijf weer wat langer bestaan.

  Beleggen is deelnemen in een bedrijf. Het hoort te gaan over wat het bedrijf doet en hoe het bedrijf presteert. Gebruik maken van puur beurstechnische mechanismen is de speculatie voorbij. Het is vragen om ongelukken. De Elon Musks van deze wereld gaan daar niet op nat. Soms wel trouwens, die Hwang die ging goed de boot in. Wie daarop nat gaan zijn de kleine krabbelaars die altijd te laat zijn. Dat is waar Kamp het over heeft.
 4. Abandoned baby 3 juni 2021 10:13

  Exact, volledig eens met bovenstaand verhaal en laatste zin. De jonge tieners met de Robin Hood app op hun phone zijn laat voor het feestje en vele tranen zullen gaan vloeien. Net als bij de tieners die de laatste maanden op de top in de krypto-hype zijn gestapt. Er is zoveel leed, dat wil je niet weten. Zuur verdiend geld met jaren vakken vullen wordt weg gegokt via krypto-apps of Robin Hood & BUX. De mens (en zeker de onervaren jonge mens met de smartphone) zou in mijn beleving tegen zijn eigen speculatie-drift beschermd moeten worden. Ik hoop dat de SEC ingrijpt.
  Doet me alleemaal heel erg denken aan de online poker-boom van jaar of 10 geleden. Toen dachten ook veel mensen even snel rijk te worden. Je stapt in een skill-game, net als handel op de beurs of krypto, dat wordt wel eens vergeten. Zonder skills ga je nat.
 5. Whiskey Julliet 3 juni 2021 10:21
  quote:

  theo1 schreef op 3 juni 2021 10:05:


  [...]

  Je mist het punt echt volkomen he. De echte vragen moeten zijn:
  - is dit een winstgevend bedrijf?
  - zo nee, is er reëel uitzicht op winst in de toekomst (en wel voordat het bedrijf failliet is)?
  - is er fatsoenlijke liquiditeit in het aandeel?
  Als je 2 van de 3 ja hebt, is het eventueel een zinvolle belegging.

  Dit is een bioscoopketen die vóór de lockdown al in de problemen zat en daarna een dik jaar lang geen omzet maakte. Normaal gesproken zou het onafwendbaar richting faillissement gaan. Dat trekt natuurlijk shorters aan, want het is als een geschreven optie die waardeloos expireert: alles wat je ervoor krijgt is winst.

  Al de rest is puur beurstechnisch. Ja, je kan winst maken door de shorters uit te roken. Zeker als de shorters wat al te gretig waren. Ja, in een illiquide aandeel kan je een shuffle organiseren. Dat is trouwens verboden. Maar dit heeft allemaal niks met het bedrijf te maken. De koers was eerder misschien te laag gedrukt door overmatig shorten, nu is de koers idioot hoog. Het bedrijf maakt daar opportunistisch gebruik van om een emissie te doen op een koers die ze anders nooit hadden gekregen. Daardoor gaat het bedrijf weer wat langer bestaan.

  Beleggen is deelnemen in een bedrijf. Het hoort te gaan over wat het bedrijf doet en hoe het bedrijf presteert. Gebruik maken van puur beurstechnische mechanismen is de speculatie voorbij. Het is vragen om ongelukken. De Elon Musks van deze wereld gaan daar niet op nat. Soms wel trouwens, die Hwang die ging goed de boot in. Wie daarop nat gaan zijn de kleine krabbelaars die altijd te laat zijn. Dat is waar Kamp het over heeft.


  Interessant dat je zo'n heel verhaal afsteekt over hoe je moet beleggen. Kan ik verder niet zoveel mee. Ik heb verder ook helemaal niets gezegd over of AMC een goeie belegging is of niet. Wat ik aangaf in m'n commentaar was dat het onzin is om een causaal verband te leggen tussen twee gebeurtenissen zonder aan te geven hoe dat dan werkt. Soms is je onthouden van commentaar beter als je niet weet hoe het zit.
 6. redfalcon 3 juni 2021 12:47
  IEX level fundamentele analyse: " AMC. U ziet het goed, +95,2% en nabeurs nog een keer +8,7%. De trigger: een aandelenuitgifte dus... Ja, echt. "

  Reddit apes fundamentele analyse:
  " So now I'm going to try and tie everything together for all apes to understand. HFs short GME have been able to hedge their position with AMC, but the last 4 trading days have forced institutions and MARGE to reassess risk models as the linear relationship turned into a logarithmic one. Because of this change, the amount of AMC shares needed to hedge a GME short position has begun to rise exponentially. This has resulted in an exponential increase in buying pressure in AMC, also leading to an exponential price rise. This strategy can continue based on the models until AMC reaches $100, but is becoming exponentially more expensive to execute with each tick higher in AMC's price. If/when AMC reaches $100, the effectiveness of this hedging begins to exponentially decay, and in theory will lead to an infinite amount of AMC shares being needed, which in reality is not possible.  The next critical point, is today's price action is just now being updated in risk models across all institutions, and these models also determine counterparty risk and MARGIN requirements. Due to the nature of logarithmic relationships in hedging/VaR, there is still time and pricing intervals available to maintain a long AMC position to offset a GME short, HOWEVER, if AMC reaches $100, this will no longer be the case, and institutions lending out margin to counterparties short GME will no longer be able to use the relationship to AMC to lower VaR used with margin calculations. Instead, each position will be taken independently, and the now exponentially larger AMC positions of SHF, combined with whatever short GME exposure the SHF has will almost certainly blow out all VaR models, leading to margin calls."

  (slechts een klein stukje uit de volledige post)

 7. forum rang 4 theo1 3 juni 2021 15:51
  quote:

  Whiskey Julliet schreef op 3 juni 2021 10:21:


  [...]

  Interessant dat je zo'n heel verhaal afsteekt over hoe je moet beleggen. Kan ik verder niet zoveel mee. Ik heb verder ook helemaal niets gezegd over of AMC een goeie belegging is of niet. Wat ik aangaf in m'n commentaar was dat het onzin is om een causaal verband te leggen tussen twee gebeurtenissen zonder aan te geven hoe dat dan werkt. Soms is je onthouden van commentaar beter als je niet weet hoe het zit.


  Vat maar op als gratis onderwijs.

  Beurscommentaar staat bol van causale verbanden leggen die er niet zijn, om een beweging maar te kunnen "verklaren". Beurs daalt? De beurs maakt zich zorgen over corona (of wat er dan ook speelt op dat moment, onrust in het Midden Oosten is een klassieker, dat is er namelijk altijd). Beurs stijgt? De beurs is opgelucht over corona (of wat dan ook). Dat soort verhalen kan je maar beter gewoon negeren. Er tegen vechten helpt niet en is zonde van de energie, dit blijft altijd bestaan want het dagelijkse stukje moet nu eenmaal geschreven worden.
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links