Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Shell gaat voor groen

Slotcall: Shell gaat voor groen

Hoewel de AEX (+0,2%) slechts nipt in het groen eindigde, waren er ook aardig wat koersen die omlaag doken. Zo hadden de chippers ASMI (-1,0%), ASML (-0,1%) en Besi (-2,5%) vandaag hun dag niet.

Van de midcaps werd je vandaag helemaal verdrietig. De AMX (-0,8%) zag vandaag rood. AMG (-2,9%) was hekkensluiter en er waren dan ook niet echt grote uitschieters.

Toen gisteren in Nederland de beursdeuren dicht waren, verscheen in de Verenigde Staten eindelijk de koers van Coinbase (+1%) op het bord. Het mega cryptoplatform tikte op zijn debuutdag kortstondig $429 per aandeel aan. Dat maakte Coinbase even meer dan $100 miljard waard.

De koers kwam daarna enigszins tot bedaren, maar sloot nog altijd op +31,3%. Toen Wall Street vandaag weer aan het werk moest sprong de koers al gauw zo’n 3% omhoog en sindsdien noteert Coinbase rond de $335 per aandeel. Cathie Wood van Ark Invest heeft zelfs $250 miljoen stukgeslagen op Coinbase-aandelen.

Shell gaat voor groen

Royal Dutch Shell (-0,9%) is op de groene toer. Qua koers vandaag even niet, maar qua toekomstplannen wel. Het olie- en gasconcern zal zijn  energietransitieplan op 18 mei aan de aandeelhouders voorleggen. Daarin staat onder andere dat het bedrijf vanaf 2050 energieneutraal wil zijn.

Op de korte termijn wil het management de nettoschuld met circa $10 miljard terugbrengen tot onder $65 miljard alvorens er meer geld naar de aandeelhouders stroomt. De olie- en gasprijzen zijn natuurlijk van grote invloed op de snelheid waarmee de schuld teruggebracht kan worden.

De volledige analyse van Martin Crum vindt u hieronder:

NSI 

Kantorenfonds NSI (-0,3%) weet zich redelijk goed staande te houden. Wel zijn de operationele kosten flink gestegen, zo bleek uit een kwartaalupdate van het bedrijf. Voor de helft is dit echter te wijten aan hogere belastingen. Het directe resultaat kwam hier ietwat door onder druk te staan.

Voor de financiering van overnames en de herontwikkeling van bestaande kantoren wil het bedrijf 10% extra aandelen uitgeven. Volgende week woensdag wordt dat besproken tijdens de AvA. Twee dagen later gaat NSI overigens ex-dividend.

Wat analist Peter Schutte nu van NSI vindt leest u hier:

 

Dan nog even dit: Morgen introduceren wij een nieuwe rubriek in de IEX BeleggersPodcast waarin we een aantal vragen van luisteraars beantwoorden. Heeft u leuke vraag? Stel hem dan hieronder in de reacties en wellicht beantwoorden Arend Jan Kamp en Niels Koerts hem in de podcast.

Rentes

De Nederlandse tienjaarsrente zakt drie basispunten naar -0,23%. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zakt het tienjaars staatspapier zelfs 7 basispunten. 

Brede markt

 • Hoewel we in het groen eindigden, loopt de AEX als index een beetje achter op de meeste andere Europese indices.
 • Op Wall Street zijn nog meer groene koersen te beleven met de S&P 500 op +0,9%, de Dow Jones op +0,8% en de Nasdaq zelfs op +1,1%. De Amerikaanse beurzen profiteren van meevallende cijfers over de detailhandelsverkopen en jobless claims.
 • De euro zakt 0,1%, maar noteert nog steeds 1,197 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (+1,6%) stijgt en zilver (+1,9%) stijgt nog harder.
 • Olie: WTI (+0,2%) en Brent (+0,2%) zijn weer wat gekalmeerd na de harde stijging van gisteren..
 • De bitcoin (+0,2%) doet het rustig aan.

Het Damrak

 • Zelfs een koopadvies en een flinke koersdoelverhoging van Degroof voorkomt niet dat ASML (-0,1%) in de min eindigt.
 • Ahold Delhaize (-1,3%) in de min ondanks dat JP Morgan Chase een eerste belang in het bedrijf heeft gemeld. 
 • Hetzelfde geldt voor PostNL (-1,2%) dat vandaag lager sluit, terwijl UBS juist zijn belang in het postbedrijf heeft vergroot.
 • Just Eat Takeaway (+0,8%) in de plus. ING-analist Marc Hesselink meldde vandaag dat JET concurrent Deliveroo (-3,33%) ruimschoots heeft overtroffen.
 • Avantium (-4,1%) is een succesvolle emissie aan het verwerken. Bank Degroof heeft zijn koersdoel voor Avantium opgeschroefd en handhaaft zijn koopadvies.
 • ABN Amro (-1,9%) in de min nadat de VEB de bank aansprakelijk stelt voor geleden schade bij beleggers. Anderzijds lijkt vooral de dalende rente de boosdoener te zijn.
 • Mede daarom kennen ASR (-0,5%), NN Group (-0,5%) en ING (-1,4%) een mindere dag.
 • Beter Bed (-1,7%) eindigt in mineur. Morgenochtend presenteert de beddenverkoper uit Uden een tradingupdate over het eerste kwartaal.

Adviezen

 • Avantium: naar €8,30 van €7,40 en kopen - Bank Degroof
 • ASML: naar €680 van €450 en verhoogd naar kopen - Bank Degroof
 • ArcelorMittal: naar €29,50 van €26,50 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • Akzo Nobel: naar €107 van €104 en kopen - Credit Suisse

Agenda  

16 apr Event Consensus
04:00   China BBP Q1 +6,1% YoY
04:00   China industriële productie mrt +15,6% MoM
08:00   Beter Bed omzetcijfers Q1  
09:00   KPN notering €0,087 ex-dividend  
09:00   Ahold notering €0,40 ex-dividend  
11:00   EU inflatie CPI mrt +0,9% MoM
13:00   Morgan Stanley Q1-cijfers  
14:30   VS bouwvergunningen mrt 1,75M
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan mrt 88,6

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 18 mei Slotcall: Technologie doet het 3
 2. 17 mei Slotcall: Pas op de plaats 5
 3. 13 mei Slotcall: Positieve draai 8

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Jonas Spartel 15 april 2021 22:18
  Vraag voor de podcast morgen:
  Wat vinden jullie van het aandeel Sif Holding? Hun activiteiten liggen aan het fundament van de energietransitie. Toch ligt het aandeel er wat flauwtjes bij. Zeker als je het vergelijkt met andere duurzame aandelen. Tesla's moeten met die windturbines opgeladen worden. Moet Sif niet eens een kop koffie drinken met de jongens van Fastned om te vragen hoe je interesse wekt van die milieubewuste en in duurzaamheid investerende millenials?
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links