Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
$20 miljard weg in twee dagen: de wijze leverage-les van Bill Hwang

$20 miljard weg in twee dagen: de wijze leverage-les van Bill Hwang

U hebt vast ook van die anekdotes die u in één klap een belangrijke les leerden over de markt. Dit was mijn allesbeslissende les over leverage, ofwel hefbomen. In de kredietcrisiskrach - hoe kon ik zo stom zijn - zat ik al met veel te hoge hefbomen in turbo's te zooien. Richting goed, wel uitgestopt. U. Kent. Het.

Mijn ervaring en mijn schade - vele duizenden euro's verbrand - vielen in het niet bij wat er een paar jaar later bij valutapaar CHF/EUR gebeurde. Begin 2015 liet de SNB plotseling en onverwacht haar peg met de euro los - ze kocht zich suf aan die dingen om de eigen franc te drukken - in een niet gelekt extra rentebesluit.

U ziet het duidelijk in deze nota bene tienjaarsgrafiek. Vervolgens klapte de koers in een handvol tikken omlaag, waarna de markt op slot ging. Die werd niet stilgelegd, maar iedereen vreesde een credit event. Dat was er, verschillende banken en brokers leden grote schade, maar er was geen besmetting.


Toen de rook was opgetrokken, bleken er particulieren met hefboom 100 EUR/CHF te hebben bespeeld. Er waren er die letterlijk in een paar seconden ineens tonnen schuld hadden en nog een hypotheek op hun huis konden nemen. Van Royce Tostrams leerde ik vervolgens dat je nooit hoger dan twee of vier moet gaan.

Kortom, harde les in wat er mis kan gaan met leverage en om naar een blogje hieronder te verwijzen: Bill Hwang van Archegos schuift bij Prins Bernard aan in de rij voor de Voedselbank. Geen spat medelijden mee, hij wist wat hij deed en wat de risico's waren. Dat wisten zijn leverage dealers ook.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.