Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Over Musk, Tesla, batterijen en China

Of een simpele, goedkope, schone en vooral onbeperkte energiebron, of simpele, goedkope, schone en vooral onbeperkte energieopslag? Misschien is dit wél de fantasie van deze eeuw. Allebei kan misschien ook nog. In ieder geval is opslag een heel wat groter probleem dan opwekking.

Tesla CEO Elon Musk is de eerste om dat toe te geven. Batteries suck, is een quote van hem. Toch zet hij vol in op zijn giga-factories. Ik weet zeker dat Musk beseft dat dit ook giga-voorbeelden kunnen worden van wedden op het verkeerde paard, of te lang vasthouden aan oude business.

Ook dat heet risico (bij Tesla). Als ik dan toch bezig ben: Musk, die nooit een blad voor zijn mond neemt, moet denk ik toch een beetje uitkijken dat hij Beijing niet voor de voeten loopt of provoceert. Zie maar het lot van (voormalig...?) Chinees icoon Jack Ma. China zet, als het zo uitkomt, de geboren Zuid-Afrikaan zo buiten.

Of Tesla of Musk zelf kan slachtoffer worden van politieke rivaliteit tussen China en VS. Dit schijft WSJ vandaag over de waarschijnlijke politiek van president-elect Joe Biden. De Koude Oorlog 2.0 is here to stay...?

Now, says one Biden adviser, there is general agreement that the traditional “policy of engagement has run its course.”

A whole series of Chinese actions—intellectual-property theft, unfair trade practices, rising military spending, assertive behavior against its neighbors, a brutal crackdown in Hong Kong, pursuit of dangerous territorial claims in the South China Sea, a ruthless quest for superiority on a range of new technologies—has ushered in a new era.

The moment seems most comparable to 1946, when America’s leaders groped toward a strategy of containing the Soviet Union.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 10:30 PostNL keer vier in een jaar 4
  2. 10:15 Nog even over die inflatieverwachtingen
  3. 09:05 Kijk die Nevi PMI en AEX eens

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare