Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Eindejaarsrally in de steigers

TA: Eindejaarsrally in de steigers

Beleggers lijken in de ban van het mogelijk economische herstel volgend jaar. Hier en daar sneuvelen al technische barrières en worden nieuwe all-time highs neergezet.

De komende tijd zal ik mijn licht over diverse deelindices laten schijnen en de gevolgen van deze technische doorbraken belichten.

Sterk herstel

Eerst een korte terugblik op de novembermaand. Mede door vaccinhoop zijn de meeste beurzen afgelopen maand fors gestegen.  De Nederlandse beurs heeft het meer dan uitstekend gedaan met een plus van bijna 15% voor de AEX. Op Wall Street gingen de indices gemiddeld zo'n 10% vooruit.

De tweede coronagolf wordt dus deels genegeerd, mede door vooruitzichten op effectieve vaccins. Daar komt nog bij dat november vaak een maand is waarin de eindejaarsrally in de steigers wordt gezet. Exact één maand geleden gaf ik dat hier al aan.

Herbeleggen

Op de Nederlandse aandelenbeurs kennen we twee belangrijke graadmeters. Iedereen kent uiteraard de 'gewone' AEX-prijsindex. Maar in de schaduw daarvan is er de veel minder bekende AEX Total Return-index. Dat is de AEX, maar dan met de dividenden herbelegd.

Jaarlijks loopt de AEX Total Returnindex dan ook enkele procenten voor op de gewone AEX-index. In Europa worden bijvoorbeeld ook bij de Duitse DAX de dividenden herbelegd.

Ik durf hier alvast te stellen dat nieuwe koersrecords op de Nederlandse beurs een kwestie van tijd zijn, uiteraard op de AEX Total Return-index. Beleggers hebben er zin in en technisch staan de beurzen in een koopstand.

Vandaag bekijk ik de 'gewone' AEX en de Nederlandse herbeleggingsindex.

Omdat ik vooruit wil blikken op volgend jaar, beoordeel ik op beide vanuit langetermijn-vlagformaties. Een uitgebreide uitleg van de vlagformatie vindt u  onderaan deze blog.

Vlag op de AEX

De Nederlandse beurs laat een technische verbetering zien nadat een vlagformatie (tussen de blauwe lijnen)  opwaarts is gebroken.

De AEX biedt in eerste instantie potentieel tot 632,12 punten (de top van 21 februari). Steun ligt rond 528,68 punten (de bodem van 6 maart).

Een langetermijnkoersdoel berekenen we op basis van de vlagformatie. Dit doen we door eerst de afstand tussen de maartbodem (389,60) en de top van de vlag (589,40 punten) uit te rekenen.

De afstand daartussen bedraagt 199,80 punten. Deze uitkomst tellen we op boven de bodem van de driehoek op 528,68 punten. Dit zou een theoretisch berekend koersdoel van 728,20 punten opleveren.

Nieuw record AEX Total Return-index in aantocht

De afgelopen jaren ging het de AEX Total Return-index voor de wind. Op 21 februari, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis,  werd zelfs een nieuw all-time high neergezet op 2.193,14 punten.

Maar het beruchte virus gooide roet in het eten en slechts één maand later stond de herbeleggingsindex 38% lager op 1352,96 punten.

Deze koersval was blijkbaar overdreven, want daarna herstelde de index naar 2075 punten in juli.  Door lockdowns, economische tegenwind, Brexit en presidentsverkiezingen bleef de Nederlandse beurs een paar maanden hangen.

Maar vanuit een technisch perspectief wel met een duidelijke hogere bodem rond 1.883,85 punten (het low van 25 september).

Deze hogere bodem duidt op kopers in de markt en geeft een positief signaal. Ook de Nederlandse herbeleggingsindex heeft een vlagformatie (tussen de blauwe lijnen) opwaarts gebroken. Zoals gezegd zijn nieuwe koersrecords een kwestie van tijd.

Op dit moment nadert de AEX Total Return-index haar laatste koersrecord van 21 februari op 2.193,14 punten.

Het technische plaatje krijgt een positieve impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien. Op basis van de vlagformatie wordt 2.605 punten het volgende opwaartse koersdoel.

Uitleg vlagformatie

Een vlagformatie is een koerspatroon dat altijd tegen de heersende trend ingaat. In een stijgende trend (zoals nu bij de AEX en de herbeleggingsindex) beweegt de vlag dus omlaag.

 • De vlag wordt voltooid zodra de correctieve fase aan de bovenkant wordt gebroken. Hoe hoger de omzet tijdens de uitbraak van de vlag, des te betrouwbaarder is het signaal.
 • Een vlag wordt door technisch analisten gebruikt om koersdoelen te berekenen. De lengte van de nieuwe stijging is doorgaans even groot als die van het voorgaande herstel. De afstand tussen C en D is grofweg even groot als die tussen A en B.

/grafieken/VLAGB.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 25 jan TA: Lichte vermoeidheid AEX 234
 2. 22 jan TA: Wall Street op ramkoers 145
 3. 20 jan TA: Wall Street's Wittebroodsweken 147

Reacties

242 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 30 november 2020 07:44
  De futures liggen aardig in het rood. De verhouding tussen Australie en China loopt uit de hand. Niemand heeft schone handen, de ene meer dan de andere, maar dat is van welk standpunt u het bekijkt. Amerikaanse en Europese futures liggen ook aardig in het rood. Wat de daling verder veroorzaakt, ik heb geen flauw idee, behalve het feit dat Azie wel erg hoog op de grafiek lag en het dus wachten was op rode koersen. Stieren blijven rennen. Vandaag gaan ze zich in het rood rennen. Het duurde ff, maar die oude en grijze man heeft het al vaak gezegd: Run you fools!
 2. forum rang 6 ttroo 30 november 2020 08:29
  FF een pluk shorts gedumped bij de opening. Dit kan de start zijn van de correctie. Aangezien ik nog genoeg shorts er bij hebt lopen, prefereer ik wat minder risico en cash in. Nu afwachten. Europese futures doen het beter dan de 'opening' van 08.00 uur. Kortom de groenen worden weer onder steund. Het is net als in het echt. Subsidies voor groene projecten. Unlimited Money Supply voor de Groene Koersen.
 3. forum rang 7 What Else ?! 30 november 2020 08:35
  quote:

  ttroo schreef op 30 november 2020 08:29:


  FF een pluk shorts gedumped bij de opening. Dit kan de start zijn van de correctie. Aangezien ik nog genoeg shorts er bij hebt lopen


  Zoo niets zeggend dit hé..?!

  Behalve dan "de weke Knietjes" die ik tussen de Regels door lees..;)
242 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare