Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Over Duitse inflatie, VS deflatie en andersom

De Duitse inflatie is een historisch fenomeen. Niet zo'n kleintje ook. Het land verloor WOI, was economisch volledig geruïneerd en had de laars van de winnende geallieerden in de nek. Bovendien verloor iedere Duitser net als iedere andere Europeaan in de oorlog een broer, vader, neef of oom - of allemaal.

Met de inflatie 1914-1923 ging ook nog hun bezit er aan: spaargeld en oorlogsleningen verdampten. De wrok en de rancune hierover leidden naar Adolf Hitler en WOII, melden de geschiedenisboeken. Vandaar nog altijd de gevoeligheid van de Duitsers voor inflatie en het betonnen denken bij de BundesBank.

Deflatie is het andere uiterste en dat is weer het trauma van de VS. Hier een grafiekje van de US Bureau of Labor Statistics - vrijdag brengt dat weer een Payroll Report uit - en huivert u gerust. Het is onvoorstelbaar hoe van 1929 tot 1933 álles kapot en aan gort ging. En de Fed? Die deed helemaal n.i.k.s.

Gecorrigeerd voor inflatie viel de 89% koersval van de Dow Jones van 1929-1932 nog mee. Weinig vermogensbeheerders die dit destijds in triomf aan hun klanten meldden vermoed ik, maar dit terzijde. Vandaar nog altijd de gevoeligheid van de Amerikanen voor deflatie en het helicopterdenken bij de Fed.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.