Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX up-up-up

René van Mourik is vanaf 5 januari weer terug voorbeurs. Vandaag een vroege en ingesneeuwde Bas Heijink.
Redactie IEX

Een sterk staaltje vanuit het technische boekje op het gebied van terugtesten. Afgelopen week rondde de AEX een dubbel patroon af. In eerste instantie was er sprake van een stijgende driehoeksformatie (stijgende bodems sinds eind november en gelijke toppen in de zone 323 – 324).

Aan de andere kant was sinds medio november ook sprake van de vorming van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon met de neklijn rond de 323 en een te berekenen koersdoel van 345. Na de doorbraak boven de 323 vond er direct ook een kortstondige doorbraak boven de jaartop van 328,50 plaats.

Wel gaf ik eind vorige week al aan dat er eerst een zeer beperkte terugtest kon plaatsvinden richting het uitbraakniveau of de stijgende bodemlijn. Deze stijgende bodemlijn is vandaag te vinden rond de 322,50.

De terugval van afgelopen vrijdag zie ik dan ook als geslaagde terugtest van het uitbraakniveau.

350-370-410
Zolang hij hier in de komende week niet meer onder komt, is de kans groot dat de versnellingsfase een volgend stadium bereikt, te weten de verwachte definitieve doorbraak boven de 328,50. Zoals u weet verwacht ik in de komende tijd nog steeds een test van de zone 350 – 370.

In deze zone is de kans groot op de vorming van een tijdelijke top voor mogelijk een groot deel van de eerste helft in 2010. Mijn koersdoel voor medio volgend jaar blijft onveranderd 410, maar na een test van 350 tot 370 houd ik rekening met een langere en diepere correctieve fase (minimaal 10% tot 15%).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Net zoals u heeft kunnen zien in de Nikkei en de huidige correctieve beweging in de olieprijs, kan het enkele maanden in beslag nemen voordat het dieptepunt is gezet. Dit dieptepunt zal naar mijn mening een nieuwe en zeer belangrijke bodem gaan worden voor een milder stijgende langetermijntrend voor mogelijk zelfs enkele jaren. Een trend blijft een trend totdat deze wordt gebroken.

De precieze terugval tijdens deze correctieve fase is niet te voorspellen, maar ik let daarbij vooral op belangrijke steunniveaus en omkeerpatronen vanuit de candlesticks. Zover is het echter nog niet, boven de 328,50 is weinig weerstand te vinden tot aan de 350 – 370. Alleen het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau kan tijdelijk voor weerstand zorgen.

Sterk en opwaarts
Maar hier moeten we niet teveel van verwachten aangezien andere indices al verder zijn in hun ontwikkeling en ook geen langdurige weerstand hebben ondervonden rond dat eerste Fibonacci-niveau. Mocht de AEX onder de 322,50 terecht komen ontstaat weer neerwaartse ruimte richting het 50-daags gemiddelde van 316 tot 315,50.

Belangrijk om te vermelden is verder de doorbraak op dagbasis boven de dalende toppenlijn in de RSI. Ook de vorige top werd uitgenomen en ook hier was eind vorige week sprake van een terugtest. Kortom, zoals gezegd, is dit nog steeds geen markt om met korte termijn shortposities te speculeren. De trend is sterk en opwaarts gericht.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nasdaq breekt uit
De Nasdaq 100 heeft enige tijd geleden zijn laatste Fibonacci-retracementniveau van de gehele bearmarkt (1770) gebroken. De kans is hierdoor aanwezig dat in het komende jaar het beginpunt van de bearmarkt (2250) weer wordt opgezocht. Dit lijkt een onmogelijke opgave, maar de beweging van dit jaar was aanzienlijk groter, van een dieptepunt van rond de 1000 tot de huidige koers boven de 1.800.

De trend is dus sterk. Er is weinig noemenswaardige weerstand te vinden tot mijn kortetermijnkoersindicatie van 1950 tot 2000. Na een dergelijke test mag een volgende en mogelijk forsere correctieve beweging worden verwacht. Op dit moment bevindt de Nasdaq 100 zich in een stijgende driehoeksformatie.

Al enkele weken fungeert de 1815 als horizontale weerstand, welke vaak is getest. De stijgende bodemlijn ligt momenteel rond de 1778. Daaronder liggen het 50-daags gemiddelde en vorige bodem van 1.761 en de openstaande gap tussen 1733 en 1742. Genoeg steun, maar ik verwacht in de komende dagen de definitieve vervolgbeweging boven de 1815.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 december 2009 13:12
    Het sentiment blijft gewoon opperbest, aan een daling denkt helemaal niemand meer geloof ik. Werkloosheid, Individuele landen in de problemen, het doet ons helemaal niets meer. Alleen als bijvoorbeeld BOA drijgt om te vallen zullen we wel wat lager gaan maar dat is niet aan de orde....omhoog dan maar weer!!
  2. [verwijderd] 21 december 2009 15:03
    328 wordt al maanden geroepen... je zal maar calls hebben gekocht....
    ofwel: waardeloze analyses, want er zat geen tijdsframe aan vast...

    Nu probeert hij wel iets met 350-380 binnen enkele weken... dus daar kunnen we wel wat mee...

    Maar ik prefereer good-old: Nikken zegt gewoon binnen welk tijdslimiet (korter dan een week vanaf nu !) iets gebeurd...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links