Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Over Nasdaq 100, ASML en wat u nog meer n.i.e.t. wil weten

ASML is weer stijger van de dag en doet weer een all time high. Woensdag cijfers, naar verluidt een winst per aandeel over Q2 van €1,99 en een omzet van €3,36 miljard. Ik kan met niet herinneren wanneer ASML voor het laatst teleurstelde. Lang geleden. Uiteraard draait alles weer om outlook en orderboek.

Wees u er wel van bewust dat volgens de analisten omzet en winst stagneert. De koers loopt wel op, ofwel met iedere tik wordt het aandeel duurder. Afgezien van korte, felle spikes tijdens crisis is het aandeel nog nooit zo duur geweest als nu.


Ik heb geen idee waarom eigenlijk, maar wist u dat ASML ook in de Nasdaq 100 zit? Daar valt het aandeel niet eens op. Moet u zien dit jaar. U mist alleen Alphabet (+13,4%) en Facebook (+19,1%) in mijn screendump.


Tja, die Nasdaq 100. Die draait sinds 31 januari 1985, wat een perfecte timing. Toen begon de IT-revolutie pas echt goed op gang te komen... et voliá.  Geïndexeerd, in dollars, maar niet herbelegd, want die data heb ik niet, maar hier ziet u de Nasdaq 100 in volle glorie.


Ik geef u de grafiek ook logaritmisch. De Nasdaq 100 kent namelijk twee levens: 1985-2000 en daarna. Het eerst leven van de index was vooral story telling en minder winst en omzet. Dat leverde in 2000 het klappen van de bubbel op. Nu maken de Nasdaq 100 bedrijven vette winsten en betalen zelfs dividend.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 04 mrt Oei, Wall Street doet het alwéér
  2. 04 mrt Defensieve waarden boven
  3. 04 mrt "Hoera, stijgende inflatie en rente!"

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. ASML Holding 435,600 04 mrt
    -28,400
    -6,12%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare