Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

BeursVandaag: Het gaat hard

BeursVandaag: Het gaat hard

Alphabet hoort nu ook bij de $1 biljoen club. Saudi Aracmo is (nog?) het meeste waard: $1,8 biljoen. 

Amerikaanse aandelen zijn overigens wel een stuk duurder dan andere:

Hier een sprekend voorbeeld daarvan. Klik op de plaatjes voor de bronnen. Het is met draaien van Amerikaanse naar wereldwijde aandelen net als met de vraag wanneer de dip of krach komt: ja, ééns, maar wanneer? En dat kan heel duur uitpakken, als u te vroeg voorsorteert. 

Over naar de orde van de dag, Beter Bed is door met omzetcijfers 2019 en die zijn beter dan verwacht. De CEO neemt zelfs het woord exciting in de mond.

De brede markt haalt de schouders op over het Chinese BBP Q4-cijfer van 6,0% op jaar- en 1,5% op kwartaalbasis, precies volgens verwachting. Laagste groei sinds mensenheugenis, trouwens. Zowat alles staat hoger nu, de Duitse rente stijgt één en de VS rente twee basispunten en bitcoin blijft maar gaan.

Oh ja, op de networks heet het dat de koersen stijgen op dat handelsverdrag. Kom maar met bewijs, want dat lijkt me al lang en breed ingeprijsd. 

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws van vandaag met een overname van IMCD dat geen bedrag vermeldt.

 • 07:26 Afgeslankt Beter Bed heeft wind in de rug
 • 07:22 Ambassadeur VS: ASML-technologie hoort niet in China
 • 07:18 IMCD neemt Israëlische Zifroni over
 • 07:11 Kledingbedrijf Gap splitst zich toch niet op
 • 07:11 Exportbedrijven stuwen Nikkei
 • 06:32 Zwakste economische groei China in 29 jaar
 • 06:00 Stijging nieuwbouw vlakt af

Analistenadvies luidt:

 • ASML: naar € 250 van €220 - Deutsche Bank
 • ASMI: naar €125 van €105 - Deutsche Bank
 • Prosus: starten met over weight and €82 - JP Morgan
 • Takeaway: naar €100 van €90 - RBC

De AFM meldt deze shorts:

De agenda met opties: 

 • 03:00 China industriële productie dec 6,9% (verwacht 5,8%)
 • 03:00 China detailhandelsverkopen dec 8,0% (7,8%)
 • 03:00 China BBP Q4 6,0% (6,0%)
 • 08:00 Beter Bed omzetcijfers
 • 14:30 VS verkopen nieuwe woningen dec 1,365M
 • 15:15 VS industriële productie dec 0,2% MoM
 • 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jan 99,2
 • 16:00 Optie-expiratie

En dan nog even dit

Zo dus:

De opinie van China miste u nog:

Nieuwtje:

Nog een:

Wat nu weer?

Microsoft gaat ook al groen:

Voor de ArcelorMittal-fans:

U wilt Tesla, u krijgt Tesla:

Sie kommen!

De privévliegtuigprietpraatclub - er worden alleen al 110 miljardairs verwacht - die ons gaat vertellen dat wij niet mogen wat zij wel doen komt weer samen in Davos:

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 16 jun Haviks rentebesluit, Fed houdt het spannend! 1
 2. 16 jun Slotcall: We blijven plakken tot het Fed-rentebesluit (en ver daarna)
 3. 16 jun Tropenrooster, want het kan lange, hete dag worden 2

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 17 januari 2020 08:25
  www.cnbc.com/2020/01/16/stocks-are-th...

  Volgens een onderzoek die sinds 1986 wordt uitgevoerd staan de aandelen op Wall Street 45% te hoog. Voor iedere aandaal dat 1 dollar waard is wordt 1.8 dollar betaald.

  De Dow Jones staat nu 29200 : 1.8 = 16222. Dat is 45% te hoog.

  Dit gaat niet goed aflopen!
 2. Wolff in schaapskleren 17 januari 2020 08:35
  quote:

  Realist2018 schreef op 17 januari 2020 08:25:


  www.cnbc.com/2020/01/16/stocks-are-th...

  Volgens een onderzoek die sinds 1986 wordt uitgevoerd staan de aandelen op Wall Street 45% te hoog. Voor iedere aandaal dat 1 dollar waard is wordt 1.8 dollar betaald.

  De Dow Jones staat nu 29200 : 1.8 = 16222. Dat is 45% te hoog.

  Dit gaat niet goed aflopen!

  Het lijkt logisch dat er een correctie gaat komen, maar vooralsnog gaan de koersen gewoon verder omhoog. TINA is natuurlijk niet eerder een factor geweest en met het centralebank beleid gericht op expansie worden de markten voortdurend gestut. Uiteindelijk keert de wal het schip, maar wanneer is de grote vraag. Ik had een kentering al eerder verwacht maar vooralsnog gaat de markt vrolijk verder omhoog lijkt het. Als de resultaten van bedrijven niet verder verbeteren dan gaat de waardering nog verder omhoog....
 3. [verwijderd] 17 januari 2020 08:40
  De aandelen bubbel is echt gigantisch groter dan 2008. Een gezonde winstnemingen zie je niet meer omdat men denkt dat de sky the limit is. Maar uit de bovenstaande onderzoek die ieder jaar sinds 1986 wordt gedaan is bewezen dat er teveel lucht zit op de beurzen. Voor iedere aandeel dat op de Dow jones belegd word factor 1.8 teveel betaald.

  Dat betekedn dat de DOw JOnes werkelijke waarde 16222 is en niet 29200.

  Dat is ruim 45% te hoog en dat moet naar beneden.

  De vraag is wanneer worden ze wakker en komen van die roze wolk naar beneden?
 4. [verwijderd] 17 januari 2020 08:45
  quote:

  Wolff in schaapskleren schreef op 17 januari 2020 08:35:


  [...]
  Het lijkt logisch dat er een correctie gaat komen, maar vooralsnog gaan de koersen gewoon verder omhoog. TINA is natuurlijk niet eerder een factor geweest en met het centralebank beleid gericht op expansie worden de markten voortdurend gestut. Uiteindelijk keert de wal het schip, maar wanneer is de grote vraag. Ik had een kentering al eerder verwacht maar vooralsnog gaat de markt vrolijk verder omhoog lijkt het. Als de resultaten van bedrijven niet verder verbeteren dan gaat de waardering nog verder omhoog....


  Beste Wolf je zegt dus in feite dat beleggers niet op basis van werkelijke waarde van aandelen versus rendement maar op basis van het gestut van de centrale banken meer winst verwachten?

  Dat is het zelfde dat een kleuter met een drie wieler denkt dat hij op een racefiets kan fietsen en de tour de France kan winnen.

  De centrale banken hebben een schijn veiligheid gecreerd die kant nog wal raakt. Draghi is echt veel te ver gegaan en heeft de schulden posities in Europa fors omhoog gejaagt. Kijk alleen al naar onze opgeblazen huizen markt.

  Mensen ik weet dat jullie me een zeikerd vinden maar ik bedoel het goed. De waarde op de aandelen beurzen staan veel te hoog en ik denk dat die klap echt gaat komen wanneer weet ik ook niet. Maar het het voelt als of het ieder moment kan gebeuren.
 5. forum rang 4 Stock Exchange Monkey 17 januari 2020 08:47
  Column: gratis geld geeft beurzen testosteron

  Als het loopt als een eend, lijkt op een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk ook een eend. De recente berg aan liquiditeit die de Verenigde Staten in de markten pompt mogen we geen nieuwe kwantitatieve verruiming noemen, maar het effect is identiek. Welkom bij de Repo Rally: party like it’s 1999.

  Drie maanden geleden kondigde de Amerikaanse centrale bank aan dat ze weer obligaties gingen opkopen. Bij de persconferentie werd meerdere keren gesteld dat dit geen nieuwe kwantitatieve verruiming was, maar dat de maatregel alleen diende ter ondersteuning van de repomarkt. Welke markt? Repo. Bij velen onbekend, maar cruciaal voor het functioneren van het bancaire systeem.

  Lening voor een nacht

  De simpelste uitleg is dat de repomarkt de lijm is die het bankensysteem bijeen houdt. Een repo is een kortlopende lening, vaak slechts voor een nacht. Liquiditeit op hele korte termijn, waarbij obligaties onderpand zijn. In september schoot de rente, die op dagbasis wordt berekend, fors omhoog. Er was een tekort aan liquiditeit. Alle alarmbellen gaan af: central bank to the rescue.

  De balans van de Amerikaanse centrale bank is weer ruim 10% ($400 miljard) gegroeid in drie maanden tijd. Dit is de snelste toename ooit en het einde is nog niet in zicht. U zocht nog een reden waarom financiële markten aan het feestvieren zijn? Voilà. Gratis geld!

  Reserves zitten vast

  De situatie is niet makkelijk te keren omdat het onderliggende probleem structureel is. De repomarkt is in de Verenigde Staten nog net zo groot als veertig jaar geleden. Banken lijken veel reserves te hebben, maar ze kunnen die niet vrijelijk gebruiken. Er is een bak regelgeving over ze uitgestort. Tja, van strengere regels krijg je soms schokken. Als oplossing pompt de centrale bank dan extra reserves de sector in. Uitlenen maar.

  Nu mag u raden. Wanneer begonnen centrale banken met deze injecties? En wat deden de financiële markten sinds oktober? Ik zie op zijn minst correlatie. Maar ook een causaal verband. Aandelenkoersen die door het dak gingen? De Nasdaq op records? Een complete bullmarkt op testosteron. Terugkijkend weten we hoe dat afloopt: met een kater. Later. Eerst het feest.

  Roelof Salomons is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.
  www.telegraaf.nl/financieel/130353394...
 6. [verwijderd] 17 januari 2020 08:52
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 17 januari 2020 08:43:


  Het jaar anno 2020 is nog geen 17 dagen oud ,geweldig nieuws prachtige cijfers rondom amazing USA en de doemdenkers hebben het al weer over een Crash/correctie en weet ik wat nog meer .
  Was ik maar zo goed als sem van berkel dan lachte ik de gehele dag .


  Doemdenker kom op man. Sommige aandelen zijn 40 to 50 keer hoger dan de werkelijk waarde van een bedrijf dat is absurd.

  Trump de showman en meester oplichter zie vele documentaires over hem heeft de markten omhoog gejaagt met zijn list en bedrog. Beleggers volgen euforisch de VS en denken dat de sky the limit is.

  Dat is gewoon absurd. De centrale banken hebben beleggers massaal de aandelenbeurzen opgejaagd en er is een verhouding in Nederland van 29% geleend geld dat op de beurzen zit. In de VS is dat vele malen hoger wellicht 50% of meer geleend geld dat op de beurzen zit. Dat moet een keer terug betaald worden.

  Het is iedere dag de vraag stort de boel vandaag in of morgen en dat is niet gezond meer.


  Er moet een betere spreiding zijn tussen aandelen, liquide, spaargeld en onreoerend goederen in plaats alles op aandelen.

  Dit kan niet zo goed blijbven gaan de rekening moet een keer betaald worden.

  Dus geen doem denken maar verstand gebruiken.
 7. forum rang 7 Lepre Chaun 17 januari 2020 09:07
  quote:

  Realist2018 schreef op 17 januari 2020 08:52:


  [...]



  Dat is gewoon absurd. De centrale banken hebben beleggers massaal de aandelenbeurzen opgejaagd en er is een verhouding in Nederland van 29% geleend geld dat op de beurzen zit. In de VS is dat vele malen hoger wellicht 50% of meer geleend geld dat op de beurzen zit. Dat moet een keer terug betaald worden.




  Met een doorlopend krediet los je maandelijks 1, 1,5 of 2 procent van je krediet af. Hierin zit een deel aflossing en een deel rente. Je betaalt alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Als je tussentijds niets opnieuw opneemt, wordt het aflossingsdeel steeds groter en de rentekosten steeds lager.


 8. [verwijderd] 17 januari 2020 09:12
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 17 januari 2020 09:07:


  [...]

  Met een doorlopend krediet los je maandelijks 1, 1,5 of 2 procent van je krediet af. Hierin zit een deel aflossing en een deel rente. Je betaalt alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Als je tussentijds niets opnieuw opneemt, wordt het aflossingsdeel steeds groter en de rentekosten steeds lager.





  Totdat er iets onverwachts gebeurd en je de lening een paar maanden niet kunt voldoen. Dan krijg je een A codering boj het BKR en moet je al je leningen vervroegd aflossen.

  Ik heb zelf jaren lang bij de ING bank gewerkt en weet hoe dat gaat.

  Nee, dit gaat gegarandeerd fout aflopen. Beurzen staan waanzinnig hoog en euforische beleggers gaan van een koude kermis thuis komen.
 9. forum rang 7 Lepre Chaun 17 januari 2020 10:11
  quote:

  Realist2018 schreef op 17 januari 2020 09:12:


  [...]

  Nee, dit gaat gegarandeerd fout aflopen. Beurzen staan waanzinnig hoog en euforische beleggers gaan van een koude kermis thuis komen.


  Maar er is ook een andere kant. De rentes in Europa zijn nog iets lager dan op Oudejaarsdag. De Europese Centrale Bank blijft leningen opkopen, zodat banken meer ruimte krijgen om geld uit te lenen. In de VS dalen de rentes, nadat ze in 2018 nog stegen. Sparen loont niet.

  Daarbij komt dat de meeste grote westerse beursgenoteerde bedrijven niets te klagen hebben over hun winstcijfers. Aandeelhouders delen, door de bank genomen, lekker in die winsten mee: doordat bedrijven meer dividend uitkeren of doordat zij eigen aandelen inkopen. Vooral in de VS gebeurt dat laatste op grote schaal. Dat de olieprijzen redelijk stabiel zijn,

  Het beursfeest gaat maar door en door.

  Kopen !!! stap in de rijdende trein omhoog .
 10. forum rang 4 efreddy 17 januari 2020 18:57
  quote:

  Realist2018 schreef op 17 januari 2020 08:25:


  www.cnbc.com/2020/01/16/stocks-are-th...

  Volgens een onderzoek die sinds 1986 wordt uitgevoerd staan de aandelen op Wall Street 45% te hoog. Voor iedere aandaal dat 1 dollar waard is wordt 1.8 dollar betaald.

  De Dow Jones staat nu 29200 : 1.8 = 16222. Dat is 45% te hoog.




  Je rekent in een munt die gewoon onbeperkt kan bij geprint worden ,staan de aandelen dan te hoog tegenover zulke munt?

  Misschien voorlopig wel maar met dergelijk monopoly geld kan je daar gemakkelijk verandering in brengen.

  De Dow staat nog ruim 50% lager dan zijn topniveau in een munt die niet onbeperkt bijgedrukt kan worden,dit is wel meer dan 200% hoger dan in 2011 toen het al dan niet voorlopig dieptepunt bereikt werd.
15 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ASM International 271,400 16 jun
  -1,600
  -0,59%
 2. ASML Holding 584,200 16 jun
  +5,700
  +0,99%
 3. Beter Bed Holding 8,400 16 jun
  -0,040
  -0,47%
 4. IMCD 132,900 16 jun
  -0,100
  -0,08%
 5. JUST EAT TAKEAWAY 75,960 16 jun
  +0,940
  +1,25%
 6. PROSUS 85,530 16 jun
  +1,450
  +1,72%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links