Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: AEX 590

Liveblog: AEX 590

Update 16:45 uur: AEX 590, zijn er nog koopjes?

Met de AEX op de hoogste stand sinds juni 2001 en mogelijk draaiende macrodata, geef ik u de laatste cijfertjes van onze fondsen mee. Gewoon omdat het kan.

Het bullishe scenario is nu dat VS en China een handelsverdrag sluiten, er geen recessie komt, dat technologie, elektrisch rijden en 5G voor fantasie gaan zorgen, de rentes weer boven nul uit kruipen, de centrale banken in hun hok blijven et cetera. Het bearishe scenario is dat hier niets van terechtkomt.

In principe moet u vol voor risico gaan, als (u denkt dat) de economie inderdaad draait en het dieptepunt van de winstrecessie achter ons ligt. Helaas zijn sommige aandelen hier al op vooruitgelopen, denk aan ASML, ASMI en Besi? ArcelorMittal, Aperam en AMG wat minder, om een paar andere notoire cyclicals te noemen?

Verder zijn financials goedkoop en die kunnen bij een draai - zeker als de rentes aantrekken tot boven nul - misschien voor vuurwerk zorgen. Dan zijn er natuurlijk ook nog moeilijke aandelen als Arcadis, Fugro, Brunel en misschien wel vastgoed en zelfs - jawel - de bouwers, hoewel die vaak toch een verhaal apart zijn.

Kijk maar of u nog koopjes spot. En anders kan u nog altijd de dure defensials kopen, als u het allemaal niet vertrouwt of het risico te groot vindt. Die vindt u zeker in de AEX. 

AMX

AScX

 


Update 16:05 uur: IS'M dat netjes

Dit ziet er goed uit, de Amerikaanse dienstensector herstelt. Vandaar dus dat de Fed niet zo'n haast heeft met verder renteverlagingen: de economie draait en valt niet stil.

 


Update 15:45 uur: AEX weer in top

Het kan niet op. De AMX scherpt ook haar intradag all time high aan, net als de AEX herbeleggingsindex. De AScX heeft nog een ritje voor de boeg tot top 1126,83 van vorig jaar juni.

 


Update 14:00 uur: Goldman Sachs CEP spreekt

En wat vindt de slimste zakenbank van allemaal er van? Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen en we zien u wel weer aan de andere kant van de spread.

 


Update 12:45 uur: Nederland ASML-land

Interessante cijfers van het CBS:

Mijn oog valt op dit grafiekje. Wat een opmerkelijke groei van de export van machines. Hoe zou dat nou toch komen? 

Zou wellicht dit bedrijf hier iets mee te maken hebben? U ziet hier de omzet van FC ASML. Grappig eigenlijk: hoewel er in Nederland niet één chip wordt geproduceeerd - ASML heeft welgeteld nul klanten ins ons land - eten we er allemaal van.

 


Update 10:50 uur: Kijk, kijk, kijk die chippies

En een of ander 5G komt eraan, dat gaat ook nieuwe deuren en gangen met weer nieuwe deuren en gangen openen, waar we nu nog geen benul van hebben. Door alle bedreigingen, slecht nieuws en alles wat eng is vergeten we de kansen vaak. Die willen nog wel eens doorslaggevend zijn. Vooral op de beurs.

 


Update 10:45 uur: DSM

Nette plaatjes afleveren kunt u wel aan DSM overlaten. Shareholders return leveren ook, al jarenlang. Er zijn er niet veel die iets over dit aandeel te klagen hebben, denk ik. 

In orde. Over de Q3's van vandaag kunnen we ook kort zijn: prima. U ziet hierboven wel de verwachtingen afvlakken. Geen wonder met China, de handelsoorlog en de vertragende economische groei? Dat vindt u ook in de cijfers terug. Materials (China) presteert beduidend minder dan Nutrition.

Dit is meteen uw put onder het aandeel, want DSM heeft een enorme stok achter de deur: als het goed gaat, gaat het goed, maar als het minder wordt, duikt subiet de discussie weer op - en wellicht de activistische aandeelhouders, zoals eerder Daniel Loeb - of DSM niet in tweeën moet worden opgesplitst.

 


Update 10:20 uur: Save the planet by shorts?

Wat?! Nou, dit lijken me de ideale fondsen voor hardcore duurzame beleggers. Het lijkt me niet dat ze blind short olie & gas, big pharma, wapens, drank en tabak gaan, want dat zijn vaak de mooiste en degelijkste aandelen.

 


Update 10:00 uur: Echt Hema?

Niet beursgenoteerd, maar dit zien we niet vaak: een bedrijf dat de analyse van een analist niet pikt en zelfs naar de rechter stapt. De laatste keer dat we zoiets op de beurs meemaakten ging het om bank ABN Amro, analist Teun Teeuwisse en aandeel Imtech. The rest is history.

Voor zover ik kan zien heeft Hema twee leningen lopen, de Hema Bondco I 6,25% 2022 en de - u raadt het al - de Hema Bondco 2 8,5% 2023. En die zijn inderdaad flink afgekomen, rechte streep naar beneden. Misschien een ideetje voor een durfal? Vraag uw broker, geen idee waar u in die dingen handelt. 

 


Update 09:30 uur: Air France-KLM

Air France-KLM is een aandeel waarover de consensus vrij unaniem is. Dat is mijn ervaring, of misschien wel bias. De vliegtuigmaatschappij is een mooi handelsaandeel, maar is geen belegging, omdat men structureel geen waarde schept. Eerst zien, dan geloven; getuige de lauwe koersreactie ben ik niet de enige...?

Air France-KLM - of moet ik zeggen CEO Ben Smith? - onthult een nieuwe strategie. Zelfs het woord dividend valt! Het klinkt allemaal mooi en nu graag leveren, Air France-KLM.

 


Update 09:15 uur: Advies

Goedemorgen, we doen het met een rustige beursstart zonder gekke uitschieters. Voor u verzameld:

 • DSM: naar €115 van €125 (hold) - KBC
 • Accell: naar €28 van €26 (buy) - NIBC
 • B&S: naar €12,90 van €16,50 - Morgan Stanley
 • B&S: naar €14 van €16,60 - Kepler Cheuvreux

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 18 sep BeursVandaag: Opties! 2
 2. 17 sep "TikTok deal rond"
 3. 17 sep Slot: Rommelpotje 1

Gerelateerd

Accell Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DSM Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Accell Group 25,250 18 sep
  -0,200
  -0,79%
 2. Air France-KLM 3,659 18 sep
  -0,072
  -1,93%
 3. ASML Holding 308,450 18 sep
  +1,500
  +0,49%
 4. DSM Koninklijke 138,200 18 sep
  +2,250
  +1,66%
 5. PostNL Koninklijke 2,673 18 sep
  +0,003
  +0,11%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare