Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: AEX ontmoet weerstand

De AEX weet opnieuw niet te overtuigen. Positief hierbij is overigens wel dat het volume laag bleef tijdens de daling, wat natuurlijk mede komt door de tijd van het jaar. Het 50-daags gemiddelde hangt als een molensteen boven de markt.

Dit niveau is momenteel te vinden rond de 252 en is bezig met verdere afvlakking, na de sterk dalende trend. Toch is het belangrijk dat de AEX in de komende dagen dit niveau weet te doorbreken. Deze weerstand wint namelijk steeds meer aan kracht en hoe langer het duurt tot de verwachte doorbraak er komt, hoe groter de kans dat de AEX bezig is met de vorming van een nieuwe top.

Dit ondanks dat de vorige top van 254 al eerder werd uitgenomen. Ik ga uit van een doorbraak de komende dagen boven het 50-daags gemiddelde.

Bij andere indices, zoals de Braziliaanse Bovespa, is overigens te zien hoe fors een index door kan stijgen na de doorbraak van het 50-daags gemiddelde.

Zwak slot
Na een doorbraak is het stijgingspotentieel van de AEX groot, namelijk richting mijn korte termijn koersdoel van 291 tot 309. Tussenliggende weerstanden die dit jaar nog mogelijk moeten zijn, liggen rond de vorige top van 258 en de nog openstaande gap van 264 tot 266.

Pas een slot onder de zone 239 – 240 mag als zwak worden opgevat, waarna de weerstand van het 50-daags gemiddelde te zwaar is gebleken en de AEX opnieuw het dieptepunt van 220 kan gaan testen. Enige tussenliggende steun is nog te vinden rond de 229.

De stijgende bodemlijn sinds het dieptepunt van 220 en de 229 (begin december) is momenteel te vinden net onder de genoemde zone rond de 237,50 en kan in het uiterste geval als intraday vangnet fungeren.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

Alle lichten op groen
Toch wijzen de technische indicatoren op een aanstaande doorbraak aan de bovenkant en een snel vervolg richting de 291. Eind vorige week brak de laatste belangrijke indicator uit, namelijk de VIX (volatiliteit).

Na een lang te zijn uitgegaan van een driehoeksformatie (topformatie) met lagere toppen en hogere bodems, werd deze driehoeksformatie begin vorige week aan de onderkant verlaten. Er was al sprake van een nieuwe scherp dalende toppenlijn en een negatieve doorbraak onder het 50-daags gemiddelde.

Na de doorbraak onder de 55 was het alleen nog wachten op het laatste bevestigingssignaal onder de 46 punten. Met de beweging van afgelopen vrijdag (bodem en slot onder de 46) werd ook hieraan voldaan. Er is dus nu definitief sprake van de al langer verwachte trendomkeer in de VIX.

Sterke positieve trend
Over het algemeen gaat een dalende VIX gepaard met stijgende beurskoersen van de onderliggende indices. Voor de komende weken is de kans groot op een test van het voormalige uitbraakniveau van rond de 31 punten.

De scherp dalende toppenlijn ligt overigens rond de 50 punten, maar een terugtest tot de 55 punten mag echter niet worden uitgesloten. De overige indicatoren blijven zich ook ten faveure van een positieve uitbraak van de AEX ontwikkelen.

Vooral de MACD heeft een sterke positieve trend ontwikkeld, waarbij ook recent de langere termijn dalende toppenlijn werd gebroken. De RSI is al verder en momenteel nog steeds in gevecht met het middenniveau van 50 punten. Een definitieve doorbraak hierboven zal naar alle verwachting samenvallen met een doorbraak van de AEX boven het 50-daags gemiddelde.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: valse uitbraak tot op heden
De beweging in de S&P 500 is opvallend. De index wist twee dagen boven het 50-daags gemiddelde te blijven, maar er vond geen vervolg plaats richting de eerstvolgende weerstand van 960. Dit terwijl er opnieuw een hogere top werd geplaatst.

Ook werd afgelopen vrijdag de stijgende bodemlijn sinds het dieptepunt doorbroken, was als verzwakking mag worden opgevat. Toch ga ik nog steeds uit van mijn uitbodemingsscenario. Als stoplossniveau houd ik de belangrijke horizontale steun van 845 aan.

Daaronder lijkt een verder verval richting de 810 tot 770 weer tot de mogelijkheden te behoren. De technische indicatoren staan nog steeds op groen. Mijn korte termijn koersdoel blijft onveranderd liggen op 1007 tot 1045 punten.

Toch is het noodzakelijk dat de S&P 500 in de komende weken opnieuw een hogere top gaat maken en haar 50-daags gemiddelde (897) structureel weet te doorbreken. Ik ga ervan uit dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 december 2008 21:36
    Al die tekst en al die grafieken. Er is helemaal geen sprake van weerstand van de AEX. We volgen nog dagelijks de richting van de DOW. Dus als die flink was gestegen, had de AEX ook de zogenaamde weerstandslijn doorbroken. En daalt de Dow dan daalt de AEX, onafhankelijk van de vraag welke grafieken met toppen, dalen, schouders en knieen er zijn ......

    Als de technische analyse al werkt, dan komt dat omdat er aan- en verkoopprogramma's op gebaseerd zijn die automatisch gaan verkopen of kopen bij een bepaalde koers. Maar dat komt dan niet door de ontwikkeling, maar omdat mensen dat zo geprogrammeerd hebben.
  2. lj;.k;lkhu8 28 december 2008 21:27
    Veel belangrijker dan het steun/weerstand idee van de T.A. is het echte nieuws over de economie.
    Dat geeft meestal veel meer reaktie op de beurs dan een T.A. en vaak ook nog tegengesteld.

    Een steun/weerstand mag je alleen zo noemen als ie niet gebroken kan worden lijkt me. En ze sneuvelen bij bosjes!

  3. [verwijderd] 29 december 2008 01:36
    quote:

    dummiecorneel schreef:

    Al die tekst en al die grafieken. Er is helemaal geen sprake van weerstand van de AEX. We volgen nog dagelijks de richting van de DOW. Dus als die flink was gestegen, had de AEX ook de zogenaamde weerstandslijn doorbroken. En daalt de Dow dan daalt de AEX, onafhankelijk van de vraag welke grafieken met toppen, dalen, schouders en knieen er zijn ......

    [/quote]

    Dus indien de Dow leading is dan zou de oplossing snel te vinden zijn, toch ? Of is er iets meer aan de hand?

    [quote=dummiecorneel]
    Als de technische analyse al werkt, dan komt dat omdat er aan- en verkoopprogramma's op gebaseerd zijn die automatisch gaan verkopen of kopen bij een bepaalde koers. Maar dat komt dan niet door de ontwikkeling, maar omdat mensen dat zo geprogrammeerd hebben.
    Volgens mij spreek je jezelf tegen in het bovenstaande.
  4. [verwijderd] 29 december 2008 11:39
    Vergeet de MACD, de RSI en de VIX maar...Dit is de 50% regel van Gann. Van een AEX-stand die ooit boven de 500 zat zijn we nu gehalveerd tot ongeveer 250.
    Misschien komt er weer de helft bij (tot 375), en daarna kelderen we wéér 50%. Want de inflatie gaat weer oplopen dankzij de olieprijs die weer gaat stijgen (moet wel - kostprijs is zo'n 70 dollar per vat!), de (zakelijke) huizenmarkt in China schijnt op instorten te staan. En, last but not least, vergeet niet het gevaar van de volgende bubble: de amerikaanse staatsobligaties! En de enorme dollarvoorraden van de centrale banken van China en Japan...wat als ze daar in 2009 vanaf willen?! Dat zou best kunnen, want de persen van de Fed moeten overuren draaien. De volgende bailout is natuurlijk voor de staat Californië met wéér een astronomisch bedrag.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.