Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: AEX decemberdrama

Een dramatische start voor de AEX van de laatste maand van 2008. Na een sterke terugtest van de 238-punten en uiteindelijk de doorbraak van de 251 werd gisteren de 238 negatief doorbroken. Dit is een verslechtering in het herstelscenario.

Deze bewegingen zie ik in meerdere indices ontstaan. Vanwege deze doorbraak verlaag ik mijn korte termijn opinie tijdelijk naar neutraal. Lange termijn opinie staat al enige tijd op short en blijft dat voorlopig ook. Pas een doorbraak boven de vorige top van 291 zal het lange termijn plaatje verbeteren.

Voor vandaag mag zeker een test van de horizontale steun van 231,50 worden verwacht. Een doorbraak vandaag onder de 231,50 kan de AEX maximaal terugbrengen richting de sterke horizontale steunzone van 217-220.

Ik ga er op dit moment niet vanuit dat deze horizontale steunzone tot 217 negatief zal worden doorbroken.

Pullback
De kans is groot dat vandaag danwel morgen een bodem wordt gemaakt ergens tussen de 220 en de 231,50. Een terugval tot de 224 kan daarbij worden gezien als pullback richting de voormalige dalende toppenlijn (sinds de top van 291).

Pas structurele doorbraak onder de 217 - 220 is voor de korte en middellange termijn erg negatief, waarna de AEX snel op zoek kan gaan richting de 200 danwel de 180 punten. Een eerste aanzet dat de huidige terugval teneinde is, is een structureel slot opnieuw boven de 238.

Maar zoals gezegd verwacht ik vandaag en in iedergeval binnen enkele dagen dat de nieuwe bodem op de borden komt. Uiteindelijk dient de AEX weer snel boven de 254 te komen om het technische beeld voor de korte en middellange termijn te verbeteren.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nieuwe aanval
Ik zie overigens meerdere indices opnieuw de weg inslaan richting de dieptepunten van 2002/2003. De S&P 500 is deze alweer op enkele procenten genaderd en ook de Nikkei heeft vanochtend dit niveau op een paar honderd punten na opgezocht.

Binnen de S&P 500 is de kans reëel dat de nog openstaande gap tussen de 777 en 801 zal worden gesloten, maar dit hoeft niet per sé te gebeuren. Het is belangrijk dat de S&P 500 wel boven de 770 weet te blijven (dieptepunt 2002). Vooralsnog ga ik ervan uit dat deze niveaus voldoende steun zullen bieden.

Als deze daling in de komende twee dagen stopt boven de steunzone, mag een nieuwe aanval worden verwacht op de toppen van vorige week. Voor de AEX betekent dit dat uiteindelijk de 254 moet worden doorbroken in de komende periode waarna het herstelscenario alsnog een vervolg kan krijgen richting de 291 tot 303 in de komende weken.

Achterblijvend volume
Van dit scenario ga ik voor de komende weken uit. Opvallend zijn de technische indicatoren. Vooral het volume bleef gisteren achter ten opzichte van het gemiddelde. De daling werd dus niet breed gedragen. Dit zien we ook terug in de RSI.

Deze blijft wel onder het belangrijke middenniveau van 50 (doorbraak hierboven is noodzakelijk voor een verder vervolg richting de 291), maar de terugval valt mee. Ook de MACD heeft na een hogere bodem gisteren nog geen negatieve crossing gegeven. Zolang dit in de komende dagen zo blijft, kunnen we uitgaan van bodemvorming boven de 220.

Vandaag danwel morgen. De VIX is wel aanzienlijk opgelopen, maar dit kan worden gezien als terugtest van de voormalige stijgende bodemlijn. Pas een VIX boven de vorige top van 81 zal er voor zorgen dat de indices nog fors onder hun dieptepunten van dit jaar kunnen komen.

291 testen
Vooralsnog ga ik ervan uit dat de VIX opnieuw een lagere top aan het vormen is. Uiteindelijk zal het dus langer duren alvorens er sprake zal zijn van duidelijke stijgende trend. De korte termijn dalende trend sinds de top van 291 is al gebroken, er lijkt nu een brede zijwaartse uitbodemingsfase te ontstaan.

Pas onder de dieptepunten van dit jaar kan gesproken worden van een lagere top (254) en een snelle en felle verdere daling richting de 200 tot 180. De 180 komt dan door het verschil tussen de toppen (291 en 254) af te trekken van de zone 217 - 220.

Maar ik ga op dit moment niet uit van dit scenario, maar van bodemvorming vandaag of morgen en een nieuwe aanval volgende week richting de 254. Uiteindelijk is de kans nog steeds reëel dat deze weerstand wordt gebroken en we uiteindelijk de 291 zullen gaan testen in de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substanti?le posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.



De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 december 2008 15:45
    Ik blijf meelachen. Mooie contra indicator. Als hij long gaat, ga ik short en andersom. Gaat echt super. Kijk zelf maar eens naar alle bijdragen van de afgelopen maanden.
    Maar ja, nu gaat hij 'neutraal'. Jammer, moet ik weer zelf nadenken. In ieder geval weet ik zeker dat we dus niet neutraal zullen blijven.
  2. [verwijderd] 3 december 2008 07:43
    Bas, dat je al zo lang de plank ver mis geslagen hebt is je nog te vergeven, maar dan je in 1 aflevering van je column aan de ene kant praat over 291 doorbreken en aan de andere kant waarschuwt voor 200 en 180, is gewoon belachelijk.
    Kijk naar al de 'scenarios' en steunzones, pullbacks, dalende toppenlijnen, lange termijn die op short staat, bodemvorming, terugval, korte en lange termijn, lagere toppen en snelle, felle dalingen, brede zijwaartse uitbodemingsfase, verslechtering van herstel scenario (lol!), sprake van duidelijk stijgende trend en in de volgende regel een korte termijn dalende trend ...

    En wat tenslotte te denken van een regel als: "Deze blijft wel onder het belangrijke middenniveau van 50 (doorbraak hierboven is noodzakelijk voor een verder vervolg richting de 291), maar de terugval valt mee."

    Wat een stortvloed van woorden:
    dit is geen AEX december drama, dit is een zeer ongepast gebruik van allerlei T/A verwante uitdrukkingen die, genoemd in 1 aflevering van deze column, en in een enorme range van 180 - 291, als een tang op een varken slaan.
    Zoals altijd weer bij Bas, het is weer:
    Het kan vriezen, het kan dooien!
  3. [verwijderd] 4 december 2008 01:33
    Lekker achteraf lullen al die gefrustreerde stuurmannen.
    Geen voorspellingen enkel commentaar.
    Kom op heren/dames commentarianten steek de nek eens uit. Hebben we het lEf of zijn we gewoon lAf ?
    Indien jullie het allemaal zo goed weten kom maar eens op dan!

    En toen was het natuurlijk weer eens stil.

    Bas bedank voor de analyse.

    Mvg Rob
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.