Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Fed unch

Liveblog: Fed unch

Update 20:00 uur: Fed

Ja, wat had u gedacht? Dat op bevel van het Witte Huis...? Nee, de Fed heeft haar mandaat. Punt uit en het is een hamerstuk. Volgende maand is er wel een verhoging en persconferentie. Dat van die koersen is nu anders. Een beetje heen en weer geschaats, maar per saldo gebeurt er niet veel. Dollar trekt ietsje aan.

Voor wie echt alles wil weten:

En nog het beroemde persbericht, dat bij ieder rentebesluit altijd een beetje wordt aangepast.

 


Update 17:00 uur: Amazon

Ik haast mij nu naar de Gouden Stier festiviteiten, maar als de wifi daar werkt neem ik om 20:00 uur zeker het Fed-rentebesluit nog even mee. Ik reken op een hamerstuk, maar u weet maar nooit. Sluit ik af met een artikel mdat u zeker even moet lezen als u in big tech bent geïnteresseerd.

 


Update 16:00 uur: Shell

Vaderlijke en eerlijke quotes van Oom Ben van de Shell. Rest de vraag: is tech of zijn sommige bedrijven arrogant dan? Volgens mij geldt dit voor iedere ondernemer en voor ieder concern. Zeker in deze tijd waarin de social media inquisitie meteen klaar staat. Zie ABN Amro maar vandaag.

Toevallig kom ik de CEO nog een keertje op Twitter tegen en verhip, hij lijkt wel een beetje op een tech-nerd. Geen das (ja echt, de Shell CEO zonder das), zeker geen zondags pak en hemd, haar beetje rommelig en losjes quotes strooiend :-) Ach, is Shell in feite ook niet zelf een techbedrijf aan het worden? 

 

 


Update 15:55 uur: ASML?!

Vinger opsteken wie nog nooit op het verkeerde been heeft gestaan op de beurs. U wel? Deze zag ik zeker niet aankomen, toen ik vanochtend toevallig voor mijn neus die mooie headlines zag doorkomen.

 


Update 13:00 uur: BAM

Wie binnen 1 minuut met Prima cijfers! reageert op een ellenlang persbericht, laat zich erg in zijn long-kaarten kijken? Ik worstel mij door een kantje of twintig aan postings op het BAM forum. Daar is maar één draadje onder de welluidende naam:

BAM november 2018 Strong Buy

Vandaag even niet dus, -5%. De een vindt de Q3's goed, de ander slecht, de ander mixed en iedereen is gefrustreerd over de koers. Echter, in een hoogconjuctuur zoals we die hebben gehad - ook de Nederlandse economische data loopt terug - moet een cyclische bouwer in principe bakken met geld verdienen?

Helaas en dat geldt ook voor Heijmans en VolkerWessels. Die blinken hier ook niet in uit en velen van ons hebben nog hoofdpijn van het opgekochte Ballast Nedam. Wellicht dat die nieuwe afschrijving - het vloekwoord voor bouw-aandelen van €23 miljoen voor koudwatervrees zorgt bij BAM. Nico is nog redelijk positef gestemd:

Het orderboek ziet er goed uit, 10% hoger dan vorig jaar maar het gaat er vooral om dat de nieuw aan te nemen opdrachten kwalitatief goed zijn. Dat betekent een gezonde winstmarge maar vooral met afdekking van risico's wanneer de boel onverhoopt uit de klauwen loopt.

Hoe zit dat eigenlijk met die afschrijving? Dat is een gevalletje not in my backyard, ofwel iedereen is héél erg voor windmolens, behalve in de eigen achtertuin. Want dat kost geld. Simpel. Aangezien heel Nederland vol met die dingen komt te staan, gaan we nog meer van zulke afschrijvingen zien? ANP:

BAM schrijft 23 miljoen euro af op buitenstedelijke vastgoedpostities. Volgens het bedrijf gaat het om een afwaardering op gronden die grenzen aan een groot windmolenpark. De waarde van deze gronden is teruggebracht tot de waarde van landbouwgrond.  

U ziet de cijfers van Sif en ook die koers druipen vandaag: dat wat spreekwoordelijk BAM afschrijft, boekt zeg maar Sif niet bij. Of komt dat nog?

Terug na BAM dat u na al het gedaal wel voor een prikkie kan afhalen bij de kassa op de beurs. Let wel, het is een cyclisch aandeel en volgens de boekjes is dat niet the place to be als de economische cyclus over haar hoogtepunt heen is.

Maar wie weet, kijk bij dit aandeel niet raar op als het juist gaat stijgen, als de economie afneemt. Zeker als u lang kijkt is dit meer een aandeel voor handelaren dan beleggers. Met twintig jaar buy & hold beleggen bent u behalve het dividend, vele slapeloze nachten en veel illusies armer en rijker niet veel opgeschoten. 

 


Update 11:30 uur: ABN Amro

Van vandaag, van het forum geplukt:

Ondanks alle ruis rondom ABN Amro moeten we de kale feiten niet vergeten. De bank is waard €21 miljard en heeft in 20017 en 2018 zon €5.5 miljard verdiend. Als ondernemer danste ik op de tafel als ik zulke netto winstpercentages maakte op mijn eigen vermogen.

Typerend voor de beurs? Wij beleggers en handelaren gaan vaak een beetje anders om met nieuws dan normale mensen :-) Dit is eigenlijk het enige inhoudelijke stukje op dat forum vandaag. Niks aan de hand? De koers loopt in ieder geval vandaag steeds verder uit op de AEX. Herstel na de Q3's gisteren...? 

Wat een contrast. De social media ontploffen weer op dit nieuws van FTM vandaag. U kunt de teneur raden.

Een ongeluk komt nooit alleen. Nog meer nieuws dat niet goed is voor het imago van ABN Amro. Het is overigens een publiek geheim op en rond de beurs dat ze elkaar bij de bank al de tent uitvechten sinds de fusie tussen ABN en Amro. Juf ECB stuurt in ieder geval de bank in de hoek:

In de afgelopen weken heb ik wat mensen gesproken die in tegenstelling tot ik wel verstand hebben van samengevat dividend strippen. En ze haalden allemaal min of meer de schouders op. Niks nieuws onder zon, alles is al lang en breed bekend en het is vooral een Duitsland probleem, was zo'n beetje de teuneur

Ja, in Nederland zal er ook wel eens iemand een scheve schaats rijden - al dan niet via een buitenlandse constructie - maar daar houdt het wel mee op. Daar begint alleen het ABN Amro verhaal van FTM vandaag. Waar het eindigt weet nog niemand, maar de beurs haalt voorlopig ook alleen de schouders op?

Ironisch is wel dat ABN Amro zelf gul met dividenden is en de coulante behandeling van het aandeel vandaag heeft misschien hier iets mee te maken. Of in het algemeen wordt (nog )niet aan consequenties, vervolging en boetes gedacht. Wordt vervolgd, want FTM bijt nooit één keer, maar vaker. 

Mede door de koersdalingen de afgelopen tijd - wat heet, 2018 is tot dusverre een slecht beursjaar - zijn er meer dikke dividenders boven komen drijven.

 


Update 10:00 uur: Beter Beter Bed, Wessanen en Sif

+8,8% nu. KBC zet vandaag Beter Bed op een koop, omdat het huis volop vertrouwen heeft in het nieuwe management. Daar komt het wel op neer. Wie zijn dat? Maak morgen op IEX zelf en dit weekend in ons magazine kennis met nieuwe CEO John Kruijssen. Nico en Niels hielden een uitgebreid interview met hem.

Uiteraard waren de hamvragen hoe hij Beter Bed online handen en voeten wil geven en hoe hij het Duitse Matratzenconcordkopfschmerz-dossier wil auflösen.

Dit zijn trouwens alle analistenadviezen. Er is meer geloof. KBC ziet u helemaal onderaan. 

Hier nog even de grafiek. Het aandeel lag al veel langer niet goed of bleef achter, maar het is een jaar geleden dat de grote duikvlucht van Beter Bed begon. Is de koers aan het uitbodemen? Kan, het volume is ook aardig op en rond de voorlopige bodem, maar alles valt of staat bij of het nieuwe management slaagt.

Ik ga van het laatste topje vorig jaar tot koers nu. Het valt niet mee. En dan had ik nog veel ergere lijnen kunnen trekken. Is er trouwens iemand van u die de hele daling heeft uitgezeten? Poeh. 

Er is trouwens nog een gevallen engel die vandaag van zich doet spreken. Wessanen:

Elders is het wat minder. Strikt genomen zit het vandaag niet onverwachte, maar wel bar selcht cijferende Sif verreweg het grootste gedeelte van haar nog jonge leven in een bearmarket. Ja, duurzaam heeft de toekomst, maar dat is allesbehalve een garantie op rendement. Het is nog altijd hoogrisico.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Beter Bed Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Sif Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Helvan'18
0
Bam!, en daar was de top gelijktijdig als met die van de Dow Jones, 26 jan. Heeft dus weinig zin om je met de cijfertjes bezig te houden, dat aandeel zit in hetzelfde schuitje als Dow Jones al zit...
ffff
1
n de afgelopen weken heb ik wat mensen gesproken die in tegenstelling tot ik wel verstand hebben van samengevat dividend strippen. En ze haalden allemaal min of meer de schouders op. Niks nieuws onder zon, alles is al lang en breed bekend en het is vooral een Duitsland probleem, was zo'n beetje de teuneur


Arend Jan,

Ik raad je toch echt aan de draad over dividendbelasting in de KK te lezen. Daar vind je heel wat meer achtergrond informatie dan de mensen die jij raadpleegt en die" slechts hun schouders ophalen". Echt waar, Arend jan: Je raadpleegt dan toch echt niet mensen die met dit GIGA=probleem nu al enkele jaren te maken hebben. Het is NIETS om je schouders over op te halen. Dat geeft slechts aan dat men werkelijk niet van toeten noch blazen weet.

Dat dividendstrippen is een miljarden-oplichting geworden zoals wij KK bezoekers met elkaar daar een mooie draad van gemaakt hebben. En dan mijn bijdragen: wat zijn nu de consequenties in de praktijk? Een GIGA problematiek om als belegger je teveel betaalde divideendbelasting gedeeltelijk terug te krijgen. NATUURLIJk zijn de Duitse autoriteiten zeer argwanend geworden na miljardenfraude, maar die argwaan heeft de afgelopen jaren tot gevolg dat de terugbetalingen met twee tot drie jaar verlengd worden. Dat er met een massa aan papieren, bewijzen, Bescheinigungen geproduceerd moeten worden hetgeen met grote vertraging en met veel fouten gebeurt door....U mag zelf uitzoeken... de bankier?.... door Euroclear/….. door Clearstream…. door KASBANK.....?

Ikzelf heb nu de Luxemburgse financiële autoriteiten ingeschakeld omdat wat JOUW kennissen schouderophalend geen probleem vinden, in de praktijk een ENORM probleem is geworden.

Wil je meer details, Arend Jan, volg dan de vele gedetailleerde postings in de KK van IEX.

Peter
john steed
0
Helvan'18
0
Da's zo'n beetje het bruto nationaal product waar de FED achteraan hobbelt, loopt in pas met dat, en al jaren...
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 08:05 BeursVandaag: Volop nieuws 1
  2. 23 jan Liveblog: AEX, ECB, OCI en AF-KLM 6
  3. 23 jan BeursVandaag: Nervositeit 6

Gesponsorde links