Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Liveblog: Apple

Liveblog: Apple

Update 21:30 uur: Q3's Apple

Het was even geduld:

Maar hier zijn dan de Apple ($1,073 biljoen waard) Q3's, waarmee we deel I van dit cijferseizoen afluiten. Er volgen nog genoeg namen, maar de belangrijkste zijn door. Hier zijn ze dan en inderdaad, de outlook valt tegen. Wel meer omzet in China en de aandeelhouders kregen dit jaar al $80 miljard terug! 

Wat valt nog meer op?

  • iPhone sales vallen misschien wat tegen, maar ze gaan wel tegen hogere prijzen weg
  • De guidance voor het volgende kwartaal - met feest maand december - valt inderdaag tegen: $89-$93 miljard versus $92.7 miljard verwacht

Het blijven verbijsterende cijfers:

Ik heb geen verstand van en kijk op die producten, maar... :-)

Starbucks is er ook en doet liefst +9,4% nu. Kraft Heinz daalt dat percentage op een omzetzeperd.

 


Update 15:45 uur: Teslin versus Accell

Het is inderdaad een brisante brief.

Nu wil het dat Teslin zowel grootaandeelhouder is van Accell en Beter Bed. Dan weet u al meteen dat de vermogensbeheerder er nu al tegenop ziet om eind volgende maand de boeken te sluiten. Dit zijn de beleggingen van Teslin Participaties:

Accell Group NV Nederland Fietsen
Accsys Technologies PLC Nederland Geavanceerde houtbewerker
Amsterdam Commodities NV Nederland Handelaar in agrarische producten
BE Semiconductor Ind. NV Nederland Halfgeleidermachines
Beter Bed Holding NV Nederland Beddenspeciaalzaken
ICT Group NV Nederland ICT-dienstverlener
Kendrion NV Nederland Elektromagneten
Koninklijke Brill NV Nederland Uitgeverij
Neways Electronics Int. NV Nederland Industrieel toeleverancier
NV Ned. App. Nedap Nederland Technologische oplossingen
Ordina NV Nederland ICT-dienstverlener
Royal Reesink NV Nederland Groothandelmachines
Sligro Food Group NV Nederland Foodservice groothandel
Stern Groep NV Nederland Autohandel en -diensten
TKH Group NV Nederland Industrieel conglomeraat

Teslin noemt zijn naam niet, maar hier spreekt niet echt veel vertrouwen uit in de van Beter Bed overgekomen CEO Ton van Anbeek? Copypaste:

De huidige CEO kennen wij van zijn tijd bij een andere onderneming uit onze portefeuille, Beter Bed Holding.

Voortschrijdend inzicht in de desastreuze ontwikkelingen bij deze onderneming leert ons dat hij in zijn vorige functie met gedrevenheid de onderneming, die eveneens verrast werd door snelle marktontwikkelingen, met een grote transformatie in Duitsland in een richting heeft geduwd die achteraf als onjuist kan worden bestempeld.

Dit heeft kunnen gebeuren onder meer door gebrek aan adequaat toezicht en tijdige bijsturing vanuit de raad van commissarissen.

Dit zijn de meest sprekende passages uit de brief. Teslin vond destijds ook het bod van Pon te laag, maar gaat nu vingerwijzen. U begrijpt waarom ik die paar zinnetjes heb aangevinkt, er staat nog net niet dat de aandeelhouders zijn misleid. Opvallend, de commissarissen en niet de board krijgen daar de schuld van.

Of de hudige raad van bestuur en commissarissen van Accell het bedirjf weer op de rails krijgen leert de toekomst, maar Teslin heeft daar weinig vertrouwen in. Zoveel is duidelijk. Het komt mij eerlijk gezegd wat opportunistisch over. Want Teslin zat al die tijd én bij Accell én bij Beter Bed eerste rang.

Een grootaandeelhouder heeft nu eenmaal altijd wat meer gelijkheid van informatie dan het plebs, grouw en voetvolk. Zo werkt het nu eenmaal. Teslin heeft verkeerd gegokt met dat bod, moet dit jaar waarschijnlijk underperformance aan haar klanten rapporteren en dus moet iemand de schuld hebben?

 


Update 13:45: Goud en bitcoin

Na een paar jaar vrijwel complete radiostilte duikt goud weer wat vaker in de headlines op:

Toevallig stijgt het spul vandaag lekker en dat heeft wellicht met de dalende dollar te maken:

Oktober was een goede maand - dat mocht ook wel met die daling op de aandelenmarkten - maar niettemin beleefde u dit jaar zowel in euro's als in dollars weinig plezier aan goud:

Als het dan toch over alternatieve beleggingen gaat, de JP Morgan Chase CEO heeft nog wat over het jarige bitcoin op te merken:

 


Update 12:30: Lekker dING

Met een indexgewicht van nog maar ruim 8% mag u desondanks de AEX stijging van vandaag voor een groot deel op conto van ING zetten. Vlag uit, het is de eerste keer dat ik dit jaar deze zin tik. Eerder was ING met een maximale daling van bijna 40% vooral verantwoordelijk voor de indexdaling dit jaar.

En toen waren er vandaag prima Q3-cijfers. Moet ik niet zeggen: natuurlijk zijn er prima Q3-cijfers van ING? De economie draait gewoon lekker dit jaar, hoewel die langzaam afneemt. Zie ook die Nevi inkoopmanagersindex van vandaag over oktober van 57,1. Torenhoog, maar wel het laagste cijfer in twee jaar.

Misschien komt het door alle negatieve publiciteit en die kelderende koers dit jaar, dat het sentiment op en rond de bank slecht is. Eerst was er van het winter die voorgestelde salarisverhoging van CEO Ralph Hamers. Daar had het hele land een maand lang het schuiim van op de mond en die opslag ging uiteindelijk niet door.

Vervolgens was er dit najaar die schikking met het openbaar ministerie voor het wel heel losjes omgaan met witwaspraktijken. Weer het gansche land boos, Terecht, want een normaal mens gaat hiervoor de bak in. De officier van justitie stelde echter dat hij geen bewijs had tegen al dan niet verantwoordelijke personen.

Tussendoor haalde ING ook nog even bakzeil in Turkije. Daat heeft de bank aanzienlijke belangen en met de dramatisch gedaalde lira zijn die  in euro's even wat minder waard en leveren die ook aanzienlijk minder euro's op. En dan was er ook niet die commissaris die vond dat Den Haag niet zo moet zeuren over ING..

Kijk eerst maar eens wat er allemaal bij de overheid zelf fout gaat beste politici, vond hij. Daar had hij wat mij betreft helemaal gelijk in, alleen is een ING commissaris nou niet de meest aangewezen persoon om dat aan tte stippen.  Kortom, nadat ING na de kredietcrisis snel weer op stond, zit het in 2018 flink tegen.

Behalve de resultaten dan en dat is toch waar het om gaat. Gefilterd voor die schikking - die last is in het afgelopen kwartaal genomen - levert ING gewoon degelijke en puike cijfers af. Martin vindt ze zelfs sterk:

Andere analisten zijn ook enthousiast, ik citeer ANP:

Zelfs mensen die 'bearish' zijn wat betreft ING, zullen het moeilijk hebben om negatieve dingen te vinden", merkte analist Robin van den Broek van Mediobanca op.

KBC is volgens mij het meest complimenteus:

Over de gehele linie geeft ING aan de analisten de indruk dat de bank zich sterk richt op zijn langetermijndoelstellingen. Tegelijkertijd zijn er niet echt sterke lokkertjes om beleggers te winnen, zoals het vooruitzicht van een grote aandeleninkoop.

Kijk aan, lange termijn denken kan zeker geen kwaad bij banken, want eens komt er weer een recssie, zijn er wanbetalers en ja, ooit breekt er ook weer een financiële crisis uit. Geen sterke lokkertjes? Misschien, maar ik zie er misschien wel een. Op deze koers doet ING liefst 6,4% dividendrendement.  

 


Update 10:45 uur: ASMI

Potverdorie... Wat een stijging. Is het orderboek nou zo sterk, of was de koers gewoon te hard afgenomen? Wellicht beide. Ja, hadden we nou maar, hé :-)

Grote vraag voor dit cijferseizoen was in hoeverre de chipmarkt vertraagt, wat natuurlijk een leading indicator voor de hele economie is. En de signalen waren heel wisselend. ASML viel mee, of in ieder geval niet tegen:

U schrikt van de percetages, maar dat is normaal en Besi viel ook al niet uit de toon.

Als u denkt dat de kous hiermee af is voor onze chippers, kan u ze nu nog tegen een aardige korting krijgen in vergelijking met de afgelopen jaren. Denkt u dat de chipmakt zich blijft verslechteren, dan kunt u er voor kiezen om rustig af te wachten of u nog een veel mooiere kans krijgt.  

 


Update 09:00 uur: Inkoopmanagersindex loopt terug

En Randstad loopt er vrolijk tegenin, op papier hebben we de top van de economische cyclus zeker achter de rug. Dit is echter nog lang geen recessie en het hoeft ook niet meteen minder winst te betekenen met die mean & lean beursbedrijven.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.