Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: ING, Binck en nog veel meer

Liveblog: ING, Binck en nog veel meer

Update 17:00 uur: Vette vinger Binck?

Toch nog een blogje, want het gaat maar door vandaag. Les 1 bij handelen: geen bitterballen eten bij uw schermen.

 


Update 17:00 uur: Prettig weekend

Vrijmibotijd, als er niks geks meer gebeurt sluit ik het blog af. En hoe kan ik dat beter doen dan met alweer geniale plaatjes van Hedgeye. Prettig weekend, straks krijgt u nog een weekslotcall van me.

Update 15:10 uur: Beter Bed, Fugro en BAM

Het wordt eentonig. Er is geen nieuws, er zijn geen geruchten, maar... Beter Bed. Blijft. Maar. Dalen. Terwijl ik dit tik staat het fonds zelfs ruim -5%. Ik moet een lange, lange, lange grafiek geven om de standen van nu ook maar een beetje te duiden. Alsof het een tech is. Weet iemand hoe lang technische steun houdbaar is?

Zonder gekheid, eens moet de fantasie toch worden geprikkeld? Geïnteresseerde concurrenten, durfkapitaal, management buy-out of gewoon kopen, wegleggen, vooral niet naar kijken en over zoveel jaar er maar weer eens zien? De volumes duiden nog nergens op. Zelfs geen uitkotsmoment, zoals het oneerbiedig heet.


In mijn ooghoek zie ik trouwens dat het meest geshorte fonds van het Damrak (27,7%) ook hard daalt en dat er even de nodige prijsactie is. Waarom ligt Fugro zo slecht? Geen duidelijke aanleiding voor zo ver ik zie, maar in deze nerveuze markt zijn fondsen met issues of grote vraagtekens niet in trek.    


Nog meer nervositeit, vinger opsteken wie BAM rond €3 hoopt op te vissen.


Nog meer harde dalers? Helaas. Schreef ik vanochtend nog (zie hieronder) dat ASML wellicht harder wordt afgestraft dan Besi en ASMI, omdat dat veel beter is blijven liggen dit jaar, intussen zijn de rollen omgedraaid. Mr. Market, wat heb ik je toch misdaad dat je me altijd op het verkeerde been zet?


En een nerveuze markt is het:

Is er dan alleen maar ellende? Nee, gelukkig hebben we Adyen nog. Nou ja, we? Hullie :-) BNP Paribas gaat het aandeel volgen en start met neutraal en €600.

 


Update 14:30 uur: Payroll Report

Meevallertje, dollar trekt wat aan en Amerikaanse futures zakken (?) iets.

Bloomberg heeft de details.


Update 14:25 uur: Nog een keer ING

Het zal de emerging market exposure zijn...?

Dit is eigenijk onthutsend. Op welke koers vindt u ze weer aantrekkelijk? Twee jaar geleden bodemde het fonds rond €8,50.

 


Update 14:15 uur: Tientje Tesla. Ofzo

Hé Elon, die Tesla's van jou. Is dat wat? Vertel es, gast.
Nou jongen, die gaan hááárd, dat wil je niet wéééten. Gooi die joint nou es door, man. Mafklapper.

Geen idee waar we nu weer naar zitten te kijken, maar onze vriend Elon bakt ze weer bruin, geloof ik. Aan de andere kant, wie nat heeft geluncht werpe de eerste steen. Misschien ook wel een ideetje voor hem. Supercharger wiet ofzo.  Anyway, Tesla doet nu -1,3% pre-market.

Hier de hele uitzending:

 


Update 12:25 uur: Made in Germany niet veel waard?!

Grappig eigenlijk, want al die duurbetaalde werknemers van die techs laden zich spreekwoordelijk vol met Mercedessen, BMW's, Audi's, Porsches en al die andere prachtige producen uit Die Heimat.

De AEX wordt wel eens gekscherend de Mickey Mouse beurs genoemd, omdat het op Royal Dutch Shell, Unilever en ASML na niet veel voorstelt. Kleine beurs. Wie weet een leuke naam voor Frankfurt? Want ondanks dat Made in Germany misschien wel hét kwaliteitsmerk is, levert dat niet veel DAX-waarde op.

Kijk maar, zelfs de Zwitserse SMI Index is meer waard. Natuurlijk is het appels met peren vergelijken - het maakt nogal uit of er 600 bedrijven of 20 in een index zitten - en de DAX kent de permanente handicap van Deutsche Bank, maar toch. Ik wist ook niet de dat de Shanghai Composite zoveel waard is. 

Hier een aantal grote indices met hun marktwaarde. Het verschil tussen S&P 500 en Eurostoxx 600 is een complete technologieector. Zo werkt het op de markt, technologie wordt veel en veel hoger gewaardeerd - en de bedrijven maken dit meer dan ooit waar gezien de winsten - dan klassieke maakindustrie.

Nog iets, de beurzen van China zijn ondanks die biljoenen nog altijd nietig in verhouding tot de economie. Het grote institutionele geld rolt nog niet richting deze officieel nog altijd opkomende markt, vandaar. Alles omgerekend in euro's:

 • S&P 500: 22,05
 • Eurostoxx 600: 9,98
 • Shanghai Composite: 3,60
 • Nikkei 225: 2,93
 • FTSE 100: 2,26
 • HangSeng: 1,87
 • SMI: 1,21
 • DAX: 1,07
 • AEX: 0,63

 


Update 11:45 uur: Takeaway

UBS zet Takeaway op €70 van €58. U ziet de koers weer omhoog razen en trendtechnisch gezien, komt deze Zwitserse koersdoelverhoging als geroepen?

 


Update 11:25 uur: Speculeren, Jeroen naar ING?

Voor de zekerheid begin ik er mee, een waarschuwing. Dit is een superspeculatief blog. Ik laat mijn gedachten gaan en kan niets hard maken. Laat maar weten wat u weet, vindt of hebt toe te voegen, of hebt op- of aan te merken. Het is momenteel een perfect storm bij ING, die wellicht niet zonder gevolgen blijft.

Allereerst is er de koers. Dit heet een bearmarket en jee, wat een enge cijfertjes. Dat ING slecht draait heeft alles te maken met de hele sector die onder hoogspanning staat, door vooral de crisis op de emerging markets, waar ING exposure naar heeft en dan vooral Turkije. Risico dus.

Ten tweede is er de CEO. Jarenlang was Ralph Hamers het open en dynamische gezicht van ING, dat voorop liep in de Europese bankensector - fraaie outperformance ook, het moet gezegd - en waar fintech het buzzword was. Sinds die salarisrel deze winter is het stilletjes rond hem geworden

Vervolgens was er deze week de witwasschikking. Niet geheel onverwacht, maar daar kwam wel het beeld uit voort dat ING moedwillig heeft zitten snurken. Het Openbaar Ministerie zegt geen bewijs te hebben om iemand aan te klagen. Het zorgt voor een vies gevoel bij Jan met de Pet, die voor zulke grappen wel de bak indraait.

Vandaag is er ineens zomaar (?) dat interne rapport dat naar FD is gelekt. Daaruit blijkt dat ING misschien wel op weg is die dynamische fintech te worden, maar dat hierdoor in het dagelijkse huishouden er vele klusjes en noodzakelijk werk en onderhoud domweg blijven liggen, of worden verwaarloosd.

Is dit toeval? Dat uitgerekend nu dat rapport lekt, duidt er wellicht op dat er bij ING mensen zijn die hun kans ruiken op te schuiven of willen afrekenen. Het blijft een bank, hé? Aan andermans stoelpoten zagen staat van slagboombediende tot CEO standaard in iedere functie-omschrijving. Met twee pagina's full disclosure.

Dan is er ook nog Den Haag. Formeel heeft dat niets meer te zeggen over ING omdat ze geen aandeelhouder meer is, maar we leven in Nederland. Zie Raad van Commissarissen voorzitter Hans Weijers die gisteren al, alle pers was opgetrommeld, tekst en uitleg mocht geven aan onze boze minfin.

De maatschappij is boos op ING dat eerst werd gered - en dat heeft de belastingbetaler geen windeieren gelegd, maar dat leest u er nooit bij - en er nu weer een ouderwets potje van maakt, zo lijkt het. Neust u eens rond op Twitter, maar lees ook alle krantencommentaren en opinies maar. Het is niet mals. 

Mijn scenario? De overheid en DNB gaan achter de schermen drukken. Ralph Hamers en Hans Weijers moeten weg, want ze hebben het vertrouwen beschaamd is de stok. Dat is een halsmisdaad bij banken. Wie Hamers opvolgt? De laatste tijd is er ineens weer iemand nadrukkelijk in beeld na een tijd stilte.

Hij bracht ABN Amro zo mooi naar de beurs. Bovendien verdiende hij veel geld aan ING en Aegon voor ons en trad hij daadrachtig op bij de deconfiture van SNS. Jeroen Dijsselbloem dus. Buitenstaander, vertrouwen: dat verhaal. Zal mij niet verbazen als Den Haag hier op in zet. We zien het wel.

Of dit nou allemaal onzin en een aluhoedjes verhaal is of niet, leuk bedacht, toch? Als het niet uit komt, ga ik voor straf in bitcoin en goud beleggen :-)

 


Update 09:55 uur: ASML

Oei, ASML weer dik in de min. Besi en ASML liggen alweer beter. Hoe zit dit nou? Eigenlijk zijn er het hele jaar al vraagtekens over, aanwijzingen voor en anekdotische verhalen en bewijzen waarom het minder gaat of minder wordt op de chip-markt. Zie ons eigen Besi, dat hier ook wat koersveren op inleverde...

De opgaande trend in ASML bleef echter in tact, mede onderstreept door fraaie H1-cijfers. Uit de trend vallen doet u zo! Technisch is het bijna een volmaakt plaatje, want ineens blieft de koers die opgaande trend niet meer, lijkt het wel.

Het was gisteren dit bericht dat de chipmarkt in rep en roer zette. Gepikt van CNBC:

Vervolgens meldde chipper KLA-Tencor zich ook bedremmeld tussen de schuifdeuren, de orders worden doorgerold naar volgend jaar of geskipt:

Kortom, de signalen dat de chip-markt vertraagt (?), die we al maanden geleden bij het extreem vroegcyclische Besi zagen, bevestigen deze bedrijven. En ineens realiseerde iedereen zich dat Besi weliswaar was afgestraft, maar dat ASML per saldo maar flink was doorgestegen? Dat is tenminste waar ik aan denk.

U zag ze al in mijn voorbeursblog, nabeurs Wall Street kwamen deze jongens door met juist outlook-verhogingen! En Broadcom is geen kleintje.

Uit China ook positieve geluiden:

Kortom, delen van de chipmarkt in mineur en delen in majeur? Hoe het ook zij, dat horen we allemaal wel bij de Q3's, ik denk dat ASML in de verkoop gaat, omdat die hoge koers is gebaseerd op een toekomstige groei van de chipmarkt die er wellicht niet in zit. Tenminste, er is nu duidelijk twijfel over ontstaan.

Winst nemen is misschien een idee als u die ook hebt. U kunt het traditioneel dure aandeel met intussen 18% korting oppikken ten opzichte van de koers op en rond die H1-cijfers, als u die niet hebt.

 


Update 09:00 uur: "Wie is er gek, Corné?"

Deze vergeet ik nooit.

Het was precies in de tijd - check die datums - dat Willem Middelkoop hier op IEX Corné van Zeijl uitdaagde. Het is een legendarische beursruzie geworden. Willem legde Corné nog één keer uit dat je goud en geen aandelen moest hebben.


Corné hapte. U ziet het aan die eerste alinea's. De ruzie viel op, omdat beide heren - en dat is in Nederland not done in het beurswereldje - elkaar persoonlijk aanvielen en beledigden.


Moraal van dit verhaal? Haal nooit uw gelijk op de beurs, want wellicht staat u op een top. En de uitslag? Goud produceert niks en betaalt geen dividend en rente. Daarom is het op lange termijn geen belegging die vermogen laat groeien, zoals aandelen dat wel doen. Geldt ook voor bitcoin en crypto's.

Toen dat spul eind vorig jaar zo hard ging en ik zelf door bitcoiners voor ouwe lul die het niet begreep werd uitgemaakt, moest ik aan deze ruzie denken. Sindsdien heb ik niet veel meer van die gasten vernomen. Mijn aandelen staan wel hoger. Niet veel, het gaat langzaam. Dat is dan maar zo.

Vermogen opbouwen is een levenswerk, is de les die ik van Mr. Market heb geleerd. Hoop ik. Snel rijk worden op de beurs is slechts voor weinigen weggelegd. Snel arm worden voor velen. Oh ja, nog één ding. Reageerde u destijds ook in de comments? Kijk wat u toen vond. Wellicht leert u er iets van.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

goud

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

grondstoffen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Payroll Report

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASM International

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Beter Bed Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BE Semiconductor Industries

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Takeaway.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Tesla

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
35 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Geschorst en weet niet waarom
1
ING volgt ASML sinds maandag. koersdoel naar 220 euro, maar na 1 dag dondert het aandeel naar beneden. ING moet haar analisten ook maar eens intern controleren. Hebben zij ook de eed afgelegd?
NewKidInTown
0
quote:

franswillem schreef op 7 september 2018 11:58:


Wat betreft de opvolging van Hamers door Dijsselbloem:
Het kan toch niet waar zijn dat de grootste 3 banken in Nederland RABO, ABNAMRO, en ING) allen geen bankier als CEO hebben?
Het kan toch niet waar zijn dat politiek correctie mensen met deskundigheden buiten de bankwereld de leiding hebben?
Het kan toch niet waar zijn dat bankieren geen vak is dat je als CEO moet beheersen.


Fout, als topmanager hoef je tegenwoordig alleen maar te kunnen managen. (ZEGT MEN)

En dan nog even over goud: ik zou het wel aandurven op dit historisch lage niveau, gegarandeerd dat we er ook nog eens een financiële crisis overheen krijgen de komende jaren. Maar nog beter is zilver, ook historisch laag.
En in vergelijking met goud, staat zilver ook enorm laag.
Zoek het maar even op: "gold silver ratio".
wiegveld
1
Goud is geen belegging, maar een verzekering voor slechte tijden is mij altijd geleerd.
Nice to have, als de euro geen waarde meer heeft.

Willem Middelkoop is niet beter of slechter dan de IEX mannetjes. Het is allemaal glazen bollenwerk en het is maar net waar ze die gekocht hebben. De analisten zijn de eerstvolgende asch- en karrenmannen.
www.geheugenvannederland.nl/nl/geheug...
ik ben Diede
2
quote:

Willem Middelkoop schreef:


Volgens Morningstar realiseerde Corne de laatste 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van -7%. Zijn fonds halveerde, net als de AEX, sinds 2000. Daarmee heeft Corne honderden miljoenen, aan hem toevertrouwd spaar- en pensioengeld, in rook zien opgaan. Hij heeft naar eigen zeggen nog steeds bijna een miljard onder zijn directe beheer.

Commodity Discovery Fund
Datum 5 september 2018
Waarde van participatie EUR 68.39
Goudprijs $925

Start: 1 juli 2008 op 100%.
Goudprijs $1200.

In 10 jaar dus ruim 30% verloren, met een goudprijs die 33% meer waard is geworden.theo1
0
@ffff: ex-politici hoeven zich natuurlijk niet meer druk te maken om herverkiezing. Ex-politici van de pvda al helemaal niet. Actieve politici van de pvda hoeven zich al amper druk te maken om herverkiezing ;-). En die partij heeft ook geen enkele benoemingsmacht meer, dus het hele verhaal lijkt me alleen daarom al een beetje vreemd.

Maar ik ben het met je eens. Het is inderdaad belachelijk om een ex-personeelschef van Unilever die een tijdje minister is geweest op zo'n post te benoemen. Iemand die verstand heeft van de business, of op zijn minst een econoom lijkt me een vereiste.

@Clemens2: ik kijk nooit buitenhof. Kan je ons bijlichten? Gaat Jeroen D iets heel anders doen?
HelVan you name it
0
ASML verwondering?.. De grafiek vertelde het verhaal in juli in je eigen artikel al! Je plaatst die dingen wel, maar doet, en kunt, er vervolgens niets mee. Wat je niets zegt kun je beter maar niet meer plaatsen, scheelt weer ruimte, en loze beloftes...
WillemM
0
Jestbread
0
quote:

WillemM schreef op 7 september 2018 14:46:


Nationalisatie van ING is denk ik dichterbij dan mensen denken...
Wat een overdreven gedoe allemaal zeg.

kenner66
0
quote:

eugenenl schreef op 7 september 2018 12:26:


Ik zou het bijzonder toejuichen als Dijsselbloem CEO wordt om orde op zaken te stellen. Dat zou echt veel rust brengen bij beleggers en personeel van dit geplaagde concern. Het zou mij niets verbazen als we dit weekend meer horen over een bestuurswissel.


Van mij mag het ook Dijselbloem worden is een degelijke integere man wel saai maar zal inderdaad rust brengen. En ja graag ZSM ik heb me duidelijk vergist in Hamers.
ffff
0
Wat een geweldige blog vandaag en wat een fijne reacties vallen er te lezen…
Arend Jan schrijft:
Mr. Market, wat heb ik je toch misdaad dat je me altijd op het verkeerde been zet?...


Hoe vaak verwoordt jij niet wat ik ondervind: ING gekocht, ASML gekocht, Bayer gekocht, Aalberts gekocht….


Van de moderator mag je niet vloeken op IEX en gelijk heeft de man, hoewel zijn censuur soms wel erg ver gaat, maar toch. Je zou alles &^%$@^*(&$$

En toch maar weer goed bij de les blijven…. Waar vallen de zwaarste klappen en wordt het te gortig? Uit mijn lange beleggerservaring weet ik dat je ook weer niet moet wachten tot de boel weer voor de helft hersteld is.
En toch ook : Soms gloort er hoop, mazzel met SBM Offshore, aangekocht voor de mededeling uit Brazilië.

En….. gelukkig….heb ik mijn huidige gemoedstoestand al vaker meegemaakt. DAT helpt ook wel!

Tot medio 2018 toe kwam alles weer goed en toen ging het weer verkeerd en moeten we gewoon proberen kalm te blijven.

@$&&$R#@^*(%

Peter
Bowski
0
Vinger opsteken, wie o wie was dit? #Binck pic.twitter.com/NoVGGFVkxw

In 1 order 59361 aandelen weggegooid op €5 :)))
Mrx77
0
Mijn zus heeft ook jarenlang bij ING gewerkt en ze zei het 4 jaar geleden dat er veel vriendjespolitiek wordt gespeeld en de hand boven elkaars hoofd wordt gehouden. M.a.w. succes ligt aan het management (bonussen kunnen ze incasseren) en het falen ligt aan de werkvloer (hierop wordt bezuinigd dat de normale werkvloer hiervan de dupe wordt en overwerken wordt verplicht door de leidinggevende. Dit was te verwachten die Hamers dacht ff verdubbeling van zijn salaris vorige keer, maar nu het misgaat heeft hij meteen zijn werkvloer aangewezen en niet hij...ZEER KWALIJK!Deze bedrijfscultuur leeft in heel ING. De ervaren medewerkers zijn wegbezuinigd (voor het management is dit dure kostenpost) en deze zijn vervangen door teamleiders die net uit schoolbanken komen zondet ervaring, maar lekker goedkoop...Deze bedrijfscultuur moet op de schop door het management eruit te GOOIEN.
35 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 27 jan Slot: Corona-risico 6
 2. 27 jan Liveblog: Sell-off, AF-KLM en Flow 12
 3. 27 jan BeursVandaag: Rode borden 4

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 811,400 27 jan
  -23,800
  -2,85%
 2. ASM International 117,600 27 jan
  -6,350
  -5,12%
 3. ASML Holding 259,100 27 jan
  -11,550
  -4,27%
 4. BAM Groep Koninklijke 2,484 27 jan
  -0,094
  -3,65%
 5. BE Semiconductor Industries 38,100 27 jan
  -1,090
  -2,78%
 6. Beter Bed Holding 2,355 27 jan
  -0,085
  -3,48%
 7. Gold World Spot (USD) 1.579,71 05:59
  -1,90
  -0,12%
 8. ING Groep 9,939 27 jan
  -0,281
  -2,75%
 9. Takeaway.com 84,050 27 jan
  -0,700
  -0,83%
 10. Tesla 558,020 27 jan
  -6,800
  -1,20%