Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Uberbuffett?!

Uberbuffett?!

Wordt Il Maestro hier dan toch een beetje nerveus van? Ik kan het me bijna niet voorstellen. De dotcombubbel heeft hij ook gemist, omdat hij de business van internetaandelen niet begreep en – al zijn hele leven lang – graag harde omzetten en winsten ziet.

Die zag hij toen niet... En kreeg achteraf alle gelijk van de wereld, maar nu loopt hij echt achter de technologiefeiten aan? Het gaat niet een zozeer om die pure stijging. Hoewel de Nasdaq 100 de 2000 bubbel dik heeft uitgenomen, is de index veel goedkoper dan toen, omdat al die bedrijven nu wel winst maken.  

Uberobligatie

Ja, vanochtend viel ik zowat van mijn stoel: Warren Buffett overwoog een belang in Uber?! Op details na bevestigen zowel Berkshire als Uber dat het bericht klopt. Ik neem Reuters in plaats van Bloomberg, omdat de laatste tegenwoordig achter de betaalknop zit.

Hier een paar details uit het stuk. Het ging dus om een converteerbare obligatie (á la carte neem ik aan), ofwel minder risico dan een aandelenbelang. Gokje: de heren werden het niet eens over de coupon? Eind 2008 sloot Buffett ook zo'n soort deal met Goldman Sachs en daar bedong hij toen 10% op.

Buffett's Berkshire Hathaway Inc (BRKa.N) would have provided a convertible loan to Uber that would have protected Buffett's investment should the Silicon Valley ride-hailing company hit financial crisis, the report said.

Uber Chief Executive Officer Dara Khosrowshahi proposed decreasing the size of the deal to $2 billion, giving Buffett a smaller share of the company. The deal fell after the two sides could not agree on terms, Bloomberg reported, citing a source.

Vloeken in de kerk

Wellicht u ook, maar waarom ben ik dan zo verbaasd over dat de oude meester een belang wilde in dit bedrijf? Als er één onderneming is die vloekt met zijn beleggingsfilosofie is het Uber wel. Ik noem een paar puntjes. 

 • Kwaliteit van management: OK, er is een nieuwe board met een schone lei, maar ook blanco trackrecord, maar daarvoor was er louter ellende.
 • IJzersterk merk: met de naamsbekendheid van Uber zit het wel goed, maar of iedereen er nou zo'n goed gevoel bij heeft?
 • Bewezen business die er over honderd jaar ook nog is: markten op stelten zetten is Uber, net als Amazon, wel toevertrouwd, maar verdien er ook maar eens geld aan. Bovendien, er kan ieder moment een nieuwe disrupter opstaan die Uber het vuur aan de schenen legt.
 • Winst maken is sowieso nog lang niet aan de orde bij Uber, dus wat Buffett hier zoekt? Vandaar ook een lening en geen aandelen, neem ik aan.

Het is jammer dat de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway net achter de rug is, want ik had hier graag vragen over gehoord. Misschien legt Buffett het nog wel aan keer aan Cnbc uit, waar hij graag voor de camera's verschijnt. Dan maar speculeren, want wat bezielt de meesterbelegger?

Uber heeft veel van haar glans verloren met alle mogelijke affaires. Wellicht zag Buffett hier een mooie kans om even de redder uit te hangen en tegen een bescheiden risico een dikke coupon mee te pakken. Want met zo'n investeerder wil Uber wel even pronken, net als Goldman Sachs in 2008.

Cash jeukt?

Buffett zit op ruim €100 miljard aan cash en dat jeukt met vooral oplopende inflatie? Dat is het nadeel als je zo'n investerings-juggernaut als Berkshire Hathaway bestiert. Je kan je kont amper keren op de beurs en de investeringsmogelijkheden nemen rap af, louter omdat je zo groot bent.

Kijk, dat Buffett zich suf koopt aan Apple, zijn eerste echte grote dotcombelegging, begrijp ik wel. Prachtmerk, trouwe fanbase, topmanagement, recordmarges en miljarden en nog eens miljarden aan cash die het bedrijf aan de aandeelhouders uitkeert. Komt nog een aardig dividend bij.

Wat dat betreft heeft Uber nog een lange, lange weg te gaan.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 25 sep BeursVandaag: Van je hela hola vola 9
 2. 24 sep Draaien en keren, draaien en keren
 3. 24 sep Air France-KLM op all time low

Gerelateerd

Berkshire Hathaway

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Steven v. O. 31 mei 2018 17:05
  Voor mij zegt dit dat verregaande (technologische) disruptie zelfs de grootmeester en lange-termijnsdenker weet te desorienteren...

  Raakt ons aller kompas van slag?

  Staat ook haaks op de Buffett-metafoor van 'prijs vs waarde'
  waarin hij stelt dat een boerderij met vee en grond(opbrengsten) zuiver te beoordelen zijn op waarde (expected cashflows), welke ontkoppeld kunnen zijn aan huidige marktprijzen
 2. forum rang 8 ff_relativeren 31 mei 2018 18:21
  @ AJK,

  er is een hele goede reden dat de Meester-belegger geld wilde stoppen in Uber.
  Die club is namelijk een IPO (in 2019) aan het voorbereiden.
  Wie voorafgaand aan de IPO al in mag stappen, kan heerlijk cashen bij de IPO ..

  bron voor het IPO verhaal :
  www.cnbc.com/2018/05/30/uber-ceo-on-i... .


  En dan is de poging van dhr W Buffet ineens heel begrijpelijk :
  Easy Money ..
 3. forum rang 4 theo1 1 juni 2018 09:39
  Het is een converteerbare obligatie, geen aandelenbelang. Hij zal vast erg gunstige voorwaarden hebben geëist: voorrang bij betalen, gunstige conversiekoers etc. Met als resultaat bijna zeker een obligatie met een hoge rente en anders spotgoedkope aandelen. Dat het hele feest niet doorgaat, geeft aan dat Uber niet wanhopig genoeg is om Buffett zijn voorwaarden te slikken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Berkshire Hathaway 210,450 25 sep
  +1,730
  +0,83%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare