Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AOW met Corné

Als u 65 wordt, krijgt u een AOW uitkering. Tenminste, die belofte doet de Nederlandse overheid. U krijgt AOW als u tussen uw 15e en 65e in Nederland hebt gewoond. Voor ieder jaar dat u in het buitenland zat, wordt u met 2% gekort.

In Duitsland gaat de pensioenleeftijd in de komende decennia naar 67. Onze regering durfde deze gewaagde stap niet aan. Maar goed, op lange termijn mogen alle Nederlanders daar zelf de zure vruchten van plukken.

Genoeg somberheid in deze donkere dagen. Ik vroeg mij af wat een AOW-uitkering nou eigenlijk kost. Als gepensioneerde krijgt u 965 euro per maand plus een vakantie-uitkering. Dat is 12.506 euro per jaar.

Om een dergelijk inkomen met garantie van de overheid te krijgen kunt u ook een flinke portie staatsobligaties kopen. Bijvoorbeeld de Nederlandse dertigjarige staatobligatie 4% 2037.

284.830 euro
Om een dergelijk inkomen te krijgen moet die 4% coupon gelijk zijn aan 12.506 euro. Dat betekent dat u voor 312.660 euro aan obligaties moet kopen. Nu gaan deze in stuks van 1000 euro, zeg 313.000 euro. Gelukkig kosten deze obligaties minder dan 100%. U betaalt nu 89%, Oftewel, als u voor 284.830 euro aan koopt, verzorgt u uw eigen AOW.

Natuurlijk gaat deze vergelijking mank. Als het goed is, wordt uw AOW ieder jaar verhoogd met de inflatie. Daar staat tegenover dat u bij een staatsobligaties aan het eind van de looptijd uw inleg terug krijgt. Ach, voorlopig is de voornaamste pensioenvoorziening gewoon zorgen dat u leuk werk hebt en dat niet eens met pensioen wil gaan.Tijdsperiode grafiek: 


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
 3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 13 december 2007 11:52
  Dit is echt de grootste nietsnut column die ik ooit gelezen hebt. Eerst komt er een verhaal over zelf AOW fondsje opzetten met staatsobligaties ervolgens denk je: nu komt de constructie tegen inflatie, maar die komt niet. Het artikel sluit af met de conclusie dat Corne in het eerste stuk onzin heeft zitten uitkramen. Zeg dan niks.

 2. [verwijderd] 13 december 2007 12:00
  Waarom zet je je je geld niet op een leevnsloopregeling van Delta Lloyd of een andere aanbieder van de leevnsloop. 4,3% rente plus mogelijkheden om eventueel te beleggen als het wat beter gaat en pas na afloop loonbelasting betalen (die meestal lager ligt).

  Je ontvangt overigens de rente over een deel van je bruto loon.

  Dat lijkt mij al zo wie zo beter dan een staatsobligatie!
  Groetjes Dirk
 3. [verwijderd] 13 december 2007 12:10
  quote:

  Pegasuspaard schreef:


  Waarom zet je je je geld niet op een leevnsloopregeling van Delta Lloyd of een andere aanbieder van de leevnsloop. 4,3% rente plus mogelijkheden om eventueel te beleggen als het wat beter gaat en pas na afloop loonbelasting betalen (die meestal lager ligt).

  Je ontvangt overigens de rente over een deel van je bruto loon.

  Dat lijkt mij al zo wie zo beter dan een staatsobligatie!
  Groetjes Dirk  Ik neem aan dat die 4.3% variabel is, terwijl 4% op staats vast is. Verder is het timen van de markt (switchen sparen -> beleggen) moeilijk. Meestal wordt er te laat ingestapt en niet op het dieptepunt.
 4. [verwijderd] 13 december 2007 12:50
  Beste Corne,

  Uitstekend om een bredere kijk op (mogelijke doelen van) beleggen te hebben.

  Naast de inflatie vergeet je evenwel een andere belangrijke faktor: belasting!
  Nu ben ik niet zo bekent met het nederlandse belastingsysteem, maar ik meende dat daar 30% belasting over een fictief rendement van 4% genomen wordt over je vermogen (oftewel 1.2% verdwijnt elk jaar)wat ca.3500 euro is (dus je netto AOW wordt dan 9000 euro/jaar.

  In duitsland wordt vanaf 2009 ca 25% ingehouden, dus een tamelijk vergelijkbaar resultaat.
 5. [verwijderd] 13 december 2007 14:39
  quote:

  *josr* schreef:


  Ik neem aan dat die 4.3% variabel is, terwijl 4% op staats vast is.
  [/quote]
  Al voor het tweede jaar achtereen 4,3%. 't maar wat je vast noemt.

  [quote=*josr*]
  Verder is het timen van de markt (switchen sparen -> beleggen) moeilijk. Meestal wordt er te laat ingestapt en niet op het dieptepunt.

  Dat is een algemene uitdaging om het positief te brengen.
  Mvrgr Dirk
 6. georgemg 13 december 2007 16:12
  Verder vergeet Jos dat de meeste mensen niet eeuwig leven, dus dat je de spaarpot zelf mag opeten. Ik gun iedereen daarvoor 40 jaar de tijd, dan heb je als 65-jarige op dit moment nog maar € 220.000 nodig (met 4% en bij instapkoers van 89%). Nog afgezien van de tijd die je hebt tot je 65e, inflatie en belasting. Maar dat spreekt voor zich.
 7. zjozjefke 13 december 2007 16:41
  Op zich een leuke berekening, maar het is natuurlijk niet reëel maar financieel. Daarvoor ga ik terug naar mijn opa, die voor een groot deel onderhouden werd door zijn kinderen (daarom hadden ze er toendertijd zoveel)en die zich rot lachte toen de AOW werd ingevoerd door Drees, met de opmerking, hoe kan dat nou ik heb er nooit voor betaald!
 8. [verwijderd] 13 december 2007 18:22
  Even zitten rekenen naar aanleiding van stukje Corne.

  Wel schrikbarend hoe duur je pensioen is als je met 4% rendement en 1,2% belasting rekent (alhoewel bij pensioenvoorziening natuurlijk geen 1,2% belasting betaald hoeft te worden).

  Maar zelfs zonder die belasting, uitgaande van 35 jaar sparen en daarna 20 jaar leven van je pensioen en 4% rendement bij 2,5% inflatie. Moet je bijna 40% van je nettoloon opzij leggen om straks hetzelfde te krijgen...

  Kortom, je zult iets risicovoller moeten beleggen om een betaalbaar pensioen/aow bij elkaar te sparen. Uitgaande van 8% per jaar wordt het een meer draaglijke 12% (en 9% als je 70% laatstverdiende salaris wilt overhouden als pensioen).
 9. forum rang 5 marique 13 december 2007 18:58
  quote:

  BJL schreef:


  Moet je bijna 40% van je nettoloon opzij leggen om straks hetzelfde te krijgen...

  Waarom niet van het brutoloon berekend?

  AOW van bruto loon is 18%
  Pensioen grofweg 20-25% (maar daarin zit een deel overl.risicoverz, wat iedereen gemakshalve maar vergeet), waarvan doorgaans minimaal de helft door de werkgever wordt betaald (wat ook iedereen liever vergeet).
  AOW/Pensioen samen dus zo'n 40% van het brutoloon, met nog de opmerking dat AOW-premie gemaximaliseerd is tot plm € 5.600 vanwege het maximimum premie-inkomen van plm € 31.000.
  Dus wie meer dan € 31.000 verdient gaat verhoudingsgewijs minder AOW-premie betalen maar meer IB. Maakt dus allemaal geen verschil.
  Sparen voor de oudedag is hoe dan ook, links- of rechtsom, via de staat of via dhz'en een dure bezigheid.

  vrgr
  marique
 10. [verwijderd] 13 december 2007 19:10
  quote:

  marique schreef:


  Sparen voor de oudedag is hoe dan ook, links- of rechtsom, via de staat of via dhz'en een dure bezigheid.


  Via de staat of via een pensioenfonds is sparen voor de oude dag aanzienlijk duurder dan zelf sparen/beleggen. Er zijn allerlei dure regelingen, zoals de levensloop, zie:

  www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...
67 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta
NL 4.00% 2037/01/15 164,930 30 jul
+0,030
+0,02%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links