Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
BAM: Na het zuur...

BAM: Na het zuur...

De cijfers van BAM zijn beter dan verwacht, maar vooral een meevaller gezien het matige eerste kwartaal. De omzet daalde met 8% (waarvan 3% door het zwakke Britse pond) naar 3.145 miljoen euro.

Omzettechnisch hoeven we niet al te zeer te schrikken: bouwers zijn voorzichtiger met het aannemen van opdrachten na de ellende met te goedkoop aangenomen projecten in de afgelopen jaren.

Winstherstel belangrijker

Belangrijker is het winstherstel, oftewel, in dit geval: het feit dat er geen grote lijken meer uit de kast komen. Bij de meeste werkmaatschappijen is de winstmarge hersteld naar boven de 2%. Over de gehele lijn komt die marge uit op 1,7%.

De winst steeg op jaarbasis van 40,6 naar 52,6 miljoen euro maar vooral de stijging op kwartaalbasis is interessant. In KW1 werden we nog onaangenaam verrast door weer een tegenvaller bij Infra, inmiddels lijken de meeste lijken wel uit de kast.

 

 Sector

Winst Q1 '17 (€ mln)

Winst  Q2 '17 (€ mln)

Winst   H1 '17 (€ mln)

Bouw en Vastgoed 12,6 20,3 32,9
Infra -11,4 23,8 12,4
PPS 3,5 4,9 8,4
Totaal (na aftrek groepskosten) 4,7 49 52,6

 

Is dit dan eindelijk het sein dat de bouwer de meeste ellende uit de portefeuille heeft? Nee, niet helemaal, want in de bijsluiter van vandaag wordt opnieuw een voetnoot besteed aan een aantal tegenvallende projecten. Bij de Nederlandse tak zit nog steeds voor misschien wel 20 miljoen euro aan projectverliezen verwerkt.

Management noemt dat 'design issues' deze keer en wat dat dan precies concreet inhoudt, wordt verder niet gespecificeerd. Zelfs in de conference call met analisten weigert de CEO verder in te gaan op de tegenvallende resultaten in Nederland. 

Ondertussen in Engeland...

Het goede nieuws komt dan uit Engeland. Brexit is voor BAM wel een dingetje, want de omzet komt voor 29 % van het Britse eiland. Dat scheelt qua omzet 102 miljoen euro (3%) en qua winst 3 miljoen euro (5%).

Toch is de winstbijdrage uit de UK goed te noemen: kijk naar onderstaand overzicht en het verschil in winstgevendheid tussen de Britse en de Nederlandse winst: 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Dat is dan weer een meevaller. Brexit leek voor veel bedrijven een grote black box, uit de cijfers van BAM blijkt voorlopig dat ook in Engeland het leven gewoon door gaat.

Terug in de tijd

Na de enorme koersstijging van Heijmans eerder deze maand valt het wellicht wat tegen vandaag bij Bam. Bam is echter al wel wat verder in het proces dan Heijmans. Heijmans kwam pas eind vorig jaar bij haar positieven: Bam greep al in 2014 in.

Het introduceerde toen het zogenaamde Back-in-shape-programma om ‘het potentieel van de groep te ontsluiten en de prestaties te keren’. Daarmee werd bedoeld dat het op de oude manier echt niet verder kon. Ik neem u mee terug naar 2014, het jaar van de ommekeer. 

Hoewel het management al in 2013 had bericht had over ‘een handvol verliesgevende projecten’ kwam op 7 juli pas echt de aap uit de mouw. Toenmalig ceo Nico de Vries luidde de alarmbel. De groep had te kampen met twee grote projecten (één in Duitsland en één in Engeland) die gezamenlijk 75 miljoen euro extra kostten.

Geest uit de fles

Maatregelen werden aangekondigd om aan de bankconvenanten te kunnen blijven voldoen, maar de geest was uit de fles en de koers gleed langzaam weg. Kort daarna, op een kalme vrijdagmiddag, 8 augustus 2014,  lekte een rapport van Kempen uit waarin eenkoersdoel van 0,50 euro werd voorspeld. 

Dat joeg beleggers in de gordijnen: kijk naar het gat in onderstaande grafiek:

  

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Die vrijdagmiddag werd een laagste koers van 1,67 euro neergezet wat het management van Bam snel in de pen deed klimmen om de crisis te bezweren.....

Bunnik, 11 augustus 2014 – Koninklijke BAM Groep nv heeft kennis genomen van de uitzonderlijke koersbeweging van het BAM-aandeel op vrijdag 8 augustus.

BAM zal de halfjaarresultaten - zoals gepland - bekend maken op donderdag 21 augustus 2014. Op grond van de laatst beschikbare informatie, verwacht BAM (onder voorbehoud van goedkeuring door de raad van commissarissen en de accountant op 20 augustus) voor het eerste halfjaar 2014 een break-even resultaat vóór belastingen te rapporteren.

 

Maar de geest was al uit de fles en die twee kwartjes hadden zich al in de frontale kwab van de doorsnee BAM-belegger genesteld. Overigens herstelde de koers korte tijd daarna toen de huidige IEX-columnist Michel Aupers (toen werkzaam voor de Rabobank) een rapport uitbracht over BAM met de titel: ‘Some trouble, but can double’. 

Geen gewaagde voorspelling

Terug naar het heden. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is de meeste ellende wel uit het aandeel gelopen. Bam gaat dit jaar toe naar een, volgens eigen zeggen, lagere omzet maar hogere winst dan in 2016.

Die voorspelling lijkt momenteel niet erg gewaagd meer. Ook dat is een verdienste. De koers doet nog weinig vandaag: misschien was er na het vuurwerk bij Heijmans toch wat meer optimisme verwacht.

Daar mag het management zelf wat aan gaan doen de komende maanden want er staat hen een druk programma te wachten, waarin ze zich de blaren op de tong mag praten om de koers verder op te krikken.  

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

  

Inberg heeft geen positie in vermelde aandelen. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.