Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huup huup huup, Aegon truc

Huup huup huup, Aegon truc

 

Precies twee jaar na DeltaLloyd sluiten we op het Damrak het solvency II hoofdstuk voor onze verzekeraars? Huup huup huup, Aegon truc! Voilá, er rolt vanochtend zomaar een ratio van 185% uit het rad van fortuin. Zonder dollen, goed nieuws en slim gedaan van Aegon, maar het is wel creatief met boekhouden.

IEXPremium-analist Paul Weeteling schrijft vanochtend onder meer dit hierover en let vooral op zijn laatste woorden.

De verkoop van de Ierse activiteiten leidt tot een solvabiliteitsverbetering van 2%. Verder steeg de groepssolvabiliteit met 15%, na overeenstemming met de toezichthouder over een andere benadering van de Amerikaanse activiteiten.

Per saldo neemt de solvabiliteit met 17% toe alleen al op basis van deze twee zaken. Het lijkt erop dat er alles is gedaan om de solvabiliteitsratio’s omhoog te krijgen, omdat dit tot nu toe onvoldoende lukt vanuit de operationele kasstroom.

Verder presenteert Aegon mooie cijfers. Op uw fundabingokaart vinkt u mooie aandelenbeurzen, dollarwindje, minder claims, desinvesteringen (scheelt wel toekomstige winst) en kostenbesparingen af. U wilt een negatief puntje? Meest in het oog springend is het te lage rendement op eigen vermogen van 8,4%.

Nog een keertje, hier vindt u de cijfers:

 

 

Solvasoap

Niettemin, of het nou links- of rechtsom is, Aegon heeft haar solvabiliteit nu op orde. Ten kantore van DNB in Amsterdam knikken in de Niek Hoek Zaal (grapje) de toezichthouders vast tevreden. Zoals ik al zei, het is deze maand precies twee jaar geleden dat het Circus Solvabiliteit Beursplein 5 aan deed.

Daarvoor was het nooit een issue onder beleggers, maar toen ineens was daar het (intussen door NN overgenomen) Delta Lloyd met druipende KW2-cijfers en inderdaad een veel te lage solvency II ratio. Foei. De koers ging dramatisch onderuit en achteraf mag u stellen dat dit het lot van Delta Lloyd bezegelde.

Sindsdien beoordelen we op de beurs verzekeraars puur op die ratio, naar de rest van de cijfers wordt bij wijze van niet meer gekeken. En wie kwam er op het Damrak als beste uit de bus bij die ratio's? NN. Bijna net zo goed was het vorig jaar naar de beurs gebrachte ASR. En de slechtste? Dat was Aegon.

Nee, Arend Jan. Jij schrijft steeds dat wij een slechtere solvabiliteitsratio dan NN hebben, maar dat klopt niet. Die is van ons is wat minder hoog. Dat is heel wat anders. Deze woorden van een Aegon man die mij aanschoot op een borrel zijn me bijgebleven. Hij had gewoon gelijk. Want slecht was het niet.

Nee, de extreme omstandigheden op de rentemarkten met nu nog minnen op het bord noopten de verzekeraas enorme buffers op te bouwen voor toekomstige verplichtingen. Een te strenge DNB, te hoge ratio's, waardoor verzekeraars te veel eenheidsworst worden, tekende ik zelf in gesprekken met vakmensen op. 

Aegon, NN of ASR?

Enfin, dit is het verleden, hier hoeven we het allemaal niet meer over te hebben. Want kijk maar naar de grafiek, die is precies twee jaar na dat Delta Lloyd echec. Mert de rally van vandaag maakt Aegon iets van haar underperfomance in die tijd ten opzichte van NN goed.

 

 

ASR is te kort genoteerd, hier de grafiek van onze drie vrienden sinds die beursgang:

 

 

Ze hebben nu alledrie een kogelrond volgegeten buikje, aan u de keuze welke verzekeraar u wilt hebben: 

  • Het grote, degelijke, saaie NN
  • Het wat kleinere, degelijke, saaie ASR
  • Het degelijke, saaie Aegon dat een veel hogere dollar- en Amerikaanse rente-exposure heeft dan NN en ASR

Ik beleg zelf niet in individuele aandelen, maar alleen in trackers, maar als mijn porto niet te dollar-zwaar zou worden, zou ik voor Aegon kiezen. Underperformance, iets meer fantasie en ik zie er nog wel een koper voor verschijnen. Na het gedoe met PostNL, Unilever en AkzoNobel zie ik dat niet bij NN en ASR.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brulboei 10 augustus 2017 14:37
    ASR uit emissie gekocht en inmiddels al 1,27 dividend gebeurd. Met een beetje fantasie kun je ASR dan als een obligatie zien. In ieder geval levert een belegging in ASR en NN je meer op aan dividendrendement dan dat je het geld op een spaarrekening laat verpieteren. Voor Aegon geldt dat in mindere mate dankzij hun keuzedividend.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links