Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar zijn we mee bezig, Gemalto?!

Waar zijn we mee bezig, Gemalto?!

Drie keer is scheepsrecht en daarom gaan alle cijfers en fundamentals overboord. We rollen de loopplank uit op volle zee en en Gemalto mag uitleggen waar die drie (!) winstwaarschuwingen dit jaar vandaan komen. Want bijna ieder dag een vrolijk persbericht versturen met wéér een nieuwe opdracht... en dan dit.

Voor de derde keer dit jaar verwachtingen double digits naar beneden: zelden vertoond op het Damrak, zelfs de bouwers kijken sprakeloos toe. Gemalto gedraagt zich alsof het een louche biotech is, dat bakken geld bij beleggers moet ophalen en met juichpersberichten de vloer daar rijp voor probeert te masseren.

U ziet de koersreactie (laagste prijs sinds begin 2012) en de downgrades van de banken: de beurs is klaar met Gemalto. Hmmm, -17,5% nu op al vijf keer de omzet van de laatste tijd, ziet er uit als overgave en handdoeken in de ring. Valt hier wat te halen, denkt u dan meteen?

 

 

Management- of operationeel probleem?

Gemalto is nu een ongeleid projectiel, waar het management geen enkel zicht op heeft. Dat zijn grote en harde woorden voor een buitenstaander als ik, maar drie winstwaarschuwingen – en niet van die kleintjes ook – in vier maanden spreken boekdelen. Gemalto is nu een special occasion, waar ingrijpen noodzaak is.

Of het huidige management dit overleeft weet ik niet, maar een nieuw en fris windje kan geen kwaad. En toch is dit misschien nog wel het minste probleem van Gemalto. Wat mij nog het meest verbaast is dat deze ellende juist gebeurt in wat gouden tijden voor een digitale beveiliger moeten zijn, denk ik als leek. 

Hoevaak bent u al gehacked vandaag? Ik bedoel maar, geen dag zonder grote inbraakverhalen – vanochtend alweer hangende pootjes van Reckitt Benkiser – in zeg het afgelopen jaar. Waar u ook komt of bent, overal is digitale veiligheid en privacy een hot issue. Daar zou een Gemalto toch wel bij moeten varen...?

Helaas. Als leek is het ook moeilijk inschatten en duiden wat Gemalto precies doet, waar ze goed in is, wat zijn concurrentie voor- en nadelen zijn, et cetera. Kennis van ICT en die markten is daarvoor onontbeerlijk. Het is wel te hopen dat de huidige ellende een managementprobleem is en geen operationeel.

Het eerste kan snel worden opgelost – zie bijvoorbeeld Arcadis dat de topman gewoon per kliko afvoerde – maar het tweede is ernstiger in het hoogoplopende momentum voor digitale beveiligers. In het eerste geval kan Gemalto nu een mooie stockpick zijn, maar in het tweede geval zou ik nog niet zo nodig hoeven.

Op IEX Premium gaat analist Paul Weeteling wel in op de cijfers van Gemalto en geeft advies.    


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. TradeMaarRaak 24 juli 2017 19:28
    Toch mogelijk een wat overdreven reactie (zoals vaker op de beurs bij dit soort nieuws). In 2015 was er (ook) behoorlijk wat minder winst, maar is de koers niet zo laag geweest. Uiteraard zijn de winstwaarschuwingen niet positief, maar gerelateerd aan de verwachtte winst over 2017 en vergelijking met de winst van 2015 lijkt het toch wat 'doorgeschoten'. We zullen het de komende tijd zien; en mocht er b.v. een overname poging komen dan schiet de koers ook weer net zo hard omhoog.
  2. scar1982 25 juli 2017 10:57
    quote:

    TradeMaarRaak schreef op 24 juli 2017 19:28:

    Toch mogelijk een wat overdreven reactie (zoals vaker op de beurs bij dit soort nieuws). In 2015 was er (ook) behoorlijk wat minder winst, maar is de koers niet zo laag geweest. Uiteraard zijn de winstwaarschuwingen niet positief, maar gerelateerd aan de verwachtte winst over 2017 en vergelijking met de winst van 2015 lijkt het toch wat 'doorgeschoten'. We zullen het de komende tijd zien; en mocht er b.v. een overname poging komen dan schiet de koers ook weer net zo hard omhoog.
    De koers zal inderdaad wel gaan rebounden in de loop van de komende dagen. Nu moeten de laatste verkopers eruit door de adviesverlagingen van de banken.
    Eens zij er de brui aan gegeven hebben kan het enkel nog terug omhoog.
    Zien we inderdaad wel vaker op de beurs dat er overdreven sentiment is, zowel bij positief als negatief nieuws rond een bedrijf.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links