Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vooruitblik: Fantasie!

Vooruitblik: Fantasie!

 

Google, antwoordde CEO Dick Boer een paar jaar geleden zonder een seconde na denken op de vraag wie hij als zijn grootste (toekomstige) concurrent ziet. Misschien dat wij beleggers daarom vrijdag meer onaangenaam verrast waren door de overname van Whole Foods door Amazon dan Ahold Delhaize zelf.

 

 

Het concern wist dat er vroeg of laat zo'n bericht zou komen, dat de grote techs zich op retail storten. U mag er vanuit gaan dat Ahold Delhaize hiermee bezig is en misschien zelfs een strategie ontwikkelt. Kortom, ze geeft zich echt niet zomaar gewonnen en mede daarom lijkt mij die -10% vrijdag een tikje overdreven.

Ahold Delhaize bewoog al een tijdje vlak na een prachtige rit in de afgelopen jaren. Toen was er donderdag eerst die winstwaarschuwing van Kroger en het nieuws dat Lidl haar eerste vestiging in de VS opent. Vrijdag het bericht dat Amazon Whole Foods overneemt en zo is de koers weer terug bij twee jaar geleden.

 

 

Gamechangers en disrupters

Intussen is die -10% vrijdag balen, maar ook een les. Zelfs bij de meest mooie, keurige, onkreukbare en degelijke assets op de beurs is er altijd risico op een schandaal, gamechanger, lijk uit de kast of disrupter. Zo werkt het ook ook weer andersom, want wie profiteert juist van het Whole Foods verhaal?  

Lastig te interpreteren, want er was vrijdag zeker koopdruk omdat Wessanen dit weekend van naar de Dow Jones Eurostoxx 600 promoveert. Zie die omzet op het slot eens. Wellicht liep de koers ook nog wat op, omdat Whole Foods specialist is in gezonde voeding is. Lastig te zeggen.

 

 

De grote techs zijn zelf trouwens ook allesbehalve onkwetsbaar. Hier zomaar een voorbeeld van wat een zwarte zwaan kan zijn. 

 

 

Nogmaals, die -10% lijkt mij een tikje overdreven. Welk aandeel hebt u liever? Whole Foods doet 1,7% dividend en Zaandam het dubbele.

 

 

ASML

Intussen klop ik fondsbeheerders en vermogensbeheerders bemoedigend op hun schouders. Die hadden vrijdag vast de eerste boze klanten aan de lijn, hoe ze zo stom konden zijn in Ahold Delhaize te beleggen? Excuses ook van IEX, want waar uw Ahold Delhaizes wegsmolten, stonden wij te shinen bij ASML.

Uiteraard geen nieuws van de chipper - over een maandje al KW2-cijfers - maar wat leuk om daar een keertje te kijken en onvoorstelbaar wat een machines die tent maakt. Aandeel presteert ook prachtig, de vooruitzichten zijn goed, maar ach, dat gold ook voor Ahold Delhaize. ASML kent ook gewoon risico. 

Stel dat iemand het trucje ook in de garage kan, of met een Weber BBQ in plaats van een EUV-machine van 100 miljoen dollar. Daar staan weer kansen tegenover en niet van die kleintjes ook:

 

 

Uiteraard gaat u nog wel wat lezen over ons bezoekje aan Veldhoven. Als er andere bedrijven zijn die het gezellig vinden als wij een keertje over de vloer komen, dan roept u maar. We komen graag.

 

 

En dat van die Weber meld ik natuurlijk niet zomaar. Wat voor spiezen had u vanochtend op bed?

 

 

Agenda

Beleggersfantasie à la Ahold Delhaize en Amazon komt goed uit, want het wil dit jaar niet spectaculair worden op de beurzen. De agenda voor komende week is ook nog eens flinterdun. Vandaag is er de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen, maar dat lijkt een hamerstuk. Moet wel zijn ingeprijsd.  

U weet nooit, maar toch:  

 

 

Zo'n extreem dunne agenda als deze week komt u zelden tegen. Klapperrr van de Week is gemakkelijk, dat zijn de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over juni uit VS, Duitsland en Frankrijk. Ofwel, het staat het met het economisch momentum? Opletten, juist omdat het niet op kan.

19 jun
01:50 Japan handelbalans mei
03:30 China huizenprijzen mei

20 jun
08:00 Duitsland inflatie PPI mei
14:00 Adobe KW1-cijfers
14:00 FedEx KW1-cijfers

21 jun
16:00 VS verkopen bestaande woningen mei 5,60M
16:30 VS weekrapport olievoorraden

22 jun
14:30 VS jobless claims
15:00 VS huizenprijzenindex apr
16:00 EU consumentenvertrouwen jun -3,0

23 jun
00:00 Curetis AVA
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI jun
09:00 Frankrijk flash services PMI jun
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI jun 59,0
09:30 Duitsland flash services PMI jun 55,4
10:00 EU flash manufacturing PMI jun 56,8
10:00 EU flash services PMI jun 56,4
15:45 VS flash manufacturing PMI jun
15:45 VS flash services PMI jun
16:00 VS verkopen nieuwe woningen mei

Nog een maandje dus tot het KW2-cijferseizoen, waarvoor op Wall Street de consensus nu op +3,8% groei van de winst per aandeel ligt. De helft daarvan komt voor rekening van de energiesector.

 

 

Duur of goedkoop - en dat is complexer dan u misschien op het eerste oog denkt - aandelen worden wel steeds duurder:

 

 

Voor wie wat minder ver vooruit kijkt en ideetje zoekt voor de immer spannende technologie:

 

 

Kiek op de Grafiek

Tot slot nog het welbekende rondje langs de velden. De AEX zit een beetje in niemandsland? Top 537,84 is alweer van 9 mei en hoewel de index sindsdien per saldo daalt is hooguit sprake van een korte neergaande trend. Wie langer kijkt ziet dat alle opgaande trends nog intact zijn.  

 

 

Mijn persoonlijke AEX, de herbeleggingsindex. Nu het ex-dividendseizoen erop zit is die haar voordeeltjes ten opzichte van de prijsindex kwijt en daarmee is de all time high regen voorlopig voorbij.  

 

 

De VIX beweegt bijna dagelijks double digits omhoog of omlaag, maar per saldo blijft de volatiliteit laag, zoals de AEX VIX Index laat zien. Vandaar ook mijn opmerking dat de index eerder pat of in niemandsland staat, dan dat er een overtuigende (neerwaartse) beweging is.  

 

 

Europabreed laat de Dow Jones Eurostoxx 50 hetzelfde plaatje zien als de AEX:

 

 

Die dekselse S&P 500 staat intussen weer gewoon in de buurt van de all time highs:

 

 

U weet hoe het werkt. Als de markten toppen, dan beginnen de welbekende kermisattracties weer te ratelen. Gooi er een kwartje in en ze roepen bubbel, vooral Jim Rogers en Mark Faber. Als 1% van hun voorspelde krachs uitkomen is het veel.

 

 

Terug naar de feiten, cijfers en grafieken: onze rente lijkt het wel te bevallen zo rond 0,50%.

 

 

Geldt ook voor onze buren, maar dan zo rond 0,30%:

 

 

Laat ik de Italiaanse rente maar als EU-Zuid benchmark nemen. Ook hier betrekkelijke rust aan het front:

 

 

De Amerikaanse rente zit weer echt in een neergaande trend en dat met die verhogende Fed, dure dollar en een president die heel graag geld wil uitgeven. Denk maar aan infrastructuur. Dat komt er nog niet echt van, zit 'm daar de truc? 

 

 

De dollar-daling is even tot staan gebracht, maar de korte opgaande trend is nog wel intact:

 

 

Zoals olie zich eerst met grote zwiepers en zwaaiers zichzelf omhoog werkte, draait ze zichzelf nu weer de soep in. Spannend niveau even of het neergaande trendje wordt bevestigd:

 

 

Oh wacht, we hebben er weer eentje die meent in de toekomst te kunnen kijken! Kom maar op met die 100 dollar in een paar weken tijd, zou ik zeggen :-)

 

 

Tot slot laat goud een keurige opgaande trend zien.

 

 

Mist u alleen Bitcoin en aanverwante digitale pecunia nog in dit stuk. Ik geef het eerlijk toe: geen verstand van en het interesseert me ook niet. Eigenlijk geldt dat voor alles wat never nooit yield gaat opleveren. Nog even geduld, vanaf 1 juli krijgt IEX iemand in dienst die dat wel heeft. Daar hebt u nu niks aan, maar bij deze.

Mijn oud-collega Ruben slaat intussen de spijker op z'n kop? Goeie! 

 

 

Fijne zondag verder.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juni 2017 21:37
    Google!

    Ik deel zijn mening over Google. Dat wordt het grootste bedrijf ter wereld en met groots verschil.

    Over 10 jaar lijkt Apple daar een zak knikkers bij. Amazon wordt wel heel groot maar dit wordt geen succes. Nog niet.

    Dhr Boer zal nu echter wel op scherp staan en hij dankt de heer op zijn blote knietjes dat Amazon deze gok neemt en niet Google.

    Wees er maar wel vast op voorbereid meneer Boer, want Google gaat het hierna proberen, of dit nu slaagt of niet, ze komen er aan!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.