Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

SOX heeft sokken er in

SOX heeft sokken er in

 

Dow Jones 20K had wat voeten in aarde, maar stond uiteindelijk toch op het bord begin dit jaar. De Nasdaq ging recent nog door 6000 en er zijn meer voorbeelden van indices die afrekenden met ronde getallen. Vandaag en gisteren spotte ik zelfs twee beruchte kneuzen. Japan strijdt ook om 20K.

Huishoudelijke mededeling: het gaat hier niet, zoals bij de Dow Jones, om een all time high. En dat is heel zacht uitgedrukt.

 

 

Nog even een extra exercitie. Zoals bij ons de AEX tussen 1995 en 2000 volledig uit de bocht vloog, deed de Nikkei 225 dat van 1985 tot 1990. Met een hefboom. En hoe. Daar is die index nog altijd niet goed van, want per saldo doet ze sinds 1960 twee keer beter dan de Dow Jones (allebei in dollars):

 

 

Boom en bust

Dow Jones, S&P 500, Russell 2000 en de Nasdaqjes: op Wall Street staan zo'n beetje alle terzake doende indices op en rond hun all time high. Alle indices? Nee, een kleine deelindex houdt moedig stand, zo u wilt. Niettemin ook hier schermutselingen op en rond een rond getal: 1000. De top is 1362,10.

Dat is nog even en wie rond de top kocht en op de bodem verkocht, deed een aardige poging zichzelf te ruïneren. De vermetelen die eind 2008 kochten zagen hun inleg zes keer over de kop gaan. Dat is het fascinerende aan deze boom & bust index, een ontwikkelde markt nota bene: die enorme bewegingen.

De verrassing is: op de huidige koers krijgt u 2% dividend (!). Merk op dat de bodem in november 2008 - dat was vier maanden voor de brede markt bodemde - ergens rond standje 170 de vloer op Wall Street kon aanvegen.    

 

 

ASML en NXP

Nog meer verrassingen. De SOX is echt een bijzondere index. Nee, helaas, maar zoals altijd heeft ook deze graadmeter géén voorspellende waarde. Dat niet, maar behalve dat er louter pure play chippers in zitten - hoe vroegcylisch wilt u het op papier hebben - ze is ook nog eens internationaal.

U telt zelfs twee Nederlandse namen. Ons eigen ASML zit er in, net als NXP (nog wel). Hier ziet u ze allemaal, dit zijn de componenten.

1 ADV MICRO DEVICES AMD
2 ANALOG DEVICES CMN ADI
3 APPLIED MATERIALS AMAT
4 ASML HLDG NY REG ASML
5 BROADCOM LTD AVGO
6 CAVIUM, INC. CAVM
7 CIRRUS LOGIC INC CRUS
8 CREE, INC. CREE
9 CYPRESS SEMICONDUCTR CY
10 INTEGRATED DEVICES IDTI
11 INTEL CORP INTC
12 INTERDIGITAL INC IDCC
13 LAM RESEARCH CORP LRCX
14 MARVELL TECH GROUP MRVL
15 MAXIM INTEGRATED MXIM
16 MICROCHIP TECHNOLOGY MCHP
17 MICRON TECHNOLOGY MU
18 MICROSEMI CORP MSCC
19 MKS INSTRUMENTS INC MKSI
20 MONOLITHIC POWER SYS MPWR
21 NVIDIA CORPORATION NVDA
22 ON SEMICONDUCTOR ON
23 QORVO, INC. CMN QRVO
24 QUALCOMM INC QCOM
25 SILICON MOTION TECHN SIMO
26 SKYWORKS SOLUTIONS SWKS
27 TAIWAN SEMICOND ADS TSM
28 TERADYNE INC TER
29 TEXAS INSTRUMENTS TXN
30 XILINX, INC. XLNX

Omhoog of omlaag?

Intel, Nvidia, Qualcomm, TSMC: ja, er zit leuk spul tussen. U houdt wel van een beetje tech hier op IEX en vandaar ook dit stukje. Want meer nog dan de Nasdaq 100 is dit pas écht een échte technologie-index dus. Bij de bekende beleggingshuizen zijn gewoon ETF's of trackers verkrijgbaar op de SOX. 

Misschien handig mandje als u alleen louter aandeeltjes als Nvidia of Qualcomm niet aan durft, of er dan te veel kosten mee maakt. 

Even tussendoor, over ETF's en trackers gesproken. Juist, iShares (BlackRock) en Vanguard dus. Het gaat maar door. Ik wens de actieve beheerders en fondsen eens te meer veel succes en wijsheid, want deze instroom is niet alleen nieuw vers geld.

 

 

Heel leuk die SOX, maar gaat ie nou omhoog of omlaag van die 1000 Arend Jan, denkt u nu. Geen flauw idee, zoals altijd, maar misschien helpt WSJ u op weg.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 13:00 Vooruitblik: Zinderend! 1
  2. 06:00 BeursVandaag: Bananenbeurs 3
  3. 21 jan Lavide komt tot leven. En hoe

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. NY-PHLX Semiconductor Sector 3.074,40 22 jan
    -57,77
    -1,84%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare