Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PostNL: buy the dip!

PostNL: buy the dip!

Onze nationale postbezorger PostNL is weer eens de gebeten hond. De KW1-cijfers vielen slecht. Grootste pijnpunt: de postbezorging. De volumes liepen met een pijnlijke 10% terug en dat viel de markt tegen. Ergens wel gek, want wie stuurt er tegenwoordig nog een brief? Die 10% daling is fors, maar kan toch niet echt als verrassing komen.

De teruglopende postbezorging moet gecompenseerd worden met pakketjes. Dat lukt vooralsnog aardig: een volumegroei met 8% kon de pijn bij de posttak echter slechts deels verzachten. Ook de internationale post-omzet liet een aardige groei zien van 7%.

Weinig inspiratievol

Bottom line: de omzet over het eerste kwartaal dit jaar kwam uit op 870 miljoen euro versus 864 miljoen euro in 2016. Minder vrolijk worden wij van het bedrijfsresultaat: 66 miljoen euro over het eerste kwartaal 2017 versus 70 miljoen euro in 2016. Dat is een teruggang van 6%.

Het onderliggend cash bedrijfsresultaat daalde van 61 miljoen euro tot 50 miljoen euro. Niets aan de hand volgens de CEO Herna Verhagen: dit alles was "in lijn met de verwachtingen."

 

 

De wat humeurige reactie van beleggers lijkt terecht. Conform verwachting of niet: een amper gestegen omzet en teruglopende winstcijfers nodigen nu niet direct uit tot applaus. Nu houdt PostNL (nog) wel vast aan de eerder afgegeven outlook voor geheel 2017 van een "onderliggend cash bedrijfsresultaat tussen de 220 miljoen euro en 260 miljoen euro." Waarvan akte.

Geduld vereist

Wat kun je hier als belegger nu mee? PostNL is een bedrijf in transformatie: de reguliere postbezorging loopt sterk terug, tegelijk shopt heel Nederland tegenwoordig online en al die pakketjes moeten uiteraard nog wel bezorgd worden.Hoewel PostNL volop met concurrentie te maken heeft, zit de groei er aardig in.

Het bedrijf hoopt ook op de markt voor maaltijdbezorging uit te groeien tot een toonaangevende speler. Geen gekke gedachte: iedereen heeft weliswaar een keuken, maar tegelijk koken we steeds minder en laten we meer eten thuisbezorgen.

Fijnmazig distributienetwerk

Een tegenvallende start van het jaar, ronduit matige cijfers en op korte termijn weinig opwindende vooruitzichten. Beleggers die zich even weten los te rukken van het kwartaalresultaat en wat verder vooruit willen kijken: het fijnmazige distributienetwerk van PostNL is goud waard. Dat heeft in ieder geval Bpost goed begrepen.

Speculeren over een overname van PostNL lijkt vooralsnog geen winnende strategie. De Nederlandse overheid kent al dan niet terecht een soort van nationaal belang toe aan de postbezorging en schrikt daarmee mogelijke belagers af.

Wij sluiten niets uit, maar denken dat beleggers die overwegen om PostNL in hun aandelenportefeuille op te nemen, het aandeel vooral op stand alone-basis moeten beoordelen.

Zoals gezegd: het fijnmazige distributienetwerk van PostNL is veel waard. Tegelijk zal het bedrijf er echt een stapje erbij moeten zetten en met betere resultaten moeten komen. Wie wat korter op de bal speelt, heeft wellicht niet zo gek veel te zoeken bij het postbedrijf.

Wie oog heeft voor de wat langere termijn, met in het achterhoofd het feit dat PostNL weer dividend gaat uitkeren, kan zeker overwegen een plaatsje in te ruimen in de portefeuille. De huidige koersdip komt het aandeel op termijn wel weer te boven. 

Disclaimer Crum: geen positie in bovenvermelde fondsen


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 29 apr Doorbraak in apneu-affaire: kunnen beleggers Philips nu weer vertrouwen?
  2. 29 apr Klinkende eerstekwartaalcijfers FlatexDegiro
  3. 26 apr Basic-Fit heeft nu vier miljoen leden

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 mei 2017 13:14
    quote:

    erjee-ff schreef op 8 mei 2017 13:11:

    [...]
    Dank je.
    Wel vraagje, hoe/waarmee wordt de obligatie afgelost?
    PostNL heeft momenteel 68mln meer cash dan uitstaande schulden (net debt van MINUS EUR68mln). Dit sinds midden 2016 toen ze de laatste 14,3% in TNT verkochten voor EUR643mln. Met deze cash kunnen ze de 2 eurobonds geheel aflossen in 2017 en 2018. De wegvallende rentekosten boosten het dividend sowieso naar EUR0,30 zonder enige resultaatverbetering bij PostNL richting 2020 (welke wel verwacht wordt). Dit is mi een dividendcanon.
  2. forum rang 4 Toekomstbeeld 8 mei 2017 13:27
    Die marginale (en tegenvallende) omzetstijging komt ook nog voort uit het feit dat er 25 mln extra omzet in zit vanwege gedane overnames in Duitsland. Gekochte omzet dus. Dit verbloemd het beeld en was een slimme en vooruitziende zet vh management. Blijkbaar trappen IEX analisten erin want die noemen dit niet. En dus werkt de truc van Herna.
  3. MartijnN1932 8 mei 2017 14:01
    Welke DIP?

    PostNL staat alleen op deze hoogte omdat ze een overnamebod hebben gehad van de belgen, deze is dan wel niet doorgegaan maar het aandeel is niet naar zijn oorspronkelijke stand terug gevallen. Dat betekent dat met neergaande cijfers het aandeel ver overgewaardeerd is.

    buy the dip, alleen als PostNL weer op het nivo van Jul 2016 komt, of erger nog nivo van 1 april 2013.

    Je vraagt je af waar al dat geld is gebleven van de verkoop van TNT..
    Slecht management, nee beter wachten dan nu kopen..
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links