Login
 

TA: Doorbraak!

TA: Doorbraak!

Met een forse neerwaartse candlestick brak de AEX gisteren door de sinds december stijgende bodemlijn. Dit betekent een belangrijke verzwakking in het tot op heden zeer krachtige opwaartse beeld van de AEX. De kans dat voor de komende tijd de top in de AEX is gezet bij 521,50 is daarmee reëel geworden.

In de afgelopen maanden werden al meerdere startsignalen gegeven voor een correctie. Die bleken in de zeer euforische markt echter telkens vals te zijn. Elk correctiesignaal werd binnen enkele dagen weer opgeheven.

Het bekendste correctiesignaal was eind januari na een wekenlange beweging binnen een zeer smalle zijwaartse consolidatiefase tussen 480,40 en 489,90. De beweging eind januari onder de 480,40 zorgde echter niet voor de start van een correctie, maar slechts voor een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.
 

Verzwakking!

Dit zien we geregeld in een zeer euforische markt en ook in februari en maart vonden dergelijke valse neerwaartse doorbraken plaats. Dit resulteerde uiteindelijk in een meermaals geteste steil opgaande bodemlijn vanaf de decemberbodem bij 445,65. Langs deze bodemlijn liggen raakpunten bij:

 • 476,70 in januari
 • 491 in februari

Ook in de afgelopen weken werd deze bodemlijn meerdere keren (bijna) getest. Door het grote aantal raakpunten werd de kracht en het belang van deze lijn steeds groter.

Gisteren werd deze opgaande bodemlijn doorbroken, wat een duidelijke verzwakking in het kortetermijnbeeld betekende die naar mijn mening kan resulteren in de eerste correctie van dit jaar.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere jaartop

De AEX was samen met de breed-gespreide Stoxx Europe 600 een van de laatste indices die in de afgelopen weken zijn sinds december stijgende bodemlijn nog niet had gebroken. Beide indices wisten in de afgelopen week nog hun jaartop iets verder te verhogen in tegenstelling tot de meeste andere indices.

 • De DAX brak al eerder door zijn stijgende bodemlijn en daarvoor was het al de beurt aan indices als de Nasdaq 100, S&P 500 en de Chinese aandelenmarkt. Die indices bevonden zich al in het beginstadium van een dalende tendens.

 • Indices als de voorlopende DJ Transportindex en de Nikkei zitten al middenin een krachtige correctieve beweging. Beide zijn al ruim 5% teruggevallen en ook daar zit nog meer neerwaartse ruimte in het vat.
   

Springplank

Uiteindelijk moet deze eeste correctieve beweging, na de zeer euforische opgaande beweging, zorgen voor een volgende belangrijke hogere middellangetermijnbodem. Dit zou dan de springplank moeten worden voor een verdere stijging naar hogere niveaus in de komende maanden.

Voordat mijn uiteindelijke doel voor 2017 (top van 2007 bij 564) wordt behaald, zullen nog meerdere correctieve bewegingen kunnen plaatsvinden.

In de afgelopen weken is al een krachtige weerstandszone ontstaan bij 519 tot 521. Hier werden sinds medio maart een groot aantal belangrijke toppatronen gevormd:

 • twee bearish engulfing-patronen
 • een hanging man
 • een dark cloud cover

Top gezet 

Pas een structureel slot boven de 521 zou meer ruimte vrijmaken richting de 529 tot 531. Maar ik achtte de kans op een structureel vervolg naar aanzienlijk hogere niveaus al klein, vooral door de start van correctieve bewegingen in andere indices.

Door de zware horizontale weerstandszone bij 519 tot 521 en de sinds december opgaande bodemlijn die gisteren rond de 515,50 was te vinden, werd de bewegingsruimte steeds kleiner. Ik gaf al aan dat de kans op een neerwaartse doorbraak het grootst was.

Inmiddels heeft deze doorbraak gisteren plaatsgevonden en lijkt de top voorlopig te zijn gezet en staan we aan het begin van een correctieve beweging naar mijn mening. Ook de verslechterende technische indicatoren geven al enige tijd deze neerwaartse kansen aan.

Hoe nu verder?

De neerwaartse doorbraak door de krachtige opgaande bodemlijn sinds december is een aanzienlijke verzwakking. De eerste doelen liggen bij de recente bodem van 506,25 en de februaribodem van 491. Maar ik acht de kans op een verder en dieper vervolg reëel.

Vooral na de zeer euforische markt van de afgelopen maanden waarbij de markten steeds steiler gingen oplopen.

Weerstand in het kortetermijnbeeld is nu te vinden bij de gisteren gebroken en voormalige stijgende bodemlijn van 516,30. Daarboven staat verder nog een kleine neerwaartse gap van eind vorige week open tussen de 516,90 en 517,50. Als laatste belangrijke zone is de 519 tot 521 boven de markt te vinden.

De kans in de komende dagen op een kortstondige herstelbeweging is aanwezig voor de vorming van een lagere zeerkortetermijntop. Het eerste steunpunt ligt bij de recente bodem van 506,25 en daaronder bij het nog steeds oplopende 50-daags gemiddelde van nu 505,50.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
178 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
1 dags daling wil niet zeggen meteen al doorbraak denk ik.

Vandaag up in de ochtend, daarna naar dal om gam te doen, onderbuik gevoel.
unna vaplu. gisteren mooi alles duur maken en nu er niet bij kunnen komen, ratte die banken, overal proberen ze je te pakken.

Of ze doen het nu al, even snel dikke verkoop order plaatsen en snel weg trekke dat er gam gedaan kan worden op longs omdat de candle dikker down gaat even snel.
InsideMoney
2
Sem_7
0
Luister goed naar de adviezen hierboven, want voor je het weet zit je in de verkeerde trein, zonder kaartje, zonder geld.... goedemorgen
Karimata
0
Shorts weer terug bij 510.30 gister 50% eruit middels SL op 509 aangekocht op 514.20.
En ja hoor, daar gaat asml.
Formule1-Fan
0
wordt mooi gespeeld op dax, allemaal gedrag dat er geeld geint moet worden van gam, mag niet stijgen.
Altijd het zelfde heb je meer longs nu als shorts mag het niet stijgen alleen dalen, heb je meer sh als long moet het alleen maar stijgen.

Had echt gedacht, vrijdag aex 550 en dax 12500 maar helaas.
'd Aandelen
1
Goedemorgen,

pensioenfondsen en andere institutionele beleggers stappen steeds meer in EFT's bij o.a. Blackrock, Vanguard en andere EFT beheerders en dan is het misschien geen gek idee om je te verdiepen wat de invloed van deze zeer grote aanbieders is op de aandelen en indices want er gaan vele miljarden in om.

Het zijn inmiddels hele grote ondernemingen met gigantisch veel geld onder beheer en het is evident dat zij goede zaken doen wanneer de ETF's die ze aanbieden een goed rendement bieden.

Toch ben ik een beetje huiverig wanneer zoveel geld o.a. van onze pensioenfondsen bij een van die ondernemingen terecht komt vooral omdat de risico's daardoor naar mijn idee niet genoeg worden gespreid, ze worden wel heel erg afhankelijk van de resultaten van die EFT beheerders.

Een beetje to big to fall idee.
Ger1948
0
Een kleine daling hebben we inmiddels (eindelijk) gehad. Zou het dan toch, na zovele maanden wachten? Of is de conclusie-het meest waarschijnlijke- dat we over een aantal dagen al weer praten over een vals signaal? De markt bepaald, en geen enkel liniaaltje.
Daxwatcher
0
quote:

Formule1-Fan schreef op 19 apr 2017 om 09:00:


1 dags daling wil niet zeggen meteen al doorbraak denk ik.Als je de moeite zou hebben genomen om de column van de heer Heijink daadwerkelijk te lezen, zou je hebben gezien dat hij doelt op een doorbraak van een door hem getekende steunlijn. Nu kan je over veel zaken twisten, maar hierover niet. Die steunlijn is zondermeer doorbroken.

Of dat dan betekent dat de correctie is gestart, laat staan dat deze vandaag reeds doorzet, daarover kan je dan gedachten uitwisselen.
4finance
0

BAS.... jammer..... :-) we gaan gewoon weer omhoog en terug richting 521 om dan verder UP te gaan...


ONN
0
quote:

Alex XNL schreef op 12 apr 2017 om 14:58:


Maar de lol is voor mij vandaag, deze week etc nu wel vanaf. Beetje stangen prima maar hier heb ik geen zin in.

Later...(of niet)


De 'afscheidsposting' van Alex opa.

Goedemorgen...
opa
0
quote:

ONN schreef op 19 apr 2017 om 10:46:


[...]

De 'afscheidsposting' van Alex opa.

Goedemorgen...


Jammer Onno, was toch een toffe kerel en weggepest schijnbaar door een k...
Gedachten gingen van het weekend nog naar jou ,om dat Korea gedoe je weet wel Japan moet toch ook ergens geen lekker gevoel geven. snap je ?
De beurzen hebben er vandaag weer behoorlijk zin in zie ik .
ETFking
1
quote:

Daxwatcher schreef op 19 apr 2017 om 10:20:


[...]

Als je de moeite zou hebben genomen om de column van de heer Heijink daadwerkelijk te lezen, zou je hebben gezien dat hij doelt op een doorbraak van een door hem getekende steunlijn. Nu kan je over veel zaken twisten, maar hierover niet. Die steunlijn is zondermeer doorbroken.

Of dat dan betekent dat de correctie is gestart, laat staan dat deze vandaag reeds doorzet, daarover kan je dan gedachten uitwisselen.

Inderdaad, lezen is geen overbodige luxe als je commentaar geeft.
De vraag is of de doorbraak naar beneden structureel gaat zijn of dat er een omkering plaatsvindt met daarna een uitbraak aan de bovenkant. Volgens Bulkowski volgt bij een neerwaartse uitbraak uit een stijgende driehoek in 40% van de gevallen een reversal met een uitbraak naar boven. Dus het is nu maar iets beter dan een muntje opgooien of we ook echt naar beneden gaan. De komende periode zal het uitwijzen. Om te beginnen moet de koers onder de 515 blijven.
ONN
0
De spoeling is wel heel dun geworden hier (foutief gebruikt). Waar zijn al die top traders gebleven ? :)
Ger1948
0
quote:

ETFking schreef op 19 apr 2017 om 11:10:


[...]
Inderdaad, lezen is geen overbodige luxe als je commentaar geeft.
De vraag is of de doorbraak naar beneden structureel gaat zijn of dat er een omkering plaatsvindt met daarna een uitbraak aan de bovenkant. Volgens Bulkowski volgt bij een neerwaartse uitbraak uit een stijgende driehoek in 40% van de gevallen een reversal met een uitbraak naar boven. Dus het is nu maar iets beter dan een muntje opgooien of we ook echt naar beneden gaan. De komende periode zal het uitwijzen. Om te beginnen moet de koers onder de 515 blijven.

Binnen een paar dagen staat de koers gewoon weer boven de 515 De rust is enigszins terug en de bedrijfscijfers zijn tot op heden niet slecht. Als de "onrust"in de wereld weer toeneemt-om welke reden dan ook- dan zullen de beurzen pas negatief reageren. Ik hoop dat we daar niet met zijn allen op zitten te wachten.
178 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425
Gesponsorde links