Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

2017: Drie technische kooptips

2017: Drie technische kooptips

Voor het komende jaar verwacht ik dat de stijgende trends intact zullen blijven en de sinds 2009 aanwezige bullmarkt wordt voortgezet. Daarbij acht ik de kans groot dat de AEX-top van deze bullmarkt (510) opwaarts zal worden gebroken. Dat zou best al in het eerste halfjaar van 2017 kunnen plaatsvinden.

Verder heb ik voor Belegger.nl de volgende aandelen getipt:

Intesa Sanpaolo

Eén van de sectoren waar ik de laatste maanden en ook voor 2017 positief over ben, zijn de financials. En dan met name de Europese financials. Aangezien ik drie aandelen mocht selecteren, wilde ik er minimaal één tonen uit deze sector. Intesa Sanpaolo is in dit licht interessant.

In de lente van 2015 vormde de koers een top gevormd als startpunt van een zeer forse terugval (van 3,65 naar 1,50). De 1,50 werd in de zomer van dit jaar op de borden gezet waarna de dalende toppenlijn opwaarts werd gebroken.

Dit was een duidelijk koopsignaal in het langetermijnbeeld. Ook werd recentelijk een golden crossing gemaakt tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde.

Grafiek Intesa SanPaolo
Grafiek aandeel Intesa Sanpaolo
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Momenteel noteert Intesa aan de bovenkant van zijn trendkanaal en bij een horizontale weerstand van 2,50. In het hele kortetermijnbeeld zou het normaal zijn als er een terugtest vanaf dit niveau plaatsvindt voor de vorming van een volgende bodem.

Richtpunten in het langere beeld liggen bij 3,00 en 3,65. Steunpunten voor een eventuele terugtest liggen bij 2,30 en 2,15.

Royal Bank of Schotland

Ik kan het echter niet laten om ook even Royal Bank of Scotland te noemen. Deze Engelse financial brak pas in december door zijn dalende toppenlijn en daar was de voorgaande daling nog aanzienlijk forser dan bij Intesa.

De ondertoon verbeterde in de afgelopen maanden al, maar de doorbraak deze maand door de 200 gaf het koopsignaal. Weerstand ligt bij 260, maar een beweging komend jaar (in volatiele golfbewegingen) naar aanzienlijk hogere niveaus lijkt mij een realistisch scenario.

Amazon

Een van mijn favoriete aandelen van de afgelopen jaren is Amazon. Veel beleggers vinden dit een (te) duur aandeel, maar de trend is enorm krachtig. Begin 2015 is een brede versteilingsfase ontstaan die in oktober dit jaar resulteerde in volgende hogere all time high bij 845.

Dit was het startpunt van een correctie naar de 700, een terugtest naar het 200-daags gemiddelde. De onderkant van het steilere trendkanaal ligt nog een stuk lager, maar medio november brak hij de dalende toppenlijn van deze correctie.

Inmiddels is in het kortetermijnbeeld een patroon van hogere bodems te zien. Houd er wel rekening mee dat dit een zeer volatiel aandeel is, maar een voorzetting naar hogere toppen is ook in 2017 realistisch.

De bovenkant van het trendkanaal ligt momenteel bij 880 en een Fibonacci-projectieniveau bij 950. Een belangrijk steunpunt is rond de 700 te vinden.

Grafiek Amazon
Grafiek aandeel Amazon
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Akzo Nobel

Als laatste aandeel noem ik Akzo Nobel. Ook een aandeel dat sinds de top in april 2015 zeer fors corrigeerde. Vanaf een top rond 75,50 viel de koers terug tot ongeveer 50 begin dit jaar. Hiermee werd in het langetermijnbeeld een belangrijke hogere bodem gevormd.

In de zomermaanden werd de dalende toppenlijn opwaarts gebroken en recent vond een terugtest naar deze voormalige weerstandslijn plaats waarmee ook een duidelijke hogere bodem lijkt te zijn ontstaan.

Belangrijke steunpunten liggen bij 56,50 en de zone 53,50 tot 54,50. De eerste doelzone ligt bij 65 tot 65,50 maar een vervolg in 2017 tot boven de 70 acht ik ook zeker mogelijk.

Grafiek Akzo Nobel
Grafiek aandeel Akzo Nobel
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Lees ook de andere kooptips voor 2017 op Belegger.nl: 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

vooruitblik 2017

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Akzo Nobel

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Bank of Scotland

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Intesa Sanpaolo

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amazon.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Pomper
0
AMZN is een goede , leader sinds lange tijd. De rest lijkt me niet echt, er zijn veel betere te vinden
barondehuile
0
Heb snel even alle kooplijsten doorgenomen van onze nationale experts. Gelukkig kwam mijn favoriete aandeel niet op een van de lijstjes voor. Lijkt me een goed teken.
NL-trader
0
quote:

B. Heijink schreef op 29 dec 2016 om 22:31:


@Reigah, Ik verveel me bijna nooit :)


Kijk maar eens bij je vorige culumn, daar is het bere druk. :-)
objectief
0
Voor de meeste lezers zijn Intesa Sanpaolo en RBS aandelen welke totaal niet in beeld komen als potentiele belegging.
Amazon is een ander verhaal: wordt bijna wekelijks als short getipt door Cees Smit; tot nog toe met weinig succes.
Reigâh
0
quote:

B. Heijink schreef op 29 dec 2016 om 22:31:


@Reigah, Ik verveel me bijna nooit :)


Ach, niks mis mee om bij tijd en wijle niets te moeten of te willen.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: vooruitblik 2017

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gesponsorde links