Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oeps, and it’s gone

Oeps, and it’s gone

Donald Trump werd, zoals ik verwacht had, president van de Verenigde Staten en ook ging zoals verwacht de beurs omlaag. Maar waarschijnlijk omdat ik niet de enige was die hierop ingespeelde, had dit Brexit-achtige moment niet het effect waarop de beren gehoopt hadden.

Op woensdag kon u nauwelijks in de opening handelen en dus viel het winstnemen niet mee. De winsten in de shorts waren verdwenen voor u met uw ogen geknipperd had.

Trump and dump

Meer mensen hadden dus shortpositie op Trump of waren uit de markt. Ik zag op televisie bijvoorbeeld Aegon Asset Management die ook even uit de Verenigde Staten waren gestapt en toen de andere marktpartijen en ik winst pakten (of wilde pakken in de draai) ging de markt dus hard omhoog.

We kregen ineens een short squeeze waardoor de markt dus hard omhoog ging. Als je het mij vraagt geen Trump-effect of hij moet zelf gekocht hebben. Dus de historie herhaalt zich, alleen wel op een andere wijze.

Er was een soort Brexit maar iedereen had zich reeds beschermd en wilde daar op hetzelfde moment vanaf.

Boefje Hillary

In de week voor de verkiezingen was er eerst een daling toen de FBI weer in de emails van Hillary ging roeren. Een paar dagen voor de verkiezingen werd dit gevolgd door een Hillary-rally toen het nieuws uitkwam over de vrijspraak in de emailzaak en Clinton klom toen in de pools omhoog.

Trump maakt zijn opponent uit voor rotte vis en zij was zogenaamd het schoothondje van Wall Street. Maar toen Trump gekozen werd schoten de Wall Street-banken omhoog dus wie is nu wat?

Trump heeft veel stemmen gekregen omdat hij de gezondheidssector gaat aanpakken en betaalbaar gaat maken voor de gewone man. Clinton zou de farmaciebedrijven (Pfizer, et cetera) hard aanpakken omdat die te veel winst maken op de medicijnen en toen Trump de winnaar bleek te zijn schoten de farmaciebedrijven omhoog.

Kortom, Joe Sixpack hoeft niet te rekenen op goedkopere medicijnen.

Protest tegen proteststemmen

Nu hebben de Democraten volgens mij de fout gemaakt door de Trump-kiezers te beledigen en over één kam te scheren, wat we ook zien in Nederland met rechtse partijen. Ook hadden ze geen gevoel voor de problemen bij het volk en Trump heeft iedereen van alles beloofd waarvan maar weinig nageleefd kan worden.

Obamacare kan hij niet zo afschaffen en ook alle illegalen kan hij moeilijk direct oppakken. Zijn eigen kamp zal dan ook mogelijk snel teleurgesteld zijn. Maar zoveel protesten na het eerlijk democratisch kiezen van een president heb ik niet eerder gezien.

Natuurlijk kan een president in opspraak raken gedurende zijn ambtsperiode, maar nog voor zijn beëdiging geeft wel aan hoe de twee kampen tegen elkaar opgezet zijn.

Voorspelbaar

Het leuke was dat het dus allemaal heel voorspelbaar was. Hopelijk kunt u zich de enorm grappige uitzending van Southpark herinneren over de kredietcrisis. Want ik denk dat de snelheid waarmee toen het geld weg was bij de bank, zo snel zal uiteindelijk ook het Trump-effect weer gaan.

Een economie is niet gebaad bij hogere rente en bescherming. Illegalen zijn niet goed te praten maar zorgen ook voor lage loonkrachten. Er is veel kritiek op Barack Obama over dat hij niets gedaan heeft voor de economie en de gewone man.

Maar Obama heeft het gezien de omstandigheden, namelijk een mega banken-, economische crisis en geen meerderheid in Congres, Huis van afgevaardigden, Senaat, het extreem goed gedaan.

Kies uw kant

De verkiezingen zijn nu geweest en we hebben enorme bewegingen gezien de afgelopen week. Meer dan 1200 punten in de Dow Jones futures als beweging intraday (op één dag). Nu geeft volatility (beweging) een top of bodem aan en u mag kiezen of de huidige situatie nu een bodem is of toch top.

Ik denk dat het een top is, want nogmaals we hebben omdat heel veel mensen gokten op de daling uiteindelijk juist een stijging gekregen. Zelfs de Simpsons gaven in 2000 al aan dat Trump het ging worden.  

Laten we het positief zien

We kunnen helemaal depri worden van een megalomane man die met veel geld het land bestuurt, maar het is toch ook wel weer leuk dat de Verenigde Staten nog steeds het land van onbegrensde mogelijkheden blijkt te zijn als een realtity-ster president kan worden.

Ik ben niet speciaal bang voor Trump maar wel bang voor zijn economische impact. Ik ben niet bang voor een recessie maar wel voor een depressie.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Snel de grafieken bekijken van de afgelopen week.

Eerst maar even naar de EB-indicator, die heeft nog geen koop gegeven en ook de AEX-Twindicator schurkt naar een koopsignaal. Maar ik geloof dus dat we dat niet moeten volgen.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De reden dat ik het signaal nog niet wil opvolgen is dat bijvoorbeeld de Eurostoxx 50 er technisch nog niet goed bij ligt. De neergaande trend is nog niet gebroken.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Ja, de Dow Jones gaf nog voor de verkiezing afgelopen week ineens een koop en ging los van de futuresbeweging in officiële uren dus gewoon omhoog.

Grafiek Dow Jones Index

 

De S&P 500 is hetzelfde verhaal, maar het is zo hard gegaan dat ik wat sceptisch ben. Ook zetten de koersen nog geen nieuwe high’s neer.

Grafiek S&P 500 Index

 

Ook de candlegrafiek geeft wat twijfel of we een verdere stijging gaan zien.

Candlegrafiek S&P 500 Index

 

In de candlegrafiek zien we een doji star ook wel spinning tops. Oftewel de bulls zijn in de problemen als we deze candletheorie moeten geloven. We zien afgelopen vrijdag overigens een hamer, eerder werkte de hamer omhoog nu zit hij juist bovenin de trend en zal dus een daling moeten geven.

De Russell 2000 geeft wel een koopsignaal in de Twindicator maar geen echte uitbraak. Pas na een uitbraak mogen we kopen.

Grafiek Russell 2000 Index

 

De Nasdaq geeft overigens juist een negatief beeld met een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Nasdaq Index

 

Goud heeft nu ineens een verkoopsignaal gegeven.

Grafiek goudprijs

 

Olie heeft ook een verkoopsignaal gegeven en dat is best vreemd zo na Trump. 

Grafiek Crude-olie

 

Fangen

De FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix, Google, et cetera) die het jaren fantastisch deden zijn sinds Trump ineens aan het dalen. Amazon heeft verkoopsignalen.

Grafiek aandeel Amazon

 

Apple een ander voorbeeld, is ook ernstig verzwakt na Trump en heeft harde verkoopsignalen.

Grafiek aandeel Apple

 

Netflix ook direct na Trump verkoopsignalen...

Grafiek aandeel Netflix

 

Waarschuwing IMF

Belangrijker dan de aandelenmarkt is de bondmarkt, obligaties zijn wat mij betreft leidend. De IMF kwam ook weer met een waarschuwing dat de schulden in de wereld afgebouwd moeten worden omdat ze de wereldgroei belemmeren. Helemaal nu de rente oploopt ontstaan er problemen...

U kunt zich beschermen met de TBT dit is de inverse-ETF van de twinitg jaar plus-ETF op Amerikaanse TLT bond-ETF.

Grafiek inverse-ETF op de Amerikaanse bonds van twintig jaar en langer

 

De TLT (Amerikaanse twintg jaar plus bonds) is sinds Trump behoorlijk gedaald. Oftewel de rente is fors opgelopen.

Grafiek Amerikaanse bonds van twintig jaar en langer

 

Niet alleen in de Verenigde Staten is de rente opgelopen ook in Europa zijn de bunds en dus ook de Nederlandse obligaties flink gedaald.

Grafiek Duitse bundfutures

 

Hogere rente is bijvoorbeeld ook slecht voor vastgoed (real estate).

Grafiek Ishares real estate-tracker

 

Maar ook kregen de emerging markets door de oplopende rente en de dalende olieprijs grote problemen kijk maar eens naar de EEM- of EMD-tracker.

Grafiek Ishares emerging markets-tracker

 

De volatility is ondertussen weer hard omlaag gegaan omdat de markt denkt dat het risico achter de rug is. Maar volgens mij moet het risico nog komen...

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

Kortom, we zien enorm veel effect na de Trump-verkiezing en de media en de beleggers hebben nog geen oog voor wat er voor hun ogen aan het voltrekken is. U moet zelf maar kijken wat u gaat doen. Maar ik heb geleerd dat opgaande rentes en neergaande emerging markets niet de start van een bullmarkt zijn.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Gerelateerd

Amerikaanse verkiezingen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

bund

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Donald Trump

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

indices

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TBT

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TLT

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VIX

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amazon.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Apple

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Euro Stoxx 50

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Netflix

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Nasdaq Composite

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Russell 2000

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

West Texas Interm.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
28 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ttroo
0
www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27030...

Dat was dus het bekende en beruchte nieuws over de olie. Het leek me wel logisch, want het is een behoorlijke reuze sprong. Stond gisteren WTI nog heel ff op de $42.20, ze doen nu $45.20.
ttroo
0
Nou, de updates gedraaid. En de Long Ones staan voor. De voorsprong is wel een soort van foto finish, want het is met het blote oog niet te zien. Op zich wel knap, want de Long Ones hadden een aardig achterstand opgelopen. Het enige nadeel is wel dat vele indici al weer in het top proces zitten. Zo zit de Dow Jones en de S&P500 aardig bij hun toppen. Dat proces kan altijd een aantal dagen duren, maar het zal de shorters op iets langere termijn sterker maken. Zeker als ze dan een daling kunnen starten. De DAX en de CAC zijn richting hun top aan het gaan. De VIX had ik te vroeg ingekocht. Ik heb zojuist bijgekocht. Ik verwacht de bodem in de komende 5 dagen. Het kan ook al morgen zijn, maar over 5 dagen staan ze er zo wat op. Voorspellen is niet meer dan in risico's denken. Dus ik zal elke dag rustig VIX gaan bijkopen. Zeker als ze dalen. Als ze te hard stijgen, dan uiteraard niet. Kijk ik naar de olie, dan lijken ze de bodem te hebben gemaakt. Het ging gisteren wel erg hard, een dagje zwabberen kan geen kwaad. Als ze maar niet te hard zakken naar beneden. Vanochtend heb ik direct bij de opening wat vaten op de markt gebracht. De WTI deed toen net $46. Inmiddels staan ze een halve dollar lager. Ik wacht nog heel ff met terugkopen. Eerst vandaag afwachten. Tenzijn ze heel laag naar de $45 gaan, dan wil ik de WTI wel terugkopen. Maar ik zie zo'n koers het liefst heel laat op de dag. Hoe later hoe beter. De FOOTSIE doet zijn naam eer aan. Rustige beurzen vandaag. Mijn posities zijn duidelijk. Daarnaast houd ik een prima cash positie aan. Ik zit liever niet te veel in aandelenposities op dit moment.
ttroo
0
Mini update voor de middag. Koersen zijn duidelijk rood. Ik heb de WTI teruggekocht. En direct een verkooporder weer ingelegd. Voor alle duidelijkheid ik heb nog 75% longpositie in WTI (75% van mijn originele positie). VIX gaat omhoog. Maar het gaat langzaam. Ze worden wel interessant. Na vanochtend heb ik geen VIX meer gekocht. Als ze zo gaan, doe ik zeker geen koopacties. De Spaanse index blijft slecht liggen. Je hoort er niemand over. Zijn de toppen al gemaakt? En gaan we nu al naar beneden? Het kan, in de charts is het geen probleem. Meestal duurt het proces van toppen wat langer, tot soms heel lang. Dit zou wel extreem snel zijn. We gaan het zien de komende uren. De WTI blijft aardig liggen. Ze moeten dit wel houden!
Maan Arkenbosch
0
VOOR DE DUIDELIJKHEID =====> De staatsschuld is beperkt gebleven met dank aan Draghi en zijn drukpers en 0% rente truc. Trump lijkt de stille dieverij van de kleine spaarder en pensioenfondsen te verstoren. Draghi kan dan wel doorgaan met zijn drukpers tot eind 2017, maar 4 december kan een cruciale datum blijken. Als in Italië, Renzi zijn referendum verliest, dan kan Beppo Grillo met zijn 5 Sterren beweging voor tumult zorgen bij nieuwe verkiezingen. Hij wil van de hoge staatsschuld van €.2200 miljard en de €. af. Dan kan samen met Griekenland het grote wegstrepen van schulden beginnen. Ook al is het alle hens aan dek in Brussel, de €.glijbaan gaat dan in een hogere versnelling. Gezien de dalvaart van de €., lijken beleggers er al een voorschot op te nemen. Als de €. fiks onder de $ pariteit daalt, kan Draghi/ECB het schudden. Importen worden fors duurder en het E.U. kapitaal vlucht naar de $. Dan heeft Draghi de zo vurig gewenste inflatie in optima forma. En knalt de rente verder omhoog. (On)Gelukkig 2017????
ttroo
0
Lekker hoor. Zo'n dry in je portefeuille. Helaas niet in mijn portefeuille. Het geeft wel aan hoe extreem beleggen eigenlijk is geworden. No long term. Het is gewoon vol gas of vol op de rem. Olie houdt zich goed. Ik verwacht vanaf de middag een stijging. Kijken of de WTI eerst de $46 grens kan veroveren en dan mogelijk nog naar de $46.50 grens. Er zit potentie in. Dus ik let goed op vandaag. De VIX blijft rustig. Ik heb een lage kooporder ingeschoten. Op de huidige koersen doe ik niets. Ze beginnen wel heel langzaam een pareltje te worden. Er staat wat rood op de boorden, maar ook veel groen. Het beeld is wisseld op de beurzen. De beurzen moeten langzaam kleur gaan bekennen. En ik verwacht de rode kleur. De Long Ones hebben iets meer afstand genomen van de shorters. Een computer is niet meer nodig, maar de voorsprong blijft zeer minimaal. Zodra de shorters gaan toeslaan is het wegwezen.
ttroo
0
WTI heeft de $46 grens verovered. Prettig. Kijken of ze naar de $46.50 kunnen gaan. Beurzen blijven in de no way mode. Of beter gezegd zijwaarts. Ze krijgen geen inspiratie van de stijging uit de oliehoek. Ik ben wel mijn posities in de olie aan het verminderen naar 60%. Zeker als de stijging zo doorgaat. Ik heb mijn VIX lage kooporder vervangen door een hogere kooporder en die is afgegaan. Inmiddels bouw ik een aardige VIX long positie op. WTI doet zelfs $46.25. Het gaat prima zels fantastisch in die hoek. Wat een verschil met zeg een week geleden. Toen stonden ze $4 lager. DAX schommelt maar wat. De Grieken vieren een EU-feest. Schijnbaar zijn er miljarden binnen gekomen. Dus champagne flessen zijn besteld en moeten op. Spanje rommelt maar wat aan. En de Italianen.. zijn die nu al deprie van de aankomende referendum. Die ligt toch wel het slechtste. Al met al een rustige beursdag. We gaan de middag rustig afwachten.
ttroo
0
De Titel OEPS and its gone is wel heel toepasbaar op de WTI. Tikte ze gisteren de $46.50 en begonnen net mijn verkooporders wat af te gaan, zagen ze het schijnbaar ineens niet meer zitten en gingen ze voor een aardige dive. Vanochtend toch maar wat olie ingeslagen en al weer weggedaan. Ik zit nog op 2/3e van mijn originele positie. De Titel OEPS and its gone is ook heel goed toepasbaar op mij VIX. Hadden ze intra day een mooie move omhoog. Inmiddels is bijna die hele move al weer weggevaagd. Kijk ik naar de Long ones en The shorters, dan lopen de Long Ones steeds een mini beetje uit. Ze staan nu op 51% en de shorters op 49%. De voorsprong is dus zeker niet comfortabel te noemen. Zeker nu de DAX en de CAC ook naar topvorming gaan zoeken. Maar dat mag nog niet helpen met mijn VIX. Wellicht is het de expiratie vandaag. Trouwens vanochtend was het precies het tegenovergestelde. Ik was er ff een paar uur niet, en de markt heeft alles omgedraaid. Kijken wat de middag gaat opleveren.
28 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Frank van Dongen (Cees Smit)

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today&rs...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente columns van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. mrt '17 Barsten in Trumps bolwerk 22
 3. mrt '17 Wat maakt het uit? 20

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 581,78 26 feb
  0,00
  0,00%
 2. Amazon.com 1.979,590 26 feb
  +6,850
  +0,35%
 3. Apple 292,650 26 feb
  +4,570
  +1,59%
 4. Euro Stoxx 50 3.577,68 26 feb
  +5,17
  +0,14%
 5. Gold World Spot (USD) 1.649,56 06:35
  +8,61
  +0,52%
 6. Netflix 379,240 26 feb
  +19,150
  +5,32%
 7. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 8. NY-Nasdaq Composite 8.980,78 26 feb
  +15,16
  +0,17%
 9. NY-Russell 2000 0,00 mrt '16
  0,00
  0,00%
 10. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 11. West Texas Interm. 56,22 22 jul
  +0,59
  +1,06%