Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Op weg naar de jaartop

TA: Op weg naar de jaartop

Met een top bij 447,75 wist de AEX gisteren op ongeveer 5 punten na de toppen van de afgelopen maanden te bereiken. De zone 452 tot 453 is de eerste zware weerstandszone in het kortetermijnbeeld. De opgaande beweging verloopt echter snel en steil.

Mijn doel voor de komende tijd blijft onveranderd liggen bij 475 punten, de top van november.

In februari dit jaar vond de grote omkeer plaats en werd de langere en diepe correctieve fase afgerond. Deze fase zorgde in negen maanden tijd voor een daling van uiteindelijk ruim 130 punten bestaande uit meerdere losse correcties. Vanaf een top bij 510 viel de AEX uiteindelijk terug naar een bodem bij 378,50.

Langetermijnbodem

Met deze terugval wisten veel Europese indices hun sinds 2009 stijgende bodemlijnen te testen danwel belangrijke langetermijn-Fibonacciniveaus (vanaf dezelfde bodem in 2009). In het eerste kwartaal vond een klassieke omkeer plaats waarbij een zeer belangrijke langetermijnbodem werd geplaatst bij 378,50.

In de maandgrafiek werden hammers en een bullish engulfing gevormd. Er was sprake van positieve divergentie en de AEX brak in februari rond de 416 de sinds november vorig jaar dalende toppenlijn.

Hiermee lijkt deze periode sterk op eenzelfde daling in 2011-2012 die uiteindelijk ook resulteerde in de vorming van een langetermijnbodem.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Trend minder steil

Na een krachtig herstel in april, waarbij de jaartop tot op heden werd gevormd bij 458 ontstond een periode met veel correctieve bewegingen. De terugvallen en herstelbewegingen volgden elkaar in een snel tempo waardoor er sprake leek van een manisch-depressieve beurs.

Inmiddels staat de teller dit jaar alweer op vijf correcties van meer dan 5%. De meest recente was de Brexit-correctie waarbij de AEX in één dag terugviel vanaf de 453-top tot aan de bekende 409-steun. Ook hier vond een klassieke omkeer plaats met:

 

 • een hammer op de maandgrafiek
 • een bullish engulfing op de weekgrafiek

Hiermee lijkt de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem gevormd bij 409. De stijgende middellangetermijntrend is hiermee wel minder steil geworden, maar ik verwacht binnenkort de vervolgdoorbraak door de jaartop van 458.

Ruimte tot 475

Zodra de zone 453 tot 458 structureel en opwaarts wordt gebroken, ontstaat in eerste instantie ruimte naar de 475, maar ik verwacht dat de AEX in de tweede jaarhelft nog aanzienlijk verder kan oplopen. In de zone 453 tot 458 ligt ook de neklijn van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat sinds augustus vorig jaar in ontwikkeling is.

In het kortetermijnbeeld werden in de afgelopen vier dagen alle belangrijke weerstanden tot aan de zone 452 tot 453 zonder moeite opwaarts gebroken:

 • vorige week vrijdag de dalende toppenlijn die liep langs de toppen van 453 en 440,40
 • daarna werd het laatste deel van de Brexit-gap tussen de 440,40 en 443 opgevuld
 • vervolgens moesten ook de gemiddeldelijnen eraan geloven

Tijdelijk topje

Ik acht de kans overigens groot dat in de komende week de eerdere (en naar mijn mening tijdelijke) neerwaartse crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde weer kan worden opgeheven met een nieuwe positieve crossing.

Voor de komende dagen (week) moeten we alert zijn op tijdelijke topsignalen in de AEX rond de zone 453 tot 458. Deze zone zal waarschijnlijk niet zonder slag of stoot worden doorbroken. Een (klein) aanloopje is kansrijk voordat deze zone structureel wordt gebroken.

Gisteren werd al een eerste toppatroon gevormd in de vorm van een shooting star. Die wordt boven de 447,75 weer opgeheven en de kans hierop acht ik reëel in de komende dagen. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 443 en 440,40.

Daaronder ontstaat ruimte voor een terugtest naar het 200-daags van nu 437,60 tot het 50-daags van 435,90. Belangrijk om te vermelden is dat het 200-daags gemiddelde bezig is met een langere draai naar een nieuwe opwaartse beweging.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Column door: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

483 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. De sjaak 14 juli 2016 09:01
  Natuurlijk lopen de beurzen nu op, de vooruitzichten van extra shots aan drugs doet wonderen voor de verslaafde. De britten en Japanners zijn ditmaal (weer) de dealers. En bovendien zijn alle bedrijfscijfers tot nu toe "beter dan verwacht". Dus iedereen wordt nu de aandelen ingejaagd.....En omdat de beurs het gedrag van een verslaafde vertoond zijn de wisselingen van sentiment vaak abrupt. Blijft grappig om te zien, zeg maar een soort van tragikomedie...
 2. [verwijderd] 14 juli 2016 09:01
  quote:

  expert@info schreef op 14 juli 2016 08:48:


  wat een waardeloze up !!
  Kost weer bakken met geld en ING ligt er natuurlijk weer eens uit op cruciale momenten...
  Je gaat me toch niet vertellen dat je ING als broker hebt hè Expert??
  Een goeroe als jij en met die bedragen waarmee jij gokt dan is het wellicht verstandiger om eens naar een echte broker op zoek te gaan. ;-)

  Goedemorgen allen by the way..
 3. expert@info 14 juli 2016 09:09
  quote:

  debo schreef op 14 juli 2016 09:01:


  [...]Je gaat me toch niet vertellen dat je ING als broker hebt hè Expert??
  Een goeroe als jij en met die bedragen waarmee jij gokt dan is het wellicht verstandiger om eens naar een echte broker op zoek te gaan. ;-)

  Goedemorgen allen by the way..


  ik weet het . klaag er al jaren over maar is gemakzucht
  zou ook naar een broker moeten maar ben blijkbaar te lui...

  anyhow ...

  1 en al hosana op de beurs , geen idee why ...
  in ieder geval hangen er nog veel donkere wolken in de lucht maar wil men deze blijkbaar niet zien en wordt het gewoon opgepompt met digitaal geld
 4. forum rang 4 Mr_Baldy 14 juli 2016 09:10
  quote:

  bdj schreef op 14 juli 2016 09:02:


  Nou zit Bas toch al een paar dagen achter elkaar goed. En goed ook en nu hoor je niemand over dat hij 'onzin' uitkraamt.  meer geluk dan wijsheid hoor, puur omdat de zwaarwegende fondens worden gekocht is de aex op dit niveau.
  wacht maar als de olie verder gaat dalen of dat er winst waarschuwingen gaan komen. dan zijn de rapen gaar. hele beurs wordt op dit moment kunstmatig hoog gehouden omdat de uitstraling naar DB en IB veelste groot zijn.
  De beleidmakers spelen al maanden met vuur en zullen uiteindelijk de vingers branden, alleen deze gekte kan nog wel een tijdje zo blijven. maar op ik blijf er bij de aex had al lang onder de 400 moeten staan ook van uit TA maar je kan na de vorming van HS goed zien dat er van alles aan gedaan is om dit zo snel mogelijk te herstellen (door met namen het kopen van 4 fondsen)
 5. forum rang 4 Max Tesla 14 juli 2016 09:12
  quote:

  expert@info schreef op 14 juli 2016 09:05:


  proficiat by the way voor hen die al een week long zitten ...
  blijkt niet op te kunnen 'voorlopig'


  Ach, de longs zijn weer euforischer als ooit tevoren, door de geschiedenis heen een grote 'red flag', waarom zou dat nu anders zijn.
  Een dezer dagen zeer groot short gaan zou wel eens heel lucratief kunnen zijn.

  Waarom zou Engeland overigens nu met een rente cut gaan komen, de grootste nadelige gevolgen van de Brexit vonden immers plaats buiten Engeland, Italië...

  Daarnaast zit Londen met al die banken helemaal niet op een renteverlaging te wachten, dat gaan ze echt niet zomaar doen.
 6. forum rang 4 Henri-Trader-Zonder-Trades 14 juli 2016 09:12
  quote:

  bdj schreef op 14 juli 2016 09:02:


  Nou zit Bas toch al een paar dagen achter elkaar goed. En goed ook en nu hoor je niemand over dat hij 'onzin' uitkraamt.  Opmerkingen als manipulatie en zonder stimulatie van CB's zou het al onder de 400 staan, volgen ongetwijfeld nog bdj...

  Goeiemorgen iedereen! En succes! Dit lijkt weer zo'n ouderwets dramatische donderdag voor me te worden.. zit al behoorlijk in de shortjes... Dus graag dalen nu als het ff kan...
483 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 612,36 09:32
  +0,69
  +0,11%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare