Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Op weg naar de jaartop

TA: Op weg naar de jaartop

Met een top bij 447,75 wist de AEX gisteren op ongeveer 5 punten na de toppen van de afgelopen maanden te bereiken. De zone 452 tot 453 is de eerste zware weerstandszone in het kortetermijnbeeld. De opgaande beweging verloopt echter snel en steil.

Mijn doel voor de komende tijd blijft onveranderd liggen bij 475 punten, de top van november.

In februari dit jaar vond de grote omkeer plaats en werd de langere en diepe correctieve fase afgerond. Deze fase zorgde in negen maanden tijd voor een daling van uiteindelijk ruim 130 punten bestaande uit meerdere losse correcties. Vanaf een top bij 510 viel de AEX uiteindelijk terug naar een bodem bij 378,50.

Langetermijnbodem

Met deze terugval wisten veel Europese indices hun sinds 2009 stijgende bodemlijnen te testen danwel belangrijke langetermijn-Fibonacciniveaus (vanaf dezelfde bodem in 2009). In het eerste kwartaal vond een klassieke omkeer plaats waarbij een zeer belangrijke langetermijnbodem werd geplaatst bij 378,50.

In de maandgrafiek werden hammers en een bullish engulfing gevormd. Er was sprake van positieve divergentie en de AEX brak in februari rond de 416 de sinds november vorig jaar dalende toppenlijn.

Hiermee lijkt deze periode sterk op eenzelfde daling in 2011-2012 die uiteindelijk ook resulteerde in de vorming van een langetermijnbodem.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Trend minder steil

Na een krachtig herstel in april, waarbij de jaartop tot op heden werd gevormd bij 458 ontstond een periode met veel correctieve bewegingen. De terugvallen en herstelbewegingen volgden elkaar in een snel tempo waardoor er sprake leek van een manisch-depressieve beurs.

Inmiddels staat de teller dit jaar alweer op vijf correcties van meer dan 5%. De meest recente was de Brexit-correctie waarbij de AEX in één dag terugviel vanaf de 453-top tot aan de bekende 409-steun. Ook hier vond een klassieke omkeer plaats met:

 

 • een hammer op de maandgrafiek
 • een bullish engulfing op de weekgrafiek

Hiermee lijkt de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem gevormd bij 409. De stijgende middellangetermijntrend is hiermee wel minder steil geworden, maar ik verwacht binnenkort de vervolgdoorbraak door de jaartop van 458.

Ruimte tot 475

Zodra de zone 453 tot 458 structureel en opwaarts wordt gebroken, ontstaat in eerste instantie ruimte naar de 475, maar ik verwacht dat de AEX in de tweede jaarhelft nog aanzienlijk verder kan oplopen. In de zone 453 tot 458 ligt ook de neklijn van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat sinds augustus vorig jaar in ontwikkeling is.

In het kortetermijnbeeld werden in de afgelopen vier dagen alle belangrijke weerstanden tot aan de zone 452 tot 453 zonder moeite opwaarts gebroken:

 • vorige week vrijdag de dalende toppenlijn die liep langs de toppen van 453 en 440,40
 • daarna werd het laatste deel van de Brexit-gap tussen de 440,40 en 443 opgevuld
 • vervolgens moesten ook de gemiddeldelijnen eraan geloven

Tijdelijk topje

Ik acht de kans overigens groot dat in de komende week de eerdere (en naar mijn mening tijdelijke) neerwaartse crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde weer kan worden opgeheven met een nieuwe positieve crossing.

Voor de komende dagen (week) moeten we alert zijn op tijdelijke topsignalen in de AEX rond de zone 453 tot 458. Deze zone zal waarschijnlijk niet zonder slag of stoot worden doorbroken. Een (klein) aanloopje is kansrijk voordat deze zone structureel wordt gebroken.

Gisteren werd al een eerste toppatroon gevormd in de vorm van een shooting star. Die wordt boven de 447,75 weer opgeheven en de kans hierop acht ik reëel in de komende dagen. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 443 en 440,40.

Daaronder ontstaat ruimte voor een terugtest naar het 200-daags van nu 437,60 tot het 50-daags van 435,90. Belangrijk om te vermelden is dat het 200-daags gemiddelde bezig is met een langere draai naar een nieuwe opwaartse beweging.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
483 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ONN
0
Ha die Kari, weet je nog ?

:) :)

quote:

ONN schreef op 9 juli 2016 09:40:


Omdat het je lukt om antwoord te geven op de vraag waar de reis naartoe gaat moet dit (vanuit een tradersperspectief) ook geen probleem voor je zijn:

1. Waarom zou je short gaan op 432.30 (wat weten we niet trouwens), maar 5 minuten later op nagenoeg hetzelfde niveau ook long gaan middels deze call ? (even afgezien van het feit dat je -Disci heeft het bijgehouden- ook al op lagere niveaus short zit)

2. Waarom meld je de gekochte en verkochte call pas twee uur later en overtreed je dus je eigen regel die stelt dat jij dat 'tenminste altijd real-time' zou doen ?

Mocht het toch niet lukken te antwoorden (maandag mag ook hoor) kan Disci wederom opheldering verschaffen :)
amarillus1969
0
Een beste baaldag...wederom verziekt Europa het weer. Niets zijn ze in staat mopper ik op mezelf. Dow all time high. AEX......die heeft nog ritje te gaan. Wachten we nu op cijfers van city? 14.30 de is-cijfers?
483 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 559,98 18:05
  -21,80
  -3,75%