Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: Overshoot in de AEX?

TA: Overshoot in de AEX?

Er was gisteren sprake van een relatief rustige handelsdag in het bewegingsgeweld van de afgelopen weken. De beweeglijkheid bedroeg ongeveer 4,5 punt.

Na drie rood gevulde candlesticks was er gisteren ook sprake van de eerste witte candlestick waarbij de slotkoers boven de openingskoers lag. Ook sloot de AEX weer nipt boven de 426 punten.

In de afgelopen weken volgden felle correcties en krachtige herstelbewegingen elkaar in een snel tempo op. Ik noemde deze beurs gisteren al manisch-depressief. In een precies een maand tijd viel de AEX vanaf de 452 terug naar 414,50.

Bodems uitgediept

De index steeg opnieuw naar 453, viel weer terug naar 409 waarna hij weer opveerde naar 440,40 waarna hij als laatste beweging deze week weer terugviel naar de 419,50. Een enorme beweeglijkheid in de markt. De maand juni kende daardoor een tweetal correcties, waarbij de bodems van de afgelopen maanden eerst werden verlaagd naar 414,50 en later dus nog eens verder werden uitgediept naar een niveau van 409.

Met de test van de 409 werd een oude bekende steun/weerstand van de afgelopen jaren opnieuw getest. Hiermee is de kans naar mijn mening overigens wel groot geworden dat een duidelijke hogere middellangetermijnbodem is gevormd.

Ik gaf eerder al aan dat deze bewegingen uiteindelijk moesten zorgen voor de vorming van een 1e hogere middellangetermijnbodem. Door de diepte van de correcties is de steilheid van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend wel aanzienlijk verminderd.

Nieuwe doelen op borden

Hierdoor zal het langer gaan duren voordat mijn volgende AEX-doelen van 458 en 475 op de borden zullen komen. Dit blijft overigens wel mijn uitgangspunt voor de komende maanden zolang de stijgende langetermijntrends in de aandelenmarkten intact blijven.

Waarom zou de 409 de nieuwe hogere middellangetermijnbodem zijn geworden na de zeer belangrijke langetermijnbodem die in februari bij 378,50 op de borden werd gezet? Daarvoor zijn enkele belangrijke aanwijzingen gegeven.

Als eerste de bodempatronen die werden gevormd ten tijde dat de 409 op de borden werd gezet. De maand juni werd namelijk afgesloten met een forse hammer. Deze bodempatronen zagen we ook in de maanden januari en februari.

Positieve crossing

Als we verder kijken naar de AEX-weekgrafiek dan zien we ook nog de vorming van een bullish engulfing. Een dubbel bodempatroon op verschillende tijdsframes. Een ander punt dat wijst op de vorming van een bodem bij 409 is de positieve divergentie die daarbij ontstond.

Tijdens de eerste correctie van juni werd een bodem gevormd bij 414,50. De tweede correctie zorgde voor een verdieping naar 409. Daarbij vormde de MACD een gelijke bodem en de RSI een hogere bodem. Verder zorgde de MACD vlak daarna ook nog voor een positieve crossing.

Er is dus een aantal klassieke bodempatronen gevormd als aanwijzing dat deze bodem bij 409 is geplaatst. Na de recente vorming van een top bij 440,40 en de vorming van een tweetal toppatronen (bearish engulfing en tweezers top) is de AEX weer teruggevallen naar de 419,50 in enkele dagen.

Overshoot?

Is dit een overshoot geweest? De AEX sloot gisteren alweer boven de 426-grens waarmee deze kans aanwezig is. Toch is een doorbraak van de nieuwe dalende toppenlijn noodzakelijk om de volgende opwaartse beweging te starten naar opnieuw de zone 452 – 453. Onderliggend staat verder nog een deel van een brede neerwaartse gap open.

Deze gap is te vinden tussen de 440,40 en 443. De nieuwe en te breken dalende toppenlijn loopt langs de toppen van 453 en 440,40 en is vandaag te vinden bij 432,80. Zolang deze toppenlijn niet op slotbasis wordt gebroken, blijft de AEX in een steeds smaller wordende handelsfase gevangen.

Steunpunten liggen bij 419,50 en 418. Daaronder liggen nog steunniveaus bij 414,50 en de potentiele oplopende bodemlijn (slechts enkele raakpunten) langs de bodems van 378,50 en 409. Deze bodemlijn is te vinden bij 412,70.

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

494 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juli 2016 08:56
    Ja nu snap ik het, alle correcties zijn uitgediepte aangestampte bodems die noodzakelijk waren/zijn zodat de Kerstman dit jaar eindelijk eens zijn AEX 510 presentjes kan gaan verdelen. Bas krijgt niets want hij zit in de zak van zwarte piet omdat hij stout was met zijn verkeerde voorspeliingen.
  2. [verwijderd] 8 juli 2016 09:01
    Ik denk dat de beurs vandaag oneerlijke en manipulatieve bewegingen gaat maken die allemaal vooropgezet zijn om de boel te frauderen. Immers eerlijke handel bestaat niet meer. Het is de ECB die de bied en laat koersen inlegt. Puur om de markt op een dwaalspoor te zetten en om Piet een oor aan te naaien.

    (Ik wil weer naar niveau 2)

  3. forum rang 4 an12 8 juli 2016 09:12
    Als het naar beneden gaat dan komen er bij Bas altijd kreten als 'overshoot' en 'tijdelijk' naar voren. Als het omhoog gaat dan zegt hij dat hij dat al verwacht had.
    Voorlopig gaat het per saldo alleen maar naar beneden (vanaf de 520). Bas zou een echte meneer zijn als hij eens zou toegeven dat hij helemaal verkeerd zat en eigenlijk helemaal niet zo goed is in TA.
    Maar ja, dat zal wel weer lastig worden........
  4. [verwijderd] 8 juli 2016 09:15
    quote:

    NoCross schreef op 8 juli 2016 08:55:

    Positieve crossing....stom gelul. Als er een negatieve crossing is hoor je 'm niet.
    Crossings zijn weinig betrouwbaar, maar Bas heeft wel degelijk de negatieve crossing genoemd (paar dagen geleden). Hij hecht er alleen geen waarde aan. Uiteraard wel aan de positieve crossing...... :P
  5. [verwijderd] 8 juli 2016 09:16
    quote:

    an12 schreef op 8 juli 2016 09:12:

    Als het naar beneden gaat dan komen er bij Bas altijd kreten als 'overshoot' en 'tijdelijk' naar voren. Als het omhoog gaat dan zegt hij dat hij dat al verwacht had.
    Voorlopig gaat het per saldo alleen maar naar beneden (vanaf de 520). Bas zou een echte meneer zijn als hij eens zou toegeven dat hij helemaal verkeerd zat en eigenlijk helemaal niet zo goed is in TA.
    Maar ja, dat zal wel weer lastig worden........
    Hij is wel goed in TA(Kijk maar eens al die termen). TA kan de beurs alleen niet voorspellen. Als TA dat wel zou kunnen dan zou Bas hier niet meer dagelijks zijn stukje schrijven.
494 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.