Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alanherrieschopper

Alanheri kwijnde jarenlang weg op de Amsterdamse beurs, maar met een koerswinst van dik 50% is het aandeel de grootste en opmerkelijkste stijger van 2007. En daar blijft het niet bij, als het aan de nieuwe grootaandeelhouder Recalcico ligt.

Recalcico is een nieuw fonds dat beheerd wordt door Frans Faas. Zijn doel is om de onderwaardering van kleine aandelen te laten verdwijnen door zich op te stellen als een activistische aandeelhouder.

Faas slaagt er voorlopig wel in de koersen van dit soort bedrijven flink in beweging te krijgen. Hij heeft bijvoorbeeld al een belang van meer dan 10% in Porceleyne Fles en dit aandeel staat ruim 25% hoger dan eind 2006.

De belangstelling van Faas in Alanheri spreekt echter veel meer tot de verbeelding.Op de website van de AFM staat dat Recalcico sinds eind vorige week een belang van 46,9% opgebouwd heeft.

Kraak de balans
Drie weken geleden was dat percentage nog 30,5%. Ondanks de scherpe stijging lijkt Faas niet uit op een volledige overname van de onderneming. Alanheri heeft de aandelen gecertificeerd, wat het voor buitenstaanders heel moeilijk maakt om de touwtjes in handen te krijgen.

Het enthousiasme van Faas is waarschijnlijk terug te voeren op een grote verborgen waarde die hij in Alanheri ziet. Wie het interview met hem in IEX magazine nummer 8 van 2006 terugleest, ziet al snel waar het hem waarschijnlijk om te doen is.

De vaste activa (terreinen, gebouwen, machines, etc.) stond eind 2005 voor 4,2 miljoen euro op de balans. Dat bedrag vertegenwoordigt de aankoopkosten van 17,2 miljoen euro min de afschrijvingen van 13,2 miljoen euro. De werkelijke waarde van deze activa ligt echter een flink stuk hoger.

Alida, Ans, Henny, Rie
Op dezelfde pagina van het jaarverslag meldt Alanheri namelijk dat de gebouwen, machines, installaties en overige materiële vaste activa exclusief vervoermiddelen voor 18,65 miljoen euro zijn verzekerd. Het verschil tussen de balanswaarde (4,2 miljoen) en de verzekerde waarde is zelfs groter dan de huidige beurswaarde van 10,4 miljoen euro!

Een paar bladzijden verderop in hetzelfde jaarverslag staat bovendien dat Alanheri nog niet alle compensabele verliezen heeft geactiveerd. Zelfs na de recente rally lijkt het bedrijf dan ook meer waard te zijn dan de huidige beurskoers van 15,50 euro doet vermoeden.

Alanheri is in 1975 naar de beurs gekomen. De bedrijfsnaam was een samensmelting van de eerste letters van de voornamen van de echtgenotes van vier directeuren (Alida, Ans, Henny en Rie). In een interview met het Financieele Dagblad gaven de bestuurders in 1995 aan dat de beursnotering hen scherp hield.

Klein en fijn
Dat scherp houden kan tegenwoordig overgelaten worden aan Recalcico van Frans Faas. Het valt overigens op dat dit fonds bij de AFM alleen nog posities heeft gemeld in Alanheri en Porceleyne Fles - de twee kleinste beursfondsen van het Damrak. Hint: Exendis is daarna het kleinst.

Een andere potentiële prooi is DocData. Om zijn belang in Alanheri en Porceleyne Fles op te bouwen, heeft Faas in beide gevallen een pakket aandelen overgenomen van Dirk Lindenbergh. En diezelfde Lindenbergh heeft een belang van 10,1% in Docdata en 5,7% in BESI.

Meedoen met Recalcico is ook een optie, maar daarvoor is een grote portemonnee nodig. De minimumdeelname is 500.000 euro en beleggers moeten er rekening mee houden dat ze die investering enkele jaren kwijt zijn. En dat is een lange tijd - vooral als u een van de gelukkigen bent die eind 2006 Alanheri in portefeuille heeft genomen.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 izdp 13 februari 2007 09:34
    quote:

    inja schreef:

    faas zit toch ook in econosto?
    en waarom staat die convertible zo idioot laag?
    De nominale waarde van die is 385 komma nog wat. Dit komt door de gedeeltijke omzetting in aandelen en door de omzetting van guldens naar euro's. Een en ander na een akkoord in 2003 met de houders van deze lening.
    Het rentepercentage is daardoor ook wat vreemd op het eerste gezicht, maar is toch echt 6,35%.
    De conversie kan voor 50% tegen 4 euro per aandeel halverwege 2008.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links