Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tulpenmanie!

Tulpenmanie!

 

Eindelijk een beetje rustig op de beurs. Hoewel, er komen ook weer tijden dat AEX +1,4% (als ik dit tik) opzienbarend is. Daarom een off-topic blog. Zie je zelden, kunstenaars die zich laten inspireren door (wind)handel en beurs. Etched in steel. Tussendoor: Willem is trouwens van huis-uit fotograaf, kijk maar eens.

 

 

Wacht even, het laatste deel van dat drieluik. Is dat nou inderdaad... Ja!

 

 

Voor wie niet weet wat de Tulpenmanie is... foei! In de internationale beurswereld geldt dit als de eerste bubbel ooit. Hier een Wikipagina voor beginners en hier die beroemde grafiek. In een half jaar tijd boom & bust! Een legende. Wie denkt dat volatiele markten nieuw zijn, moet gauw wakker worden.

 

 

Om dit verhaal toch nog een beurszwengeltje te geven: die David die snapt ons beurswereldje wel, geloof ik, met dat hij zijn werk besluit met die fles. Eens kijken. Zelfs na die enorme outperformance in de afgelopen jaren doet Heineken ook nu weer beter dan de index: -9,1% om -12,3% dit jaar, op moment van schrijven.

Oh ja, wat kost je werk eigenlijk, David? Zou het wel chique vinden hier op IEX HQ én wie weet... Want in kunst wil ook nog wel eens wat prijsoverdrijving ontstaan :-) Nu ik toch bezig ben, dit is trouwens Willems beroemdste foto: ja, niemand minder dan Godfather Klaas Bruinsma!

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
largo33
0
Ook in de tulpenhandel is fraude niet onbekend. Mark van der Poll even googlen en dan komt hij boven zorgde voor een (relatief) recente tulpenmanie. Mooi stukje AJ
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 17:20 Liveblog: Tesla, ASML en Alfen 3
  2. 08:05 BeursVandaag: Alles tegelijk 3
  3. 21 jan Liveblog: Netflix en IBM 11

Gesponsorde links