Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Mijn vier grootste fouten

Mijn vier grootste fouten

In de huidige volatiele tijden begint mijn strategie van contrair beleggen vruchten af te werpen. Precies op de bodem van de markt zijn beleggers namelijk vaak het meest negatief en reageren zij uit emotie. De ervaren handelaar die zijn koppie erbij heeft, kan een mooie slag slaan.

Is het altijd feest? Natuurlijk niet! Ik heb in 2015 de nodige missers gemaakt. Beleggen is een kwestie van voortschrijdend inzicht en op de beurs is geen plek voor ego. Alleen de belegger die van zijn fouten leert en iedere transactie na afloop analyseert, weet zich naar mijn mening uiteindelijk staande te houden.

In mijn geval is zelfreflectie extra van belang, mijn uitspraken en transacties liggen door mijn publieke optredens namelijk onder een vergrootglas.

Timing is essentieel

Dagelijks speur ik de aandelenmarkten af op jacht naar de meest fundamenteel sterke aandelen van dit moment en ik doe hier uitgebreid verslag van. Een bedrijf kan echter nog zulke goede fundamenten vertonen, het kan soms lang duren voordat dit zich naar de koers van het aandeel vertaalt.

Opwaarts momentum is daarom essentieel in mijn werkwijze. Het momentum is een maatstaaf om het sentiment onder beleggers te meten. Zeker bij contraire beleggingen is timing van essentieel belang.

Ik gebruik meerdere zelfontwikkelde technische indicatoren en een wiskundig rekenmodel om een goede inschatting van de juiste timing te maken. Ik maak vooral gebruik van een analysemethode die bekend staat als price action.

Price action maakt in tegenstelling tot alle andere technische analyses géén gebruik van uitgebreide indicatoren, maar slechts de koers en het volume. Het kan dus gezien worden als de meest naakte vorm van technische analyse.

Focus op risico

Bij beleggen draait het in mijn ogen vaker om de risico's dan om de kansen. Het risico op een daling is er altijd, hoe goed het huiswerk ook is gedaan. Het is daarom cruciaal dat er aanzienlijk potentieel aanwezig is, tegenover een zo klein mogelijk te nemen risico.

Zo heb ik altijd mijn oog op de risicorendementverhouding. Hoe groot het potentieel ook is, als het risico even groot is of zelfs groter, zie ik liever van een trade af.

Terugblik en zelfreflectie

In mijn uitspraken ben ik altijd erg concreet. Geen geneuzel van "Als we stijgen gaan we omhoog en bij een daling zou het zomaar eens kunnen dat de beurzen zakken". Als ik verwacht dat de AEX richting de 500 punten kan stijgen, dan zeg en schrijf ik dat. Zo weet u waar u aan toe bent.

Hieronder mijn slechtste uitspraken en bijbehorende zelfreflectie van vorig jaar:

4. Eindejaarsrally

Richting het einde van het jaar benoemde ik de statistiek rondom een eindejaarsrally op de beurzen. De afgelopen tien jaar is er immers geen slechte decembermaand geweest voor de AEX. Laat nou net december 2015 de meest negatieve slotmaand in jaren zijn.

Toch blijf ik steevast jaar in jaar uit inspelen op een eindejaarsrally. De statistiek wijst immers (significant) uit dat dit de beste keuze is voor de laatste maanden van het jaar. Vorig jaar dus geen winnaar, maar wij spreken elkaar eind november weer!

3. Rusland herstelt

Waarderingen van Russische aandelen zijn momenteel niet alleen de laagste van heel Europa, ze zijn ook historisch laag. Rusland en nog specifieker internetaandeel Yandex heb ik daarom vorig jaar genoemd als kanshebbers voor een krachtig herstel. Ook hier blijkt dat timing cruciaal is.

De waarderingen zijn namelijk laag gebleven en Rusland is bar weinig herstelt. Dankzij de alsmaar dalende olieprijs hebben de Russen het moeilijk. Ook mijn Russische stockpick is daarom vooralsnog een misser gebleken.

Ik blijf deze fondsen echter toch nauwlettend volgen en ik zie enorm veel potentieel bij een aandelenmarkt met een gemiddelde koerswinstverhouding van amper 5.

Grafiek Russische beurs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

2. Olieprijs bodemt

Met het luiden van de bodembel voor olie was ik in februari erg vroeg. Reden te meer om in augustus opnieuw te rinkelen. Ik benoemde olie-aandelen US Silica, Oasis Petroleum en Chesapeake Energy als kanshebbers om te profiteren van een herstel.

Nog steeds heb ik deze aandelen op mijn radar om te kopen als de olieprijs oploopt. Want dat de olieprijs gaat oplopen, daar kan ik nog steeds helder over zijn. Mijn strategie draait om het profiteren van stress-situaties en kortstondige inefficiënties op de beurs. De enorme daling in de oliemarkt zorgt voor zulke kansen.

Dichterbij huis ben ik nu bijvoorbeeld een groot fan van het aandeel Shell. Over een paar jaar lachen we toch om deze koersen?

Grafiek olieprijs versus KFC Chicken

 

1. AEX naar de 500: nooit meer omlaag!

Mijn meest concrete uitspraak hier op IEX was: "Nooit meer omlaag!" Samen met Bob Raymakers gaf ik een webinar waarin ik tien redenen gaf om optimistisch te zijn over aandelen: 

"De rente is laag en dat zal voorlopig zo blijven. Sparen levert nauwelijks iets op en het rendement op obligaties is lager dan ooit. Actief beleggen is de oplossing en is momenteel aantrekkelijker dan ooit om uw vermogen te laten groeien. Er is simpelweg geen alternatief."

Ik sta nog steeds achter deze toelichting. Zolang sparen en obligaties niets opleveren, blijft er weinig alternatief voor beleggen in aandelen op de beurs. De marktwerking van vraag en aanbod is dus in het voordeel van kopers. Niettemin was de uitspraak erg ongenuanceerd en de timing dramatisch...

Feiten en intuïtie

Het is hard werken om op de beurs te overleven. Beginnende beleggers denken op intuïtie winst te kunnen maken. Ik zal niet ontkennen dat intuïtie nodig is, maar allereerst moeten u en ik kijken naar feiten. Dat kost tijd. Alle getallen en wetenswaardigheden van bedrijven moeten gewogen worden.

Onderzoek is een belangrijk aspect van beleggen. Besef echter altijd goed dat het op de beurs niet draait om het voorspellen van de goede richting. Risico, uitvoering en timing zijn de belangrijkste onderdelen.

En maakt u zich over mij niet al te veel zorgen hoor. U bent terecht kritisch en dat waardeer ik. Spelfouten, gemiste missers en kritiek lees ik daarom graag in de reacties! Overigens werd gisteren de eerste fles wijn van het jaar bezorgd. Reden? De implosie van GoPro beschreef ik in januari en daar heeft een van u blijkbaar goed van kunnen profiteren...

Disclaimer: Duijvestijn heeft geen positie in de AEX-index, Tesla Motors, GoPro en Yandex. Wel positie in Royal Dutch Shell.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
32 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Bij Marktgevoel zijn het de kleine winsten en de grOte verliezen

Bij US Markets de kleine verliezen en de grOte winsten

Zo wordt het kaf van het koren gescheiden[verwijderd]
0
quote:

SuikeroomMarioDraghibert schreef op 25 jan 2016 om 19:23:


Royce Tostrams gaat naar verluid ook deze column doen, maar dan dagelijks van maandag 1 febuari t/m 25 april.


Haha! Als Royce altijd zo trefzeker is als tijdens z'n inval voor Bas hier (eind vorig jaar) kan hij z'n Mea Culpa beter op voorhand schrijven...
mdekoning
1
quote:

Steven O. schreef op 26 jan 2016 om 09:38:


[...]

Haha! Als Royce altijd zo trefzeker is als tijdens z'n inval voor Bas hier (eind vorig jaar) kan hij z'n Mea Culpa beter op voorhand schrijven...


Haha, dat was de overtreffende trap. Die riep niet 500 maar 563, nog deze zomer!!

Had zn liniaal verkeerd liggen begreep ik.....
wijzeman
0
Lekker op de spaarrekening dan? rendement negatief. Nee hoor een simpele etf op de s&p.
kees5555
0
"...en Rusland is bar weinig herstelt."

Je vroeg min of meer om spelfouten te melden... herstelD !
onder045
0
Een belangrijke wetenschap voor beleggers is dat in een negatief marktsentiment je niet te laten verleiden om aandelen te kopen, welke perspectieven deze ook kunnen hebben. Daarom vind ik de stelling van Selwyn dat de koersen niet meer kunnen dalen voorbarige en verkeerde informatie.
Een grove fout. Zulke onzin kost je klanten.
Sustainable
0
@ Selwyn, hulde voor de zelfreflectie en je kwetsbaar opstellen.

@ fred optie, in onze familie (schoon als eigen) hebben wij een andere ervaring met aandelen. Wij handelen niet frequent en gaan ook niet klakkeloos mee in de adviezen van de banken. Cowboys genoeg die je een bepaald fonds willen aanpraten zonder zelf het risico te lopen.

Echter ik begrijp je punt wel. Mijn pa kwam ook uit het bankwezen, en die heeft inderdaad niets met aandelen gedaan. En zo doe ik niets in IT bedrijven en verzekeraars.
ik ben Diede
0
Turbo Tradert
0
Selwyn, Volgens mij waren die missers in december long AEX (turbo portefeuille) pure "wanhoops trades" om de verliezen proberen goed te maken. Dus niks geen gedegen risico analyse. Een rendement van -95%. Hoe krijgen jullie het voor elkaar. Je zal maar abonnee zijn geweest. En de grootste giller was toch wel SFX entertainment.
Veel succes in 2016. Het begin is hoopgevend. Je hebt wel ballen, dat wel.
MrGlass
0
Met andermans geld spelen is altijd makkelijk. Maar -95% is wel om te huilen. Wat is je doel voor dit jaar? Vooral doorgaan met die AEX turbo's, blijkbaar heb je er een (blinde) liefde voor.
32 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Selwyn Duijvestijn

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl k...

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente columns van Selwyn Duijvestijn

  1. mrt '16 The Big Short: Apple 19
  2. mrt '16 Zoek de groei 3
  3. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32

Gesponsorde links