Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Jaarslotcall: +7,36%

Jaarslotcall: +7,36%

 

Het gemiddelde van de AEX anno 1983 is +7,2% en met herbelegd dividend zelfs +10,9%. Helaas kan ik het niet meer vinden, maar een Robeco-dude had een maandje of twee geleden mooie data, waaruit blijkt dat Nederlandse aandelen sinds 1900 met dividend 8% per jaar doen. Alles bruto, uiteraard.

Simsalabim, dit jaar deed de AEX +4,09% en met herbelegd dividend +7,36%. Daar is niks raars aan en niets mis mee, zeker als u bedenkt dat indexzwaargewicht Royal Dutch Shell -23,7% deed. Het was wel een heel volatiele rit. De AEX piekte tussen +20,3% op top 510,55 en -5,3% op bodem 401,79.

De jaarlijstjes! Helaas, mijn koersenbak ligt er uitgerekend vandaag uit en uiteraard zijn alle technici al aan het bier en de oliebollen. Daarom priegel ik lijstjes uit de IEX One Monitor. Conclusie: het is het jaar van de sterke dollar, slappe olie, negatieve rentes en aan alle kanten de bocht uitvliegende biotech en farma.

 

 

 

 

 

Beleggen is vooruitkijken. Met terugblikken heeft nog nooit iemand rendement gemaakt en daarom laat ik het hier maar bij. Ik kan wel opnoemen wat het goed en slecht deed, maar dat leest u ook wel in één oogopslag aan de groene en rode cijfertjes in uw beleggingsportefeuille af.

Moet ik natuurlijk wel met een swingende wijsheid, zinderende conclusie of gillend blauw bordje dit stukje en het beleggingsjaar op IEX afsluiten. Ik zou het niet weten. :-) Of het moet zijn dat beleggen m.o.e.t. als u tenminste vermogen wilt opbouwen. De AEX-percentages waarmee ik start spreken boekdelen.

Geen risico nemen en alleen maar cash en spaarggeld hebben betekent zo bezien uiteindelijk veel risico. Aan de fondspercentages ziet u dat u daarvoor beter de saaie brede markt kunt kopen, dan spannende aandelen. Wie én Imtech en Galapagos in porto had, is per saldo niks opgeschoten.

Leuk, spannend en adrenalineverhogend is het wel en velen van ons kunnen niet zonder, of kunnen het gewoon niet laten. Want wat is er nou fascinerender dan die ongrijpbare beurs? Wat dat betreft zijn we dit jaar niks tekort gekomen. Fijn uiteinde. IEX gaat maandag weer los en ik zie u op 11 januari weer.

One more thing! Ik heb Merwin Bisseling van ABM Financial News in de mail: Aangezien de feed het niet doet, wellicht vind je dit nog interessant. Ik zou zeggen ga maar kijken. Hij heeft nog wat analyses, terug- en vooruitblikken op aandelen die we hier op IEX goed kennen:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Broer Konijn 31 december 2015 15:55
    Op zich een aardig verhaal van ABM over Wessanen. Wellicht de laatste alinea nog even actualiseren?

    Een ieder een gezond, gelukkig en verrijkend 2016 gewenst.

    +++++++

    Wessanen: eten of gegeten worden
    Redactie ABM Financial News - 31 december 2015, 13:23
    Bijna 80 procent koerswinst.
    Sinds het aantreden van CEO Christophe Barnouin in januari 2014 gaat het voorspoedig met Koninklijke Wessanen, dat is afgeslankt en zich inmiddels volledig focust op gezonde voedingsproducten voor de Europese markt.

    Maar misschien gaat het wel iets te voorspoedig om de strategie van autonome groei en acquisities zelfstandig voort te kunnen zetten.

    Onder leiding van de energieke Franse bestuursvoorzitter verschoof de strategische focus van productdiversificatie naar de productie, marketing en distributie van merken voor gezonde voeding zoals Zonnatura in Nederland, Bjorg in Frankrijk, Allos in Duitsland en Whole Earth in het Verenigd Koninkrijk.

    "Daarbij is het onze tactiek om succesvolle innovaties vanuit de verschillende markten naar meerdere landen uit te rollen onder de daar gangbare merknamen", zei financieel directeur Ronald Merckx in oktober bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers.

    Intussen werden in de afgelopen jaren de als niet-kernactiviteiten aangemerkte snackdivisie Izico, de Natuurwinkel-keten, groothandelaar Natudis, de Amerikaanse drankenproducent ABC, en groothandels- en distributiebedrijf Bio-Distrifrais in Frankrijk verkocht. De verkoopopbrengsten konden worden toegevoegd aan de financiële reserves, waardoor het voedingsconcern uit Amsterdam goed bij kas zit.

    Merckx zei in oktober ongeveer 100 miljoen tot 150 miljoen euro beschikbaar te hebben voor acquisities. "Maar verwacht op de heel korte termijn geen overname-aankondiging", voegde de financieel directeur daaraan toe. "Mochten zich onverhoopt geen acquisitiemogelijkheden voordoen, dan zullen we kijken hoe we de balans zodanig kunnen herschikken dat we op een andere manier aandeelhouderswaarde kunnen realiseren", zei Merckx behoedzaam.

    De overnamemachine van Wessanen hapert inderdaad al langere tijd en dat baart analisten zorgen. Na de afronding van de overname van de Italiaanse producent van organische groeten- en vruchtendranken Abafoods in januari van dit jaar is het stil geworden aan het acquisitiefront.

    En dat is teleurstellend voor een bedrijf met een goed gevulde oorlogskas in een sterk versnipperde en snel groeiende nichemarkt voor gezonde voeding.

    Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities maakte uit de laatste kwartaalcijfers in oktober nog op dat het concern voor 120 miljoen euro acquisities kan doen, maar ook zelf een aantrekkelijke overnameprooi kan zijn voor grote partijen in de voedingsmiddelenmarkt, die op zoek zijn naar mogelijkheden in snel groeiende nichemarkten om extra omzet en resultaat te genereren.

    Maar CFO Merckx is niet bang dat Wessanen zelf een gemakkelijke overnameprooi wordt. "De beste manier om in welke hoedanigheid dan ook te overleven, is doorgaan met de succesvolle groeistrategie en versterking van marktpositie, zoals we dat de laatste twee jaar hebben gedaan. Bovendien had een overname eerder voor de hand gelegen toen het aandeel op 2,50 euro stond", aldus de CFO.

    Wellicht dat Barnouin en Merckx op 19 februari bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015 nieuwe indicaties zullen geven over de acquisitiepijplijn en wanneer op dat vlak nieuwe aankondigingen te verwachten zijn. Of hoe de financiele ruimte anderszins benut kan worden voor het verhogen van de aandeelhouderswaarde.

    Analisten en investeerders, die vooralsnog geduld betrachten, zullen in ieder geval wel op daadkracht van Wessanen rekenen. Het aandeel, genoteerd in de AScX, startte in januari van dit jaar net boven 5,05 euro, om tot augustus meer dan te verdubbelen.

    Rond lunchtijd stond de koers van Wessanen op 10,16 euro, waarmee de winst ten opzichte van begin dit jaar meer dan 77 procent bedroeg.
  2. [verwijderd] 1 januari 2016 13:54
    Ieder nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen Gisteren nog even wat ervan af op alle aandelen want alles wat op 1 januari winst oplevert met je door het gehele jaar geploetert en bijeen vergaard kapitaal wordt flink afgestraft door de vermogensbelasting en ander uitsluitingen van voordelen Dus beleggers hebben de aex lager gezet om door het jaar weer mooie winsten te maken die dan uit de klauwen blijven van de belastingdienst als men op het einde van het jaar wegblijft:.................
    Ik wens dan ook eenieder een goed en zeker hoopvol beleggersjaar 2016!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.