Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bubblelicious biotech

Bubblelicious biotech

 

Net als bij iedereen die in de tijd belegde staan de roaring nineties en de dotcombubbel van 2000 ook bij Corné in het geheugen gegrifd. Prima column in FD van hem over biotech-aandelen. Hij ontwaart vele rode vlaggen en besluit hiermee:

 

 

Niet afgebeeld, maar waar Corné het ook over heeft: idioot hoge koerswinstverhoudingen (keek in 1999 ook niemand meer naar). Zijn haren gaan bij hem ook overeind staan - ken u nagaan bij Corné! - bij jargon als burn rate en dat werkelijk ieder bedrijf veelbelovend is.

Ja, dat kennen we inderdaad. Om dit alles een beetje te duiden, hier de grafiek van de roemruchte Nasdaq Biotech Index (blauw - tegenwoordig ook met Galapagos) versus de S&P 500 (rood) en de toch ook niet misselijke technologie-index Nasdaq 100 (grijs).

 

 

Als ik die grafiek heel lang trek...

 

 

... dan gaat u wellicht net als Corné ook hier aan denken:

 

 

Zomaar uit het niets

Of het zo is? De wijsheid komt altijd pas achteraf en dan ziet het er altijd zó logisch uit, dat u niet begrijpt hoe iedereen hierin kon trappen. Als u uzelf wilt testen zet u eerlijk in de comments of u denkt dat de index inderdaad nu instort, of zich opmaakt voor weer een piek.

Kan u achteraf eens opzoeken hoe u er toen - ofwel nu - over dacht. Zeer verhelderend. Enfin, geen spannender aandelen dan biotech of aanverwante fondsen, we hebben het dit jaar ook volop met lach en traan beleefd op het Damrak met Galapagos, Fagron en Esperite.

Met nieuwskomers Kiadis Pharma, Curetis en Probiodrug viel ook genoeg te beleven, hoewel die kleine, illiquide aandelen zijn en weinig omzet kennen. Kijk daar sowieso al erg mee uit. Want uitkijken moet u met biotech. Er lijken maar twee standen op te zitten: hard voor- of achteruit.

Dat is nog tot daar aan toen, maar het echte gevaar - en dat is nou juist wat biotech zo onweerstaanbaar spannend en sexy maakt - zijn die aburpte, maar o zo beslissende koersexplosies of -implosies op nieuws. En dat is gewoon vaak tijdens beursuren. Zomaar uit het niets.

Als u (semi-)professioneel handelt, de hele dag achter de schermen zit en snel kunt reageren, is dit nog te doen. Als u alleen 's avonds naar uw porto kijkt... Nee, naar mijn smaak zijn deze aandelen daarom beslist niet geschikt voor zeg maar Harry Mens Weekendbeleggers.

Tekenend hiervoor vind ik die quote van de Galapagos CEO Onno van der Stolpe bij BNR: Wij kregen van AbbVie te horen dat de deal niet doorging vijf minuten voor ze het persbericht verstuurden. Dat was op 25 september. Op klaarlichte dag. Het is nog goed te zien aan de grafiek: -18,7%.

Die vijf minuten zijn nog een eeuwigheid vergeleken bij de tijd die u als handelaar of belegger hebt, als zulk nieuws uit komt. Mijn idee daarom die stoploss, Corné. Dan bespaart u zichzelf veel ellende en frustratie. Want u zult maar net even naar de wc zijn...

 

 

Intussen bemoeit ook Jorik van den Bos van het Kempen Hoog Dividend Aandelen Fonds zich er mee en ook hij houdt zijn hart vast. En niet alleen omdat slecht negen (!) van de 190 aandelen uit de Nasdaq Biotech Index maar dividend betalen. Kijk in zijn timeline, want hij heeft nog meer:

 

 

Hoezo winsten?! Ja, dit is gewoon Party like it's 1999. Grappig detail: in die tijd moest Jorik volgens mij bij ING praten als brugman om zoiets simpels als een dividendfonds op te zetten. Als de koersen, zoals toen, zeg ieder jaar 20% stijgen, raakt iedereen volledig het zicht kwijt op waar beleggen echt om gaat.  

 

 

Niet alleen biotech, ook farma gaat kiezelhard.  

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 december 2015 12:16
    Binnen biotech is een grote diversiteit aan bedrijven, sommige beursgenoteerd anderen weer wat kleinschaliger. Het is te kort door de bocht om ze allemaal over één kan te scheren. Toegegeven: Het kan hard gaan: heb je iets revolutionairs ontdekt dan loop je binnen, is het geld eerder op dan dat resultaat zich aandient dan ga je failliet. Verwar biotech niet met de internet hype van 2000. De diversiteit van biotech is nl veel groter dan de dot com industrie, niet iedereen zit in het zelfde vijvertje te zoeken naar de grootste koi. Nuance en kennis van details blijft noodzakelijk om iets van een individueel biotech fonds te vinden.
  2. Pokerface 29 december 2015 15:29
    Valkuil bij biotech is dat het onderzoeksgeld op is voordat onderzoek afgerond is en iets heeft opgeleverd. Bij Galapagos is dat een ander verhaal met rond 1 miljard in kas. Daarmee moet het Fase 3 onderzoek in Filgotinib zonder problemen afgerond kunnen worden. Over de uitslag van dat onderzoek met betrekking tot Reuma maak ik me, gezien de fase 2 onderzoeken (DARWIN 1&2) niet zo druk. Maar dat is denk ik al wel in de koers verwerkt. Wat het interessant kan maken is dat Filgotinib misschien/waarschijnlijk ook voor andere ontstekingsziektes gebruikt kan worden. Men is al bezig met de ziekte van Crohn, maar men kijkt ook naar een 5-tal andere ziektes. En dat is mijns inziens nog niet in de koers verwerkt.
    Andere kandidaat medicijnen van Galapagos zijn minder ver in de ontwikkeling en kunnen voor een stijging, maar ook voor een daling zorgen. Dat blijft spannend bij biotech. Ik hou ze in ieder geval in portefeuille.
  3. forum rang 5 theo1 29 december 2015 15:38
    Bij hyperige sectoren moet je een heel scherp onderscheid maken tussen bedrijven die alleen maar bezig zijn met een product te ontwikkelen en bedrijven die daadwerkelijk producten op de markt hebben. Bedrijven als Amgen en Gilead zijn ook biotechs, maar die verdienen bakken met geld en betalen dividend. Bij ontwikkelbedrijven loop je een levensgroot risico dat het geld op is voordat er iets op de markt komt (of dat er nooit iets uit gaat komen). Voor de buitenstaander is dat zo goed als onmogelijk te beoordelen.

    Indertijd was er ook een wereld van verschil tussen bedrijven als Microsoft, Amazon en Cisco aan de ene kant en World online en alle vergeten would be webportals aan de andere.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links