Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eerste hulp bij Heijmans

Eerste hulp bij Heijmans

Heijmans verliest deze week bijna 35% van zijn beurswaarde. Vandaag gaat er opnieuw 15,5% af. Rabobank neemt zijn koopadvies onder de loep en ABN Amro twijfelt of Heijmans kan voldoen aan de bankconvenanten. De grote buitenlandse banken volgen de bouwer niet, dus wat ABN Amro, Rabobank en ING schrijven heeft veel impact.

We komen terug op heijmans, want de bank schrijft over de schulden van de bouwer. Imtech en Ballast Nedam gingen ook ten onder of bijna ten onder aan te hoge schulden, waarom zou dit met Heijmans niet kunnen gebeuren?

Als we op de creditriskpagina van Heijmans in Reuters Eikon kijken worden we daar ook niet heel vrolijk van. We maken een screenshot van de pagina. Het werkt vrij simpel: hoe dichter het cijfer bij 100 komt, hoe beter het is en hoe dichter bij 0 hoe slechter.

 

 

Als upside noemt ABN Amro de woningmarkt, maar dat is niet de tak waar Heijmans de meeste omzet vandaan haalt en ook niet de tak waar de problemen zitten. In 2014 kwam 61% van de omzet van Heijmans uit infrastructuur en slechts 16% uit de bouw van woningen. Het is dus zaak om de grootste en meest verliesgevende tak op orde te brengen.

U kunt afwachten of dit ook gebeurt, met het risico dat de grootste koerswinst dan al weg is. Aan de andere kant zit u er waarschijnlijk ook niet op te wachten dat als Heijmans uiteindelijk de bankconvenanten niet haalt, u met een Ballast Nedam- of Imtechscenario zit opgescheept.

Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement kan zijn. Het is alleen de vraag of Heijmans het pad van BAM gaat bewandelen of dat er een Ballast Nedamscenario komt. 

Wilt u nog wat meningen van beleggers, dit vissen wij van het forum af. Forumlid harde winst schrijft:

Er zijn drie potentiële lichtpuntjes/reddingsboeien voor Heijmans:

1. De aantrekkende woningmarkt
2. Het bezuinigingsprogramma zou effect op bepaald moment effect moeten sorteren
3. Verliesgevende infra-projecten worden definitief afgesloten.

Hét grote probleem is dat de leiding vooral uitblinkt in het vullen van de eigen zakken ipv. een bedrijf door een crisis heen te loodsen.

Pexs is negatief:

Nu nog een misser op infra en ze komen niet eens meer weg met een beperkte emissie op deze koers. Shortpartijen weten dit. Wat een management zeg. Niet in control zijn ze. Nooit geweest ook.

Eerder schreeft Pexs:

Ze hadden de prefs niet moeten aflossen, maar het geld moeten gebruiken voor het versterken van de balans. Cruciale en onvergefelijke fout naar nu blijkt. Ben benieuwd of het bestuur het lef heeft heeft om uit hun ivoren toren af te dalen en het gepeupel toe te spreken of dat ze gevlucht zijn in hun bunker.

Laten we voor Guus_Geluk hopen dat hij zijn naam eer aan doet:

Ik heb ook weer een (kleine) positie in Heijmans. Er is nog niks definitief over de bankconvenanten. Als die niet geschonden worden, is er nog niet veel aan de hand. Het rechtvaardigt in ieder geval niet de enorme daling in een paar dagen. Mocht het aandeel nog wat verder zakken, ga ik nog wat middelen want op de MLT zal het aandeel weer snel boven de 10 euro komen staan.

Profitmaker zit short in Heijmans en schrijft:

Er zijn nog voldoende bouwbedrijven die dat stukje van Heijmans zo overnemen. Heijmans zal drastisch moeten reorganiseren en keihard moeten snoeien in overhead anders wacht binnen een paar jaar een zelfde lot als Imtech.

G.raaijer stapt weer in:

Gekocht, ik durf het wel op dit niveau.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 21 augustus 2015 16:05
    De bouw is een zwaar cyclische industrie met zeer lage marges. Zelfs supermarkten halen haast nog hogere marges en die zijn veel minder cyclisch. Het is dus een heel moeilijke industrie. Als belegger kan je er eigenlijk alleen goed aan verdienen als ze ten onrechte in elkaar getrapt zijn om de één of andere externe reden of als je de omslag in de markt goed raadt. En zelfs dan kan de dip net iets te diep of net iets te lang zijn. Je hebt zomaar een gevalletje-Ballast te pakken. Het nadeel van Heijmans is dat ze meer in de infra zitten, terwijl juist de woningbouw door het dieptepunt heen is. Ik zou de voorkeur geven aan een woningbouwer. Infra is afhankelijk van overheidsopdrachten en zolang de overheid nog niet royaal in het geld zit, zullen ze daarop bezuinigen. Dat kan nog wel een paar jaar duren.
  2. taurus86 21 augustus 2015 16:27
    Enkele feiten rond Heijmans op een rij:
    Heijmans, is een grote grondportefeuille en een momenteel marginaal verdienende bouwer. Meldt een verlies van minder dan 1 euro per aandeel en de koers zakt een dikke 3 euro per aandeel. Bovendien zitten vrijwel alle analisten (!) 6-8 euro per aandeel van hun koersdoel.En de banken (ook van de analisten) jubelen dat ze hun stroppenpot kunnen legen en dat als enorme winststijging mogen proclameren.
    En beleggers roepen hosanna als 2 andere bouwers een infra-project (zeesluis) hebben geboekt en duiken op het aandeel BAM.
    Ik weet het even niet meer.
  3. lodewijk70 21 augustus 2015 16:33
    Het probleem van Heijmans is dat tijdens de crisisjaren veel infraprojecten naar voren zijn geschoven. Die markt zal de komende jaren eerder inzakken!
    Heijmans heeft verder geen leuke PPS projecten waarmee ze het hoofd boven water kunnen houden. Ik zie de komende jaren voor Heijmans dus somber in. Gelukkig is de koers nog zodanig dat ze ondertussen wel weer een keer een claimemissie kunnen doen!
    Ik ga uit principe nooit á la baisse, maar als ik een positie in Heijmans moest nemen, dan zou het short zijn.
  4. De fiets 21 augustus 2015 17:32
    De marges in de bouw zijn niet laag.....er worden alleen heel veel kosten aan projecten toegerekend. Van iedereen een lease auto tot aan de vakantiewoningen van de top.

    Hopelijk gaat dit zwaar overgewaardeerde aandeel terug naar normale proporties, een euro of 4-5 lijkt mij mooi gezien winstverwachting en de stand van de economie. De grote sjorders hebben het aandeel ontdekt en die nemen geen genoegen met dit winstpercentage. De daling zal voortzetten!
  5. Brokie Even 21 augustus 2015 18:36
    quote:

    Louis Pasciuto schreef op 21 augustus 2015 16:16:

    [...]

    Jahoor, de Heijmans boardpumper is er weer als eerste bij, totaal geen zelfreflectie.
    Inderdaad of hij speculeert met geld waar hij nooit hard voor heeft hoeven werken of hij heeft helemaal geen positie en heeft andere belangen, of hij is gewoon helemaal bezeten en heeft een zware tunnelvisie. Zeg het maar.

    Gelukkig was ik slim genoeg om niet in zijn praatjes te geloven. Vele andere heeft hij in de afgrond/bouwput (mee)getrokken.
  6. gerrit 69 22 augustus 2015 00:29
    quote:

    Louis Pasciuto schreef op 21 augustus 2015 16:16:

    [...]

    Jahoor, de Heijmans boardpumper is er weer als eerste bij, totaal geen zelfreflectie.
    Hij heeft wel gelijk.
    Het grootste verlies is Infra Nederland.
    Dankzij de zuinigheid en het verkeerde beleid van onze Overheid hebben onze bouwbedrijven het extra lang zwaar gehad, want waarom draaien andere grote buitenlandse bouwers over het algemeen wel een stuk beter.
  7. [verwijderd] 22 augustus 2015 01:30
    @Chasse Patate(Broke-even) Uiteraard voor zover van de ca. 7,2 miljard verschillende mensen de waarschijnlijk op 1 hand te tellen al dan niet slimme mensen in de geschiedenis van de mensheid na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen en de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjeslanden in of buiten de eurozone op de ronde of platte aarde die zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt waar niets nieuws onder de zon is en er tot het einde der tijden ook niets nieuws onder de zon zal zijn in de almaar toenemende verwarringen in de maatschappijen van een door Coca Cola, Google, Apple, Microsoft, de sexindustrie, gokpaleizen en bierbrouwerijen gesponsorde hapsnap McDonald’s internet en televisie massacultuur in een mondiaal IKEA (sub)urbanisatieproces t.a.v. hun verschillende bezigheden op het gebied van huisje, boompje, beestje, fiets, brommer, auto, vakantie e.d. in de ijdelheden der ijdelheden in praatjes geloven en überhaupt hierdoor "in de afgrond/bouwput" (mee)getrokken kunnen worden.
  8. Brokie Even 23 augustus 2015 08:18
    quote:

    Theo Benschop schreef op 22 augustus 2015 01:30:

    @Chasse Patate(Broke-even) Uiteraard voor zover van de ca. 7,2 miljard verschillende mensen de waarschijnlijk op 1 hand te tellen al dan niet slimme mensen in de geschiedenis van de mensheid na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen en de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjeslanden in of buiten de eurozone op de ronde of platte aarde die zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt waar niets nieuws onder de zon is en er tot het einde der tijden ook niets nieuws onder de zon zal zijn in de almaar toenemende verwarringen in de maatschappijen van een door Coca Cola, Google, Apple, Microsoft, de sexindustrie, gokpaleizen en bierbrouwerijen gesponsorde hapsnap McDonald’s internet en televisie massacultuur in een mondiaal IKEA (sub)urbanisatieproces t.a.v. hun verschillende bezigheden op het gebied van huisje, boompje, beestje, fiets, brommer, auto, vakantie e.d. in de ijdelheden der ijdelheden in praatjes geloven en überhaupt hierdoor "in de afgrond/bouwput" (mee)getrokken kunnen worden.
    Jij verwoordt precies wat ik bedoelde. Ik had alleen geen tijd om het helemaal uit te schrijven.
  9. Brokie Even 23 augustus 2015 08:28
    quote:

    gerrit 69 schreef op 22 augustus 2015 00:29:

    [...]

    Hij heeft wel gelijk.
    Het grootste verlies is Infra Nederland.
    Dankzij de zuinigheid en het verkeerde beleid van onze Overheid hebben onze bouwbedrijven het extra lang zwaar gehad, want waarom draaien andere grote buitenlandse bouwers over het algemeen wel een stuk beter.
    Hij kan wel gelijk hebben, maar de vraag is wat koop je er voor dat het marginale plukje in België en Duitsland
    wel winstgevend is? Als de bakker een paar roomsoezen meer verkoopt, maar bijna geen broden. Heeft die bakker dan nog recht van bestaan?

    Ik gaaf in 2009 al aan dat de achilleshiel van Heijmans de grote afhankelijkheidspositie ten opzichte van de Nederlandse staat is. Het is nooit gewenst om grotendeels afhankelijk te zijn van één partij. Als die partij dan ook nog een corrupte bende is, dan loop je grote risico's. Helaas lijkt dit Heijmans nu ook fataal te worden.
  10. Brokie Even 23 augustus 2015 08:40
    Daarnaast zal er ook echt wel gegraaid worden aan Heijmans kant en worden er dikke lease auto's uitgedeeld. Dat zit echter in al onze westerse prijzen verdisconteerd, dat doet elk bedrijf. Daar hangt heel de economie van aan elkaar. Dus dat hoeft, hoe treurig ook, geen probleem te zijn.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links