Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dag AEX

Wat mogen we in de komende weken verwachten? Ik acht de kans het grootst dat de AEX eerst zijn jaartop zal verhogen. Mijn kortetermijndoel heb ik een maand geleden neergelegd bij 521. Dit is een zware weerstand.

Hier ligt onder andere de dubbele top van eind 2007 maar momenteel ook een langere stijgende toppenlijn op de daggrafiek. Zodra dit niveau in zicht komt, moeten we wel alert zijn op topvormingsignalen aangezien de kans dan groot wordt dat een volgende (beperkte) correctie zal starten.

In de afgelopen dagen werd de opwaartse druk steeds verder opgevoerd op de zone 506 – 510. Ook dit is een belangrijke weerstandszone. Hier ligt de meest recente top van juli, maar ook de jaartop uit april. Verder ligt aan de bovenkant van deze zone ook de neklijn van een sinds juni in ontwikkeling zijnde omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

Neklijn doorbroken

Dit patroon wordt echter pas geactiveerd zodra de neklijn structureel wordt doorbroken. Vanuit dit patroon is dan voor de komende maanden een koersdoel te berekenen van ongeveer 560 – 570 punten. Dit ligt gelijk aan mijn in februari verhoogde langetermijndoel van 564, de top uit 2007.

Vanaf de recente eerste hogere middellangetermijnbodem bij 454,60 van dit jaar is de AEX een nieuwe kortetermijntrend gestart. Deze nieuwe stijgende middellangetermijntrend startte bij het dieptepunt van de forse correctie (13,5%) van oktober vorig jaar bij 366.

Na een stijging van ruim 50 punten in slechts zeven dagen tijd vormde de AEX recent een top bij 506. Voordat de AEX door zijn jaartop zou heen breken, gaf ik toen al aan dat de kans op een terugtest voor de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem groot was.

Minder steil

Dit proces is inmiddels ook afgerond. Deze bodem is gevormd bij 481. Langs de 454,60 en 481 is een zeer steil stijgende bodemlijn te trekken die uiteindelijk onhoudbaar zal zijn in de komende weken. Vandaag ligt deze oplopende steunlijn bij 497 en daarmee bijna gelijk aan de voormalige top en eerste weerstand bij 497,30.

Een doorbraak onder de 497 - 497,30 zorgt voor een afzwakking van de zeer krachtige stijgende kortetermijntrend en geeft ruimte naar de recente opwaartse gap van 490,50 – 491,40. In dat scenario ontstaat een minder steil stijgende kortetermijntrend maar dit verandert mijn kortetermijnvisie overigens niet.

Er treedt dan een langere consolidatiefase onder de zone 506 – 510 op voordat de opwaartse weg verder wordt vervolgd. Pas een beweging onder de 481 zal een verzwakking zijn en de stijgende kortetermijntrend afbreken. Dit verwacht ik echter niet, maar u weet mogelijk nog wel dat in de afgelopen jaren de AEX geregeld in correctiefase belande tijdens mijn vakantie.

Deze kans acht ik volgende week niet reëel, maar als de AEX de jaartop richting de 521 weet te verhogen, mogen we wel de start van een correctie verwachten, tenminste die kans acht ik groot. Ik zie de AEX wel deze top vormen in augustus.

Vakantietijd

Dit is voor de komende drie weken mijn laatste technische analyse-column. Dit jaar is er een vervanger die de dagelijkse TA zal overnemen, namelijk Royce Tostrams. Hij zal niet voortborduren op mijn visie, maar zijn eigen visie hier met u delen.

Maandag 31 augustus zal ik mijn potlood en liniaal weer langs de grafieken leggen en de eerste column hier op IEX weer publiceren. Ik wil alle lezers bedanken voor hun interesse en reacties onder mijn columns en voor diegenen die ook nog op vakantie gaan, een fijne vakantie. Tot over drie weken.

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

539 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 augustus 2015 08:44
    quote:

    Hellaas schreef op 7 augustus 2015 08:40:

    [Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
    Dit jaar is er een vervanger die de dagelijkse TA zal overnemen, namelijk Royce Tostrams. Hij zal niet voortborduren op mijn visie, maar zijn eigen visie hier met u delen.
  2. antiflow 7 augustus 2015 08:52
    quote:

    Hellaas schreef op 7 augustus 2015 08:40:

    Bas! Waarom heb je geen vervanger ingeschakeld zodat we een keer een vergelijking kunnen maken? Als er meer analysten van jou kaliber bij ING rondlopen snap ik al helemaal niet de toename in het aantal klanten...
    Zeikerd, alsof jij het beter weet
  3. [verwijderd] 7 augustus 2015 08:52
    quote:

    Hellaas schreef op 7 augustus 2015 08:40:

    Als er meer analysten van jou kaliber bij ING rondlopen snap ik al helemaal niet de toename in het aantal klanten...
    Zie het nu pas, maar, los van de taalfouten, wat staat er nu eigenlijk?
    Zoals ik het lees wordt hier iemand fors geschoffeerd. Not done!
539 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links