Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: DAX zei krak

Laat ik beginnen met een huishoudelijke mededeling. Volgende week maandag t/m woensdag ben ik afwezig. De eerstvolgende analyse verschijnt komende donderdag.

De DAX zei gisteren krak. Ik gaf al aan dat we vooral op deze index moesten letten aangezien de sinds februari meervoudig geteste stijgende bodemlijn steeds meer onder druk werd gezet. Met een forse neerwaartse candlestick werd deze stijgende bodemlijn gebroken.

De index was ondertussen opgelopen tot boven de slotkoers van woensdag, naar 12.250. Verder is de kans aanwezig dat vandaag op weekbasis een bearish engulfing wordt afgerond. Een duidelijk toppatroon.

Oliegrafiek
Klik op de grafiek voor een grote versie

Belangrijke richtpunten

Met deze signalen en de eerdere negatieve divergentie lijkt een top voorlopig te zijn gezet en is meer neerwaarts potentieel ontstaan vanaf de recente dubbele (tweezers) jaartop bij 12.390. De eerstvolgende belangrijke richtpunten liggen bij 11.620 (bodem van recente minicorrectie) en bij het 50-daags gemiddelde van 11.570.

De onderkant van het sinds oktober stijgende trendkanaal is verder nog te vinden bij 11.000. Deze bodemlijn loopt wekelijks ongeveer 100 punten op. De AEX verzwakt ook, blijkt uit de candlesticks. Deze week werd bij 510,35 een tweezerstop gevormd.

Gisteren werd verder een bearish engulfing op de daggrafiek afgerond. Op de weekgrafiek is nog geen duidelijkheid of hier een toppatroon zal ontstaan. Toch moet de AEX nog zijn sinds januari stijgende bodemlijn neerwaarts breken om een duidelijke verzwakking in de grafiek zelf te geven.

Trend intact

Deze bodemlijn is te trekken langs de bodems van 406 en 481 en is vandaag te vinden bij 500,50. Dagelijks loopt deze steunlijn ongeveer 1,5 punt op. Zolang deze stijgende bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de opgaande steile trend intact.

Eerste steunpunt ligt verder nog bij de tweede gap vanaf de 481-bodem. Deze gap ligt tussen de 502 en 503,25. Onder de stijgende bodemlijn ligt verder nog een belangrijke horizontale steunzone bij de eerst gap die tussen de 493,15 en 496 is te vinden.

Toch blijft de belangrijkste te breken lijn, de stijgende bodemlijn bij 500,50. Daaronder lijkt de top te zijn gezet en mag meer neerwaarts potentieel worden verwacht. Eerste richtpunt is te vinden bij 481, de bodem van de minicorrectie.

481 tijdelijke steun

Mochten de correcties in de Europese markten starten/zijn gestart, dan verwacht ik dat 481 slechts een tijdelijke opvang kan verzorgen. Een verdere daling lijkt dan realistisch. Een correctie is ook nodig om de contouren van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend te bepalen.

Hogere bodems bepalen namelijk de steilheid van de bodemlijn. De belangrijkste doorbraak van dit jaar was de beweging door de 474. Hier lag de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek, de opwaartse doorbraak gaf aan dat een nieuwe en steilere stijgende middellangetermijntrend was gestart.

Dit betekende verder dat ik mijn koersdoel voor dit jaar verder heb verhoogd van 495 naar 564 (dubbele top uit 2007). Opvallend was dat eind vorig jaar maar weinigen hadden verwacht dat 495 dit jaar überhaupt mogelijk was in de AEX. De AEX moet zijn definitieve signaal nog geven onder de stijgende bodemlijn.

Zolang dat niet gebeurt, blijven hogere koersen mogelijk. Wel moet de 510,35-dubbele top worden gebroken om meer opwaarts potentieel te creëren richting de 513 tot 521. Met de toppatronen en de bewegingen in andere indices, lijkt een dergelijke verdere opwaartse beweging steeds kleiner te worden.

 

AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 60 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hellaas 17 april 2015 09:03
    quote:

    BenR schreef op 17 april 2015 09:02:

    @ MC1979..
    hier ligt je kans.... om de komende 3 dagen jouw visie te laten plaatsen. Dat zal Meneer Heijink wel appreciëren...
    Kunnen we je kennis, ervaring en inzicht volgen

    Frans

    Ik heb geen visie...Ik ben slechts de joker/clown van dit gezelschap...Ik zorg voor vermaak voor de gokkertjes hier...
  2. [verwijderd] 17 april 2015 09:18
    3 dagen omlaag geeft vaak een dagje up.
    Een van de modellen zou een bat op de dax kunnen vormen, met snel oplopen richting de 12165 tot 12225, passend voor een expiratie rond de 12200.
    Achteraf is het wat onduidelijk, oplopen tot 12300 met terugval tot 12065+-, of rechtstreekse terugval en door de 11900 tot op de 11725+-
1.194 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 60 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links