Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pigs get slaughtered

Bulls make money, bears make money and pigs get slaughtered. Is een van de bekende uitspraken van Wall Street. Het betekent dat zowel de optimisten als de pessimisten geld op de beurs kunnen verdienen, maar dat de mensen die hebberig zijn uiteindelijk het lid op de neus krijgen.

Op dit moment is het aantal hebberigen extreem groot. Ook denken hebberige beleggers slim te zijn. Speculanten gebruikte steeds een gratis Draghi-call, elke keer als Draghi ging praten ging de beurs omhoog. Dus deze BS-strategie werkte tot grote irritatie van mij en andere beren ook steeds.

De beren werden vaak op het verkeerde been gezet. Maar gelukkig kregen ze afgelopen week het lid op de neus. Want de beurs ging hard onderuit. Technisch moest dat ook en dus had ik een heel goede week.

Grote issues

Wat me ook opvalt, is dat er meer mensen tegen de plannen van Draghi zijn, zo is Duitsland tegen de overdadige stimulatie van de ECB, maar ook de Fransen zijn tegen de opkoopprogramma’s van Draghi. Dit kan dus best een issue van betekenis worden.

Een echt grote issue is IS, want ondanks bombardementen wordt de staat steeds groter. Gelukkig zijn de Russen en de Chinezen het eens met de rest waardoor de kans dat er een structurele aanpak komt alleen maar groter wordt. Overigens staat Rusland met zijn eigen problemen in Oekraïne nog op de achtergrond.

We hebben het wonderwel ineens niet meer over de sancties. Een ander ding wat op de achtergrond speelt is het failliet van Detroit, uiteindelijk moet hiervoor voor 17 oktober 2014 een uitspraak van de rechter komen hoe dit failliet moet gaan uitpakken voor de bevolking en de overheid.

Dit kan weer grote effecten hebben op andere leningen aan (semi-)overheid. l

 

Op zich is het wel vreemd dat de olieprijs maar blijft dalen ondanks alle onrust in de wereld. Ook vreemd was dat de Rockefellers hun rug al eerder keerden naar de olie. Gelukkig is de corelatie tussen de Noordzee en de Amerikaanse Crude wel weer terug.

Maar een lagere olieprijs geeft ook tot gevolg dat grote belangrijke aandelen zoals RDSA, ineens een verkoopsignaal geven. Als de olie- en energiebedrijven verder gaan dalen, dan zal dit grote effecten hebben voor de diverse indices.

 

GoPro is een aandeel dat wij bij Today’s al heel lang veel te duur vinden, het heeft een p/e van 277. Het bedrijf maakt aktiecamera’s die je op je helm kunt maken. Maar aangezien ze extreem succesvol zijn kijkend naar de waardering, zijn er ongetwijfeld bedrijven die het product gaan kopiëren.

En ik kan u vertellen dat als bijvoorbeeld Sony of Canon zich ermee gaan bemoeien u goedkopere en betere camera’s krijgt. Kortom een kwetsbaar businessmodel. In de grafiek zien we veel volatility in de top en dus durf ik best short te gaan in dit aandeel.

 

Zillow is een van mijn shorts en de koers zakt lekker weg.

 

Ook Trulia blijft mee zakken.

 

Tesla daarintegen herstelde weer wonderwel. Ze moeten alleen niet weer naar 260 of hoger gaan want dan moet ik mijn short weer dekken.

 

Facebook is overigens nog steeds een koop volgens de Twindicator.

 

Ook Twitter blijft volgens de Twindicator een koop. Ik laat beide aandelen even voorbij gaan en wacht op een shortsignaal.

 

Alibaba is ook een beetje uit het nieuws verdwenen, we horen alleen geruchten wat Yahoo met het geld gaat doen (SnapChat kopen) en dat BABA best Yahoo of Ebay kan kopen...

Maar los van alle geruchten is het relatief rustig omtrent de grootste IPO-deal uit de geschiedenis. Amazon is een van mijn shorts en de koers kreeg ook een opleving. Pas boven de 334 moet ik weer long.

 

Zalando lijkt een slechte IPO maar één dag is nog te vroeg om er echt wat van te vinden. Maar wel een goede reden om dit aandeel in de gaten te houden.

Snel nog even de indices: de AEX liet een hoofd-schouderpatroon zien en mijn verwachting was dat de koers dan ook omlaag zou vallen. Technisch gezien kan het naar de 395, maar ik kijk ook altijd naar de candle chart.

 

De candle van de AEX is namelijk iets speciaals, er is een hele grote zwarte candle op de dag van Draghi en vrijdag een weifelend herstel en dus een kleine witte.

 

We noemen dit een bullish harami (de zwarte candle is zwanger van de kleine witte) nu zou dit dus weer een draai omhoog kunnen betekenen. Echter u kunt ook wachten tot de koers helemaal uit de zwarte candle is en dus weer boven de 416.

We hebben hetzelfde plaatje, dus verkoopsignalen in de Eurostoxx 50 Banken Index, maar ook hier hebben we een bullish harami...

 

De Duitse DAX was vrijdag dicht en dus gaan ze de beweging van vrijdag op maandag maken. Dat geeft de gemiddelde leek het gevoel dat we hoger moeten. Het langeretermijnplaatje is heel negatief (lees: is nog heel negatief).

 

De S&P 500 heeft verkoopsignalen in de Twindicator en minder mooie koopsignalen in de candle-grafiek.

 

Ook de Russell 2000 heeft een zeer negatief beeld, waarbij we moeten nadenken over het feit dat volgens de theorie de small- en midkapaandelen vooruitlopen op de bredere markt...

 

De Dow Jones heeft wel een shortsignaal in de Twindicator maar de groene steunlijn heeft ook perfect gehouden. Dus tot nu toe was het allemaal gewoon een correctie in een opgaande beweging.

 

De VIX is eindelijk een keer omhoog gegaan en is van 8 naar 18 gegaan. We staan nu rond de 14 en dat is nog steeds goedkoop gezien alle zaken die er spelen rond QE, de geopolitieke onrust in de wereld, ebola, et cetera.

 

Ik zag afgelopen week een artikel over de Skew Index, die had opnieuw een bijzondere waarde behaald. De Skew index geeft de volatiliteitsverschillen weer tussen de at-the-money en out-of-the-money en in-the-money.

 

Er zijn mensen die hier toekomstverwachtingen aan koppelen (de uitleg). Het was zo erg dat ze er een black swan-event (iets wat bijna nooit voorkomt) aan koppelden. Dat gaat mij allemaal te ver. Erger nog ik denk dat het black swan-event juist de extreme stijging van de beurs is.

Dat is het heel bijzondere en dat is alleen gebeurd door de extreem lage rentes en andere acties van de centrale banken zij hebben dus een zwarte zwaan-gebeurtenis gemaakt. Maar mijn motto blijft wie het weet mag het zeggen, ik blijf deze week dicht bij huis en hou de trend sterk in de gaten. En denk erom wees niet te hebberig.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2014 11:31
    Let op Letland. Rusland is aan het stoken in democratische besluitvorming. Detroit? Tja, je zult maar zonder water komen te zitten en geen geld hebben. Wat betreft IS(IS): heeft een grote aantrekkingskracht. Lijkt me oppassen geblazen. Men spreekt te vrolijk over ten strijde trekken; eindelijk doen we iets, is de stemming. Aandelen? Niet zakken is het devies want dan blijven pensioenfondsen ook overeind? Bedankt voor de analyses.
  2. [verwijderd] 6 oktober 2014 12:02
    vergeten: de PMI index zou men kunnen interpreten dat de VS geprofiteerd heeft van de sancties maar EU in de verste verte niet, Rusland ondervindt nauwelijks gevolgen. Bovendien heeft Obama mevr. merkel onder druk gezet om met sancties akkoord te gaan, dankzij de loslippigheid van Joe Biden weten we dat nu ook.
  3. Ruud100 6 oktober 2014 12:53
    quote:

    korbe007 schreef op 6 oktober 2014 11:31:

    Wat betreft IS(IS): heeft een grote aantrekkingskracht. Lijkt me oppassen geblazen. Men spreekt te vrolijk over ten strijde trekken; eindelijk doen we iets, is de stemming.
    A: Eindelijk doen we iets?
    B: Jaaa. Hoeeraaa!!

    A: En wat dan?
    B: Ons nieuwe recept!
    A: nieuw recept???
    B: We sturen straaljagers die vanaf 10km hoogte heeeeeeel precies bommen gooien op iedereen die fout is!!
    A: Eeuuhh, kan dat echt?
    B: Jahoor. Hebben we in Libië ook gedaan. Enorm succes. Inmiddels heeft bijna elk westers land zijn ambassade moeten sluiten vanwege de groepen dol enthousiaste mensen die ons kwamen bedanken en zo.
    A: Oke dan, dus Libië is het succesverhaal dat we in Irak en Syrië gaan herhalen?
    B: Jazeker, zodra we uitgebombardeerd zijn dan zijn alle problemen daar opgelost.
    A: Maar wat dan over de verhalen van NGO's dat maar liefst 95-98% van de bommen die op 10km hoogte worden afgegooid hun doel helemaal niet raken? Dat deze bijna altijd onschuldige slachtoffers maken en zo de haatgevoelens tegen het westen alleen maar voeden. En dat niet alleen in de eerste Irak oorlog 98% van de bommen verkeerd terecht kwam, dat dat in de 2e Irak oorlog net zo was (ca 95%) en in Libië ook niet veel beter?
    B: Je ziet die prachtige filmpjes bij Nieuwsuur toch ook? Er wordt echt wel eens wat geraakt hoor! En als je er dan maar genoeg gooit, ligt het hele land in puin en is het probleem opgelost.
    A: Oke. Je maakt dus vrienden door heel veel bommen niet op hun doel te gooien, elke electriciteitcentrale, fabriek en brug die er is kapot te bombarderen. En als je dan klaar bent heb je miljoenen nieuwe vrienden die hartstikke blij zijn dat ze geen werk en geen electriciteit meer hebben en nergens meer heen kunnen omdat jij alles verwoest hebt? Werkt het echt zo?
    B: ...
  4. Bangizwe 6 oktober 2014 13:31
    Ruud100: Het zou veel beter zijn als ze bakken met geld uit de lucht zouden gooien. Maar dat zal alleen maar werken als daar wat minder wapens in de omloop zijn. Maar dan moet het wel geprint geld zijn. Geen leningen, die ze dan weer moeten meetorsen. Het is een ideaal moment om extra geld te printen zonder dat iemand zich in de schulden moet steken. De wereld economie heeft het moeilijk. Er gaan er dus in verhouding meer en meer zijn die hun schulden gaan terugbetalen. We hebben een gigantische printboost nodig. Met andere woorden,geld dat aanwezig blijft.
  5. Ruud100 6 oktober 2014 13:53
    Miss Doom,
    Helaas sluit ik me niet bij je conclusie aan. Het probleem is namelijk niet dat er te weinig geld is. Het probleem is juist dat er te veel geld is. Dus in plaats van kunstmatig geld creeeren, gewoon helemaal afschaffen.
    Heeft een geweldig voordeel: We hoeven ons niet meer druk te maken over hoe het verdeeld is, niet meer over schulden en niet meer over bezit en ook niet meer of er wel genoeg geld is.

    En wat nog belangrijker is: We bereiken het einddoel van onze maatschappij namelijk dat niemand meer hoeft te werken want waarom?

    En dat is pas echt eerlijk als je krankzinnige hoeveelheden geld wilt bijdrukken. Waarom zou iemand nog 40 uur per week moeten (willen) werken voor 1500 euro per maand netto als Draghi met 1 druk op de knop 1.000 miljard euro kan maken? Want over dat soort bedragen praten we inmiddels. Het probleem van Europa is dat de verhouding werkend / niet werkend volledig uit de hand is gelopen en die verhouding is alleen in stand te houden door enorme hoeveelheden geld (schulden) te creeeren zonder er over na te denken hoe dat ooit terugbetaald moet worden.

    Trouwens wat die wapens betreft die ze daar hebben: Die komen ook van ons af. De VS doet weinig anders dan de tanks proberen op te blazen die ze zelf aan Irak cadeau gedaan hebben. En geen mens die op het idee komt om zich eens af te gaan vragen: WAT DOEN WE FOUT?
  6. Bangizwe 6 oktober 2014 15:27
    Ruud100: Jij denkt blijkbaar ook nog dat het geld aan de bomen groeit. Maar dat is een grote vergissing. Of ze ontlenen het of ze printen het. Maar geld dat ze ontlenen wordt meestal na verloop van tijd terugbetaald. En zeker in landen waar ze al met een behoorlijk verouderde bevolking zitten zal dat een stevige impact gaan hebben. Denk maar aan Europa, Amerika, China, Japan. Die oudjes zullen niet veel meer gaan lenen. En veel kinderen hebben ze niet meer. En hoe bepaal jij of er te veel geld is??? Plus is het grootste gedeelte van de wereldbevolking nog altijd straatarm. Als je die allemaal een stukje van dezelfde taart moet geven !!! Er is heel veel geld te weinig op deze wereld.
  7. Bangizwe 6 oktober 2014 15:38
    En laat ons eerlijk zijn Ruud. Jij zegt duizend Miljard, het grootste gedeelte komt bij een relatief kleine groep terecht. Dan schieten er nog enkele tientallen Euro's per persoon over voor de rest. Denk je dat dit de wereld zal gaan ontwrichten. Juist door het niet te doen zal ze ontwrichten.
  8. Ruud100 6 oktober 2014 15:56
    MissDoom (what's in a name, ondanks je naam denk je toch dat het westerse systeem te redden is?)
    Het probleem met geld is dat het ontkoppelt is van zijn oorspronkelijke bestaanrecht. Geld was een ruilmiddel waarmee het makkelijker werd te handelen in een prestatie of goederen. Ik wil een kip om je lekkende dak te repareren heeft zijn grenzen. Dus was geld een uitkomst.
    Nu het mogelijk is om met 1 druk op de knop 1.000 miljard euro, dollar of yens bij te maken heeft geld feitelijk geen bestaansrecht meer. Het wachten is tot de bevolking dit doorkrijgt, bijv doordat de euro of de yen ten onder gaat.

    Dat geld niets meer waard is, kunnen de "rijke" oudjes in Nederland je vertellen. Ondanks dat er een miljoen werklozen zijn in Nederland, is er slechts geld om ze 1 maal per dag een schone luier te geven en douchen mag 1x per week. Ik denk dat veel oudjes in de landen die volgens jou definitie "straatarm" zijn het beter hebben. Al was het maar omdat familie voor ze zorgt.

    Geld lost niets op. Als in Somalië 100.000 mensen niks te eten hebben dan kun je 1000 miljard uitdelen en er is niks opgelost. Nou ja, het enige dat ze dan kunnen doen is al die biljetten opeten. Het geld heeft dan nog steeds niks opgelost want ze hebben (buiten al die biljetten) nog steeds niets om te eten.

  9. Bangizwe 6 oktober 2014 17:22
    Ruud: Volgens mij ben jij nog nooit in Afrika of India geweest. En die 100 000 mensen in Somalië. Die zullen met een beetje geld en een beetje organisatie heel wat kunnen veranderen. Maar je zal inderdaad niet alles met geld kunnen oplossen. Energiebevoorrading, klimaatsverandering.......maar het zal toch makkelijker zijn om hier aan te werken in een wereld die niet overrompeld is met armoede. En al die theorietjes over bestaansrecht ,ontkoppeling...... Daar zit meestal weinig logica aan. Dat zijn praatjes.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links