Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Overshoot of vervolg?

Met een forse witte candlestick brak de AEX gisteren door zijn jaartop van 420 heen. Is hiermee de vervolgdoorbraak al een feit? Nee, er kan sprake zijn van een overshoot in het zeerkortetermijnbeeld.

De technische indicatoren staan op topniveaus en de AEX is vanaf de recente hogere middellangetermijnbodem van 388 in een rechte lijn ongeveer 35 punten opgelopen. Mijn verwachting van een terugtest vanaf ongeveer de jaartop van 420 is echter nog niet voorbij, ondanks de krachtige doorbraak.

Vandaag zal daarbij een belangrijke dag kunnen worden (inclusief het weekslot). Een duidelijke slotkoers vandaag ruim boven de 420 opent wel de weg naar hogere niveaus.

Shooting star

Ik gaf aan dat het onmogelijk is om het precieze tijdsstip en prijsniveau bij de vorming van een top aan te geven, deze kon liggen bij 416, 419 maar ook 422. Opvallend is het volgende.

Als we kijken naar de weekgrafiek en daarbij de Fibonacci-retracementniveaus bekijken tussen de top uit 2007 (rond 560) en de bodem uit 2009 (net onder de 200) dan testte de AEX gisteren precies zijn laatste (61,8%) retracementniveau, een zware weerstand bij 423.

Het woensdag gevormde toppatroon (shooting star) werd gisteren weer opgeheven en er werd nog geen nieuw toppatroon gevormd. Wel schoot de RSI opnieuw ruim boven de 70-puntengrens en testte bijna de top die we ook zagen tijdens de vorige hogere jaartop (420).

Veel kracht

Ook de MACD-test zijn toppen van de afgelopen jaren. Vanuit deze indicatoren behoort nog steeds een terugtest tot de normale mogelijkheden. De doorbraak en slotkoers boven de 420 van gisteren geeft overigens wel aan dat er zeer veel kracht in de AEX zit in de opgaande trends in alle tijdstermijnen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De herstelbeweging vanaf de 388 is in een aanzienlijk sneller tempo gegaan als de voorafgaande correctie. Hiermee lijken de laatste tweeëneenhalve maand een kopie te zijn van het eerste kwartaal van dit jaar.

Destijds werd de jaartop ook iets aangescherpt voordat een forsere terugval plaatsvond. Deze kans is nog steeds aanwezig, maar het slot van vandaag zal daarbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Koersdoelzone behaald

De 420 is nu het eerste steunpunt. Daaronder ontstaat direct ruimte naar de 413,60 (bovenkant van consolidatie van vorige week). Overige steunniveaus liggen dan nog bij 409 – 410 en 406,30 (50-daags gemiddelde).

Aan de andere kant ligt er weerstand rond de 423 – 425. Hier ligt dus het 61,8%-Fibonacci-niveau tussen 2007 en 2009, maar ook een oude horizontale weerstand. Voor de komende maanden verwacht ik nog steeds een beweging naar de 440 – 450, waar het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de vierde correctie is te vinden en de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn.

Een test van deze zone zou overigens ook betekenen dat de onderkant van mijn koersdoelzone (450 – 470) is behaald, een zone die ik eind vorig jaar aangaf.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Druk opvoeren

Ondersteunend voor een aanstaande terugval voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem zijn niet alleen de hoge niveaus in de technische indicatoren en de test van het belangrijke langetermijn Fibonacci-retracementniveau, maar ook het feit dat vooral de Amerikaanse indices lijken te consolideren op hoge niveaus en geen duidelijke voortzetting in de laatste week laten zien.

Ook daar lijkt een beperkte terugtest op zijn plaats te zijn. Voor vandaag moeten we dus bezien of de AEX weer onder of tot rond de 420 zakt. In dat scenario lijkt de top alsnog te zijn gezet, maar wel enkele punten boven mijn aangegeven doel.

Het blijft naar een gezonde ontwikkeling als de AEX een beperkte terugtest zou laten zien in de komende twee weken voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem, de springplank naar aanzienlijk hogere niveaus.

Zolang dat niet gebeurt, kan de AEX de druk op de zone 423 – 425 opvoeren en mogelijk volgende week al breken. De zeerkortetermijntrend is echter naar mijn mening te steil om deze beweging voort te zetten naar aanzienlijk hogere niveaus.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

529 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 september 2014 09:29
    quote:

    ONN schreef op 5 september 2014 09:12:

    [...]
    Gaan we de 380 nog zien dit jaar pal ?
    Dat is een lastige, de markt wordt momenteel gedreven door cheap money en hebzucht. Als je een wat langere termijn pakt gaan we nog dik onder de 300 voor de AEX. Maar zolang het algemene geloof er is dat de centrale banken "god" zijn zal het niet gebeuren. Trigger zou wel eens kunnen zijn de aankondiging dat de FED gaat beginnen met de eerste rentestap (pen) omhoog. De schuldenberg is alleen maar gegroeid sinds het begin van de "schuldencrises" en aangezien hier veel speculatief , kort gefinancierd geld inzit kan zelfs een kleine renteverhoging grote gevolgen hebben omdat de procentuele stijging van de rentelast dan erg groot is.
  2. [verwijderd] 5 september 2014 09:37
    quote:

    chiappucci92 schreef op 5 september 2014 09:33:

    [...]

    Kun jij nou werkelijk geen enkele beslissing zelf nemen. Elke dag lees ik:

    Wat denk jij Dmmmsssh, Wat denk jij AEX, Wat denk jij Retsok, Wat denk jij Kolenboer,........Waar gaan we vandaag heen Henri......
    Misschien is DAT het beruchte systeem wat hij hanteert en hem 85% juistheid oplevert. Al die tijd deed hij er zo geheimzinnig over maar nu is het dan toch echt duidelijk.
  3. forum rang 6 JoostVLS 5 september 2014 09:38
    quote:

    chiappucci92 schreef op 5 september 2014 09:33:

    [...]

    Kun jij nou werkelijk geen enkele beslissing zelf nemen. Elke dag lees ik:

    Wat denk jij Dmmmsssh, Wat denk jij AEX, Wat denk jij Retsok, Wat denk jij Kolenboer,........Waar gaan we vandaag heen Henri......
    Zijn geheime systeem heeft input nodig...
529 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.