Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oh, die huizenmarkt

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 20 jan AEX: de lockdownrally gaat dóór 4
 2. 20 jan "Bitcoin wordt nieuwe wereldreservemunt" 4
 3. 20 jan Over Netflix, Walmart en Shell

Reacties

32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. MrMarshall 5 november 2013 14:32
  quote:

  kolenboer schreef op 5 november 2013 14:24:


  [...]

  Heb je zelf een huis? Ik heb een huis van 1965, alles perfect geisoleerd, alles kunststof kozijnen. tocht echt niet hoor. Ga jij maar in een zogenaamd energie neutrale woning zitten in een rij of 43 hoog in Amsterdam.

  Ik nog liever gewoon dood.

  Mooi dat je je huis goed hebt bijgehouden. Je hebt die investering dus kennelijk wel genomen en dat was vast niet gratis.
  Maar veel mensen sparen niet (meer) voor dergelijke aanpassingen. Vooral jaren 70 en 80 huizen lijken technisch modern, maar zijn niet meer van deze tijd.

  Maar kijk hier es wat er momenteel al gaande is in NL en naar welke isolatiestandaarden en bouwtechnieken we gaan. Bv:
  www.vdm.nl/renovatie/renovatieproject...


  PS Heb geen belang in VDM ;-)

  PS2 Mijn appartement uit 2006 tocht enorm. Uit de grond gestampt door proj. ontwikkelaar tijdens de hausse.
 2. [verwijderd] 5 november 2013 15:14
  quote:

  retsok schreef op 5 november 2013 15:02:


  .


  Woon nu gehuurd en betaal 900 euro huur. Mijn vriendin huurt ook en betaalt 850 euro huur. Als je naar dit overzicht kijkt dan zou ik niet moeten kopen omdat de prijzen dan blijkbaar nog heel lang naar beneden gaan. Heb dat toch gedaan en niet zozeer voor waarde ontwikkeling maar meer omdat er geen echt mooie huizen te huur zijn, met de ruimte die wij zochten.
  Hebben nu samen een huis gekocht voor rond de 350000 euro (2 kapper.
  Met de lage rente komen we op beduidend lagere kosten.
 3. stockexchangestaartje 5 november 2013 15:52
  quote:

  kolenboer schreef op 5 november 2013 14:11:


  En wat denk je van de Duitsers? Die gaan van 80 miljoen maar 60 miljoen mensen in ruim 30 jaar. Wie gaan die 10 miljoen huizen kopen die er vrijkomen?

  In Duitsland wordt er over 20 jaar zo geadverteerd: Koop nu een huis en u krijgt er een Mercedes, Audi of BMW(naar keuze) bij t.w.v. 80000 euro.


  Huizen hebben ook niet het eeuwige leven. dus voor de oude huizen zullen minder nieuwe in de plaats komen. Er zullen kwalitatieve nieuwe huizen voor in de plaats komen afgestemd op de vraag.

  Enige land die nu kampt met een zwaar overschot aan huizen is Spanje, al zijn de russen daar de costa's inmiddels ook aan het opkopen tegen afbraakprijzen, wachtende op herstel.
 4. forum rang 4 theo1 5 november 2013 15:52
  quote:

  MrMarshall schreef op 5 november 2013 13:58:


  [...]
  Wat betreft Volkskrant: dat 'sparen' betreft slechts de aflossing van de schuld en dus niet 'sparen' voor regulier onderhoud (300 euro pm) en groot onderhoud (m.n. isolatie van daken, muren, vloeren, kozijnen).

  Nieuwe bouwregels: hangt ervan af. Meer regels heeft opdrijvend effect. Maar een vraaggestuurde markt (die hadden we nog niet) en procesinnovatie in bouwtechnieken (zie Duitsland) gaat bouwkosten omlaag brengen. NL bouwers zijn notoire verspillers (het ging te goed jarenlang).

  Verder: comforteisen zullen stijgen vanaf nu tot 2021 en je zult je bestaande huis moeten upgraden om de verkoopprijs op peil te houden.

  Verder: als je huis 300 euro per maand aan gas verstookt en nieuwe huizen nagenoeg niets (wordt de nieuwe standaard), dan heb je straks een probleem op de huizenmarkt.

  www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie...



  €300 per maand aan regulier onderhoud? Waar geef je dat allemaal aan uit? Ik bezit al zo'n 15 jaar een huis en heb dat nog nooit in een maand uitgegeven aan onderhoud. Zo duur is een pot verf nu ook weer niet.

  En €300 per maand aan gas verstoken vind ik ook nogal wat. Wij hebben met zijn 2 iets meer dan €100 per maand energiekosten.
 5. stockexchangestaartje 5 november 2013 15:59
  quote:

  FW Ta-183 Huckebein I schreef op 5 november 2013 14:30:


  Over dat er een huizentekort zou zijn/zou komen: er staan 270.000 huizen te koop, hoezo huizentekort ?
  Over dat huizenprijzen de inflatie volgen: over 400 jaar gemeten klopt dit. En die lijn volgend zijn de huizenprijzen sinds 1995 met de inflatie gestegen, plus nu nog steeds +50%. Dus inflatie volgen betekent dat er nog eens 33,3% van de prijs afmoet (100 > 150 > 100)
  Dat er uitgebodemd wordt: ja, tov 2e helft 2012. Maar toen was de markt heel slecht omdat er sprake van was geweest dat per 1.7.2012 de overdrachtsbelasting weer van 2 naar 6% zou gaan. Dus kocht men vooral voor die datum en was 2e helft 2012 heel slecht. Kijk je naar de grafiek van de laatste jaren dan is het nog steeds slecht.
  Wat hierboven wordt vergeten bij alle rekensommetjes: vele politici willen dat huizen naar box 3 gaan en je dus na verloop van tijd (ook door verplichte aflossing) vermogensrendementsdiefstal mag gaan betalen, jaar na jaar na jaar. En met een vrijstelling die te laag is en door politici naar willekeur verder verlaagd kan worden betaal je dan flink wat geld
  Verder: bouwkosten 2-onder-1-kap zijn vanaf minder dan 100.000 von. Stukje grond postzegelformaat is echt niet meer dan 50.000 waard. Dus blijf allen gerust dromen dat een 2-onder-1-kap 250.000 euro waard is. Zolang gemeenten en speculanten dromen dat grond echt 400-600 euro/m2 waard is blijft og in Nederland een zeepbel.



  Er is zeker wel vraag, maar veel mensen willen al dan niet noodgedwongen de hoofdprijs. Je moet niet zozeer naar de inflatie kijken maar naar de betaalbaarheid. Die is momenteel meer dan prima. Met onderhandelingsruimte om zeker nog wat af te pingelen, al is het geen 70k op een woning van 210k.
  Ook de factoren van dreigende verhoging overdrachtsbelasting meegenomen is er herstel te zien. Daarbij is het overigens vooral handig om te kijken naar het vertrouwenscijfer. Die is aardig gestegen van 51 naar 78.
  Wonen blijft een primaire levensbehoefte. Ik zie echt niemand in mijn omgeving die denkt: ik blijf nog 10 jaar bij mjin ouders wonen.
  De werkloosheid loopt nog iets op en die mensen zullen idd niet in aanmerking komen. Maar ook daar komt een eind aan als de woningmarkt opkrabbelt. Dat is immers de katalysator van onze economie. Veruit het merendeel zal dus gewoon een woning kunnen kopen. en ik voorzie eerder een stijging in 2015 dan een veel verdere daling.
  er komen tot 2040 ook nog 1 miljoen extra eenspersoonshuishoudens bij. Die gaan echt niet onder een brug wonen.
  Overigens wil Nederland naar Duits model dat er meer inbreng van eigen geld komt.
  Dan moet er echter wel een goed alternatief van kwalitatieve huurwoningen komen. Ook voro de generatie die nu tussen wal en schip valt: die verdienen teveel voor een sociale huurwoning maar te weinig voro een koopwoning. Daar dient op ingespeeld te worden.
 6. forum rang 4 theo1 5 november 2013 16:25
  Een voorbeeldje:

  X studeert af. De eerste 2 jaar blijft hij nog een studentenhuis-achtig kamertje huren. Lekker lage kosten, met zijn nieuwe salaris houdt hij best wel wat over.

  Na 2 jaar heeft hij hier genoeg van: hij wil een eigen flatje. Voor een flatje van 1,5 ton moet hij zelf de kosten koper neerleggen. Ik schat die tegenwoordig op zo'n 4% (2% overdrachtsbelasting, de rest voor de notaris, makelaar, hypotheekadvies en bijkomende dingetjes). Dat wordt dus €6000. Met de voorgaande lage woonkosten, is dat in 2 jaar gemakkelijk te sparen.

  X blijft 5 jaar op zijn flatje wonen. Hij lost op een redelijk rustig tempo af: gemiddeld €5000 per jaar. Eerste jaren wat minder, latere jaren wat meer. De rentekosten nemen immers langzaam af en je hoeft niet ieder jaar nieuwe meubels. Onderhoud gaat via de VVE dus dat is geregeld. Na 5 jaar is er dan €25.000 afgelost.

  Nu wil X eens gaan samenwonen met Y. Ook komen zo langzamerhand kinderen in beeld. De €25.000 die is afgelost op het flatje, kan gebruikt worden als 10% aanbetaling op een nieuw huis van 2,5 ton. Als je niet perse binnen de ring in Amsterdam moet wonen, kun je daar best iets leuks voor vinden. Samen moeten ze nog de 10k kosten koper bij elkaar sparen. Moet met twee inkomens redelijk snel kunnen.

  Ik veronderstel hierbij geen waardestijging van het eerste huis. Ik veronderstel geen rijke ouders die "even" een ton schuiven om hun kinderen te helpen. Ik veronderstel niet dat Y al iets heeft opgebouwd. En toch is het naar mijn mening heel goed mogelijk om binnen een redelijke termijn een goed huis te bezitten.

  Als X en Y vervolgens een jaar of 10 in hun nieuwe huis blijven wonen, ieder jaar een stukje aflossen en de zaak netjes bijhouden, dan ziet het er allemaal gewoon heel gezond uit.
 7. Pavlov44 5 november 2013 17:19
  quote:

  shutterspeed schreef op 5 november 2013 15:59:


  [...]

  Ook de factoren van dreigende verhoging overdrachtsbelasting meegenomen is er herstel te zien. Daarbij is het overigens vooral handig om te kijken naar het vertrouwenscijfer. Die is aardig gestegen van 51 naar 78.



  Niets ten nadele van uw verhaal, maar al die "dreigingen" van de kant van de overheid (verhoging en dan toch weer niet verhoging van de OB op 1/7/2012, veranderende aflossingsvrije hypotheekregels per 1/1/2013) veroorzaken voor mij juist de verstoringen die telkens als positief worden uitgelegd. Ik zie hier echter helemaal niks positiefs aan.

  Vorig jaar 2012 namen de woningverkopen in juni opeens enorm toe, dat werd toen uitgelegd als 'eindelijk is er weer vertrouwen' maar het had met de OB verhoging te maken (die er uiteindeljk toch niet kwam, die iedereen die ene woning had gekocht was er in feite ingeluisd door de overheid). Daarna knalden de woningverkopen keihard in elkaar, maar dat mocht niemand horen. Toen in december stegen ze weer vanwege de aflossingsvrije hypotheek-worst die men werd voorgehouden.

  Dit jaar is het precies omgekeerd, in juni waren de verkopen buitengewoon slecht, de rebounce van vorig jaar natuurlijk, maar dat mocht niemand horen. In juli en augustus waren ze opeens weer wat beter omdat ze vorig jaar zo draconisch slecht waren, maar dat moest opeens breed worden uitgemeten, zelfs nu in November moeten we het nog horen. Je zal zien dat het in Nov en Dec t.o.v. van vorig jaar gewoon weer terugvalt nu er geen lekkermakertje (nog snel een aflossingsvrije afsluiten) meer is.

  Tot slot nog dat "vertrouwenscijfer", ook weer zoiets. Het 'vertrouwen' is toegenomen van 51 naar 78, kijk aan. Alleen wat niemand erbij vertelt is dat de markt neutraal is bij 100. Er is dus sprake van afname van het wantrouwen, geen toename van het vertrouwen, van vertrouwen is er niet. Eerlijk is eerlijk. En zolang men dus niet eerlijk is, geloof ik geen barst van herstel. Het is net als op de beurs: pas zodra mensen echt toegeven dat het rondheid k*t met peren is, dan is de realiteit op de markt neergedaald, en tot die tijd nog niet.
 8. MrMarshall 5 november 2013 17:50
  quote:

  theo1 schreef op 5 november 2013 15:52:


  [...]

  €300 per maand aan regulier onderhoud? Waar geef je dat allemaal aan uit? Ik bezit al zo'n 15 jaar een huis en heb dat nog nooit in een maand uitgegeven aan onderhoud. Zo duur is een pot verf nu ook weer niet.

  En €300 per maand aan gas verstoken vind ik ook nogal wat. Wij hebben met zijn 2 iets meer dan €100 per maand energiekosten.

  €300 per maand aan regulier onderhoud: zie www.eigenhuis.nl/onderhoud-en-verbouw...


  €100 per maand aan energiekosten is inderdaad gemiddeld. Voor een oud en groot huis flink hoger www.milieucentraal.nl/thema%27s/thema...
 9. stockexchangestaartje 5 november 2013 20:14
  quote:

  Pavlov44 schreef op 5 november 2013 17:19:


  [...]

  Niets ten nadele van uw verhaal, maar al die "dreigingen" van de kant van de overheid (verhoging en dan toch weer niet verhoging van de OB op 1/7/2012, veranderende aflossingsvrije hypotheekregels per 1/1/2013) veroorzaken voor mij juist de verstoringen die telkens als positief worden uitgelegd. Ik zie hier echter helemaal niks positiefs aan.

  Vorig jaar 2012 namen de woningverkopen in juni opeens enorm toe, dat werd toen uitgelegd als 'eindelijk is er weer vertrouwen' maar het had met de OB verhoging te maken (die er uiteindeljk toch niet kwam, die iedereen die ene woning had gekocht was er in feite ingeluisd door de overheid). Daarna knalden de woningverkopen keihard in elkaar, maar dat mocht niemand horen. Toen in december stegen ze weer vanwege de aflossingsvrije hypotheek-worst die men werd voorgehouden.

  Dit jaar is het precies omgekeerd, in juni waren de verkopen buitengewoon slecht, de rebounce van vorig jaar natuurlijk, maar dat mocht niemand horen. In juli en augustus waren ze opeens weer wat beter omdat ze vorig jaar zo draconisch slecht waren, maar dat moest opeens breed worden uitgemeten, zelfs nu in November moeten we het nog horen. Je zal zien dat het in Nov en Dec t.o.v. van vorig jaar gewoon weer terugvalt nu er geen lekkermakertje (nog snel een aflossingsvrije afsluiten) meer is.

  Tot slot nog dat "vertrouwenscijfer", ook weer zoiets. Het 'vertrouwen' is toegenomen van 51 naar 78, kijk aan. Alleen wat niemand erbij vertelt is dat de markt neutraal is bij 100. Er is dus sprake van afname van het wantrouwen, geen toename van het vertrouwen, van vertrouwen is er niet. Eerlijk is eerlijk. En zolang men dus niet eerlijk is, geloof ik geen barst van herstel. Het is net als op de beurs: pas zodra mensen echt toegeven dat het rondheid k*t met peren is, dan is de realiteit op de markt neergedaald, en tot die tijd nog niet.


  Gesteggel binnen de politiek is idd zeker debet geweest aan de onzekerheid. Veel mensen wilden het kabinet recent liever zien vertrekken maar het zal een zegen blijken dat ze zijn blijven zitten. Dan had wéér alles op losse schroeven gestaan.

  Ik was ervanuit gegaan dat iedereen weet dat 100 een neutraal cijfer is binnen het meten van vertrouwen. Het zakken van 100 naar 51 was dramatisch natuurlijk en verlies van vertrouwen onder veel mensen. De klim uit het dal is natuurlijk wel een positieve verandering in het sentiment. Minder mensen worden immers negatief. Daarnaast groeit de groep die het nu een geod moment vindt om te gaan kopen.
  Die 51 was het getal van wat jij noemt k*t me peren. Daar zijn we voorbij. Dat zie je ook in stijging van prijzne in bijv amsterdam en zelfs delen van zeeland.



32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare