Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: AEX bodemsignalen?

De belangrijkste signalen kwamen gisteren vanuit de S&P 500. Na de eerdere valse uitbraak boven de dalende toppenlijn, werd hij gisteren op slotbasis opwaarts gebroken. Deze dalende toppenlijn startte bij de hogere all-time high en de doorbraak markeert het einde van deze correctie. Wel is het belangrijk dat hij daar vandaag boven weet te blijven.

Deze dalende toppenlijn was gisteren te vinden bij 1.631 en is vandaag verder gezakt naar 1.628. Een ander belangrijk signaal was de hernieuwde intradaytest van de sinds november stijgende bodemlijn. Deze is vandaag te vinden bij 1.607. Verder werd gisteren een belangrijk omkeersignaal afgerond, een bullish engulfing, waardoor een hogere kortetermijnbodem lijkt te zijn geplaatst (boven de recente bodem van 1.598). Ook in de VIX vond een krachtige neerwaartse omkeer plaats waarmee bijna een grote bearish engulfing werd afgerond.

De index testte in de afgelopen dagen de toppen van de afgelopen maanden en de dalende langetermijntoppenlijn. Samen met de zeer negatieve algemene opinie van de laatste dagen, lijkt een krachtige cocktail van positieve omkeerpatronen te zijn gevormd die het einde van de correctie aangeven. De kans is groot dat de correctie definitief voorbij is en de S&P 500 in de komende tijd opnieuw de aanval kan inzetten op de recente all-time high van 1.687 tot de bovenkant van het langere stijgende trendkanaal van nu ongeveer 1.715.



Klik op de grafiek voor een grote versie

Niet zover gekomen
Voor de AEX gaf ik aan dat een overshoot kon plaatsvinden onder mijn koersdoelzone van ongeveer 345. Als koersdoel voor deze correctie gaf ik aan dat de sinds november stijgende bodemlijn (nu 347) en het 200-daags gemiddelde (344) als belangrijkste richtpunten golden. Een tijdelijke overshoot onder deze zone zou daarbij mogelijk zijn. Het kritieke kantelpunt lag daarbij bij de aprilbodem van 338. Een structurele beweging hieronder zou een verdere verzwakking betekenen.

Zover is het niet gekomen en gisteren lijkt de aanzet te zijn gegeven voor de definitieve bodem. Begin deze week ging ik uit van een doorbraak boven de dalende toppenlijn aan het einde van deze week die het eindsignaal van deze correctie zou betekenen. Deze dalende toppenlijn startte bij de dubbele jaartop van 373. Gisteren gaf ik aan dat de kans erg klein was geworden dat deze week nog een doorbraak zou plaatsvinden.

Toch moesten we alert blijven op een plotselinge en forse omkeer tijdens deze laatste fase in de huidige correctie. Binnen een dag lijken de kansen op een opwaartse doorbraak alweer in het voordeel van een uitbraak. Deze uitbraak was naar mijn mening onvermijdelijk binnen een aantal dagen, maar de huidige kracht en omkeer is groot en sterk te noemen.

Hertesten
Positief tijdens de beursdag van gisteren was niet alleen dat de overshoot intraday was, maar ook dat de gevormde openingsgap aan het eind van de dag volledig werd gesloten. De dalende toppenlijn is vandaag te vinden bij 349,20. De vraag is of de AEX deze vandaag structureel (op slotbasis) weet te breken, of dat dit pas volgende week plaatsvindt. We zitten in de laatste fase van de correctie en een krachtige voortzetting van de stijgende trend is in de komende weken het meest reële scenario.

Een hertest van de zone 373 – 374 blijft in de komende tijd het meest reële scenario. Zelfs een doorbraak daarboven in de komende zomermaanden blijft een realistisch scenario. Voor vandaag staat de opwaartse doorbraak dus toch op het menu boven de dalende toppenlijn. De openingsgap (tot 347,95) kan daarbij als steunpunt gaan optreden. Buiten de dalende toppenlijn van 349,20 ligt de eerstvolgende weerstand bij het 50-daags gemiddelde van 355,40.

Een slotkoers vandaag boven de 349,20 zou betekenen dat de hogere middellangetermijnbodem definitief lijkt te zijn gezet bij 342.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

288 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 juni 2013 09:09
    Ik moet hier toch hartelijk om lachen. De Nikkei gedraagt zich als een ordinaire 'pennystock' en crashed gisteren 6 %, de Europese indices openen alle tussen de 1 en 2 % lager en kijk daar het is weer een POMO dag en om half 4 bij opening van de US worden de meeste verliezen weer op magische wijze weggewerkt, waarbij de in mijn optiek meest gemanipuleerde index de CAC 40 zowaar in de plus sluit en de Amerikaanse indices in een perfect opgaande lijn 1 tot 1,5 % in de plus eindigt. Pure waanzin, maar ja de truck schijnt te zijn om de VIX te verkopen, waardoor je dit soort gemanipuleerde rally's krijgt. Maar de heer Heinink schijnt er altijd een perfect legitieme verklaring voor te hebben. "The trend is your friend" ? "The trend is a f**g lie" !
  2. [verwijderd] 14 juni 2013 10:10
    Libor gemanipuleerd ? Check !
    FX (wisselkoersen) gemanipuleerd ? Check !
    Reuters die High Frequency Traders miliseconden voor belangrijk nieuws op de hoogte brengt ? Check !

    Aandelen indices gemanipuleerd ? Natuurlijk niet, we zitten zoals 'Rosser' zegt in een 'Bull(shit) Market'

    Ja, ik ben gefrustreerd hierover, welk logisch denkend mens niet ?
  3. forum rang 4 New dawn 14 juni 2013 10:33
    quote:

    Rosser schreef op 14 juni 2013 09:20:

    Natuurlijk worden de beurzen (vooral de US) ondersteunt door de FED, maar buy-the-dip is een verklaring van ELKE bullrun. Deze keer niet anders dus, en DAAROM kan er TA op toegepast worden. Totdat de trend breekt. TA-technisch maakt het geen zak uit dat er gemanipuleerd wordt.
    Precies.

    Het is "All in the game".

    @ eddyberst

    Wat jij manipulatie noemt is monetair beleid wat er al was ver voor WW-II toen de FED en andere CB werden opgericht. Het is volgens het draaiboek dat de FED stimuleert na een crises met een recessie daarna.

    We leven al sinds jaar en dag in een interventie-economie. Je kunt er over gaan klagen maar dat helpt niet in het huidige systeem van onafhankelijke centrale banken.
288 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.