Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Juni wordt somber

Na een paar maanden van optimisme zien de beleggingsexperts het niet meer zo zitten. Slechts 24% verwacht nog een stijging, terwijl 39% van een daling in juni uitgaat. Een opmerkelijke uitkomst.

Wellicht dat het door het sombere weer komt, maar er werd ook een reeks van fundamentele factoren aangedragen. De belangrijkste was wel dat er een verandering lijkt te komen op het monetaire vlak.

Dat betekent hogere rente en daarmee verdwijnt de aanjager van de hogere koersen van de afgelopen tijd. Ook de beperkte winstgroei gecombineerd met de stijgende koersen werden genoemd.

Bovendien is de maand mei afgelopen, dus sell in... Vorig jaar waren de experts ook zo somber voor de maanden augustus tot en met oktober. In deze periode kwam de AEX nauwelijks van haar plaats (van 326,47 naar 330,76).

 
Voorspelling juni  
optimistisch 24%
neutraal 37%
pessimistisch 39%
 

Sentiment juni

Onverminderd optimistisch
Voor de langere termijn valt het wel mee met de somberte. Daar blijven dezelfde factoren van belang: lage rente en een mogelijk economische herstel in de tweede helft van het jaar.

Van de ondervraagde experts verwacht 50% een stijging van meer 6% in het komende halfjaar en 15% een daling van meer dan 3%.

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 50%
neutraal 35%
pessimistisch 15%
 

Sentiment komend halfjaar

Goede keuzes
Naast een mooi resultaat bij de AEX-verwachtingen, was de toppers- en flopperskeuze van de experts ook goed. De toppers deden het beter dan de AEX en floppers slechter. KPN verstoorde het feestje. Want dat ging met 5,9% omlaag en was daarmee het slechtste AEX-aandeel.

Bij de floppers was het jammer dat ASML met bijna 14% omhoog ging. Opvallend was ook ING. In de afgelopen maanden stond het keer op keer bij de toppers. En nu het in mei de topperslijst net niet haalde, ging het aandeel met 16% omhoog. Daarmee was het een-na-beste aandeel in de AEX.

De IEX-lezers hadden het aandeel wel gekozen. PostNL was overigens het beste aandeel met een plus van bijna 22%. De keuzes van de IEX-lezers waren goed en hun resultaat was zelfs iets beter dan dat van de experts.  De volledige resultaten van de IEX Bull/Bear Enquête staan woensdag op IEX.

 
Toppers mei Stemmen Rendement Floppers mei Stemmen Rendement
Arcelor Mittal +7 +6,5% Heineken -6 +0,3%
KPN +6 -5,9% Unilever -4 -2,4%
Fugro +3 +9,1% Air France-KLM -3 -2,4%
Imtech +3 +10,0% Akzo Nobel -3 +7,7%
      ASML -3 +13,8%
      DSM -3 +3,5%
Gemiddeld   4,9% Gemiddeld   3,4%
AEX   4,4%      
 

Topper Royal Dutch, flopper Unilever
Voor juni is Royal Dutch Shell weer terug op plek één. Het aandeel staat vaker bij de toppers. Aegon en PostNL werden gekozen vanwege de positieve effecten van de inmiddels gestegen rente. Bij KPN vindt men het aandeel simpelweg te ver doorgezakt.

Vooral de floplijst is bijzonder. De experts mijden vooral de dure populaire aandelen zoals Unilever en ASML. Ook ING vindten ze te hard gestegen. Een ook TNTE is te duur, zeker gezien de nog magere verwachtingen voor de Europese economie.

Aperam staat bij de floppers, terwijl opmerkelijk genoeg Arcelor Mittal bij de toppers staat. Deze twee aandelen bewegen meestal synchroon. Maar inderdaad Aperam is de laatste tijd ietsje op Arcelor vooruit gelopen.

 
Toppers juni Stemmen Floppers juni Stemmen
Royal Dutch Shell +5 Unilever -5
Arcelor Mittal +4 ASML -3
SBM Offshore +3 ING -3
Aegon +3 TNTExpress -3
KPN +3 Aperam -3
PostNL +3   -3
 

Er deden deze maand 54 beursexperts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking
  2. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag
  3. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juni 2013 09:27
    Wat een misleidende titel zeg! Dat de zogenaamde profs minder positief zijn, betekent niet dat juni ook daadwerkelijk somber wordt! Maar dan wel zo`n titel plaatsen op een site als deze... Dat is gewoon oproerkraaierij..

    en dan:

    "Goede keuzes, naast een mooi resultaat bij de AEX-verwachtingen, was de toppers- en flopperskeuze van de experts ook goed."

    Dit ga je toch niet écht goed vinden hè?!?! De 2 negatieve rendementen bij de floppers zijn nog minder dan 1 van de toppers. De keuze voor de floppers is alles behalve goed! Wordt er niet gekeken naar de resultaten voordat er een halleluja verhaal bij wordt verzonnen?
  2. [verwijderd] 4 juni 2013 09:41
    quote:

    rednaxela schreef op 4 juni 2013 09:30:

    Sluit mij volledig bij vinno777 aan. Bovendien: als 39% pessimistisch is, dan is de meerderheid van 61% dat niet. Zit de schrijver van dit artikel short?
    Als je zo`n titel plaatst op basis van "lulkoek" en dan ook nog de cijfers op een negatieve manier interpreteert en weergeeft, is gewoon manipulatie. De meerderheid is inderdaad niet negatief en dan ook al zou de meerderheid bearish zijn, het is maar een verwachting.. Nu doen ze alsof het een feit is.

    (deze keer was het lijstje van de toppers redelijk, 9 vd 10 keer zitten ze er gewoon faliekant naast, vandaar "lulkoek")
  3. [verwijderd] 4 juni 2013 10:04
    quote:

    vinno777 schreef op 4 juni 2013 09:41:

    [...]

    Als je zo`n titel plaatst op basis van "lulkoek" en dan ook nog de cijfers op een negatieve manier interpreteert en weergeeft, is gewoon manipulatie. De meerderheid is inderdaad niet negatief en dan ook al zou de meerderheid bearish zijn, het is maar een verwachting.. Nu doen ze alsof het een feit is.

    (deze keer was het lijstje van de toppers redelijk, 9 vd 10 keer zitten ze er gewoon faliekant naast, vandaar "lulkoek")
    Wat maakt het uit? Vrijwel elk bericht dat geplaatst wordt heeft een ondertoon die bullish is; gaat de beurs daarom omhoog? Denk het niet.
    We moeten niet gaan doen alsof de gehele wereld afgaat op de kop van een stuk op IEX en alsof de beweging van de beurs daar ook maar enigszins door wordt beïnvloed.
  4. [verwijderd] 4 juni 2013 13:11
    quote:

    rijnsma schreef op 4 juni 2013 12:40:

    Het is vrij aardig weer. Dus daar zal het 'm niet aan liggen misschien.

    Maar:
    www.investtech.com/main/market.php?Co...

    Dus kijk niet gek als het een poosje daalt.
    TA heeft achteraf altijd gelijk, maar vooraf wat mij betreft geen enkele toegevoegde waarde. Mocht je vooraf wel kunnen bepalen wat er gebeurt op basis van TA dan zou de rest van de handel mijns inziens onnodig zijn.
  5. Meelezer111 4 juni 2013 15:29
    hey Vinno, juni wordt HEEL SOMBER

    39 % gaat in juni uit van daling, tegenover slechts 24 % van een stijging.
    In mei 2013 waren deze percentages respectievelijk 29 % en 50 %.
    Ofwel, optimisten zijn gehalveerd, pessimisten is met een derde gegroeid.
    Juni wordt somber dus, niets meer aan te doen.
  6. [verwijderd] 4 juni 2013 16:12
    quote:

    meelezer111 schreef op 4 juni 2013 15:29:

    hey Vinno, juni wordt HEEL SOMBER

    39 % gaat in juni uit van daling, tegenover slechts 24 % van een stijging.
    In mei 2013 waren deze percentages respectievelijk 29 % en 50 %.
    Ofwel, optimisten zijn gehalveerd, pessimisten is met een derde gegroeid.
    Juni wordt somber dus, niets meer aan te doen.

    We zullen zien meeschrijver111. Je kijkt duidelijk nooit naar de bull/bear uitslag van de profs. Spreek je eind juni wel weer, of ben je dan ineens weer gewoon een meelezert?
  7. [verwijderd] 5 juni 2013 18:43
    "Voor de langere termijn valt het wel mee met de somberte. Daar blijven dezelfde factoren van belang: lage rente en een mogelijk economische herstel in de tweede helft van het jaar."

    Wishfull thinking en omhoog praten van koersen is in volle gang, maar helpt niet.

    Positief vanwege een "mogelijk economisch herstel volgend kwartaal"? LOL, dat roepen ze in het zuiden al 6 jaar...

    En lage rente... hoezo lage rente? Is er dan niemand die naar de 10-jaarsrentegrafiek kijkt?

    www.iex.nl/Rente-Koers/190118356/Nede...

    Lage rente is verleden tijd.

    Het staat iedereen vrij om bullish te zijn, maar op basis van fundamenten lukt dat niet.
  8. forum rang 4 New dawn 5 juni 2013 18:53
    quote:

    Arod74 schreef op 5 juni 2013 18:43:

    www.iex.nl/Rente-Koers/190118356/Nede...

    Lage rente is verleden tijd.

    Die rente van 1,85% op de 10 jaars is historisch gezien nog steeds extreem laag.

    Ik had op deposito's begin jaren 80 meer dan 10% en op pandbrieven die er destijds nog waren 13%. Mensen bij mij op het werk sloten een hypotheek af voor 16%.

  9. [verwijderd] 5 juni 2013 19:52
    quote:

    Hmm schreef op 5 juni 2013 18:53:

    [...]

    Die rente van 1,85% op de 10 jaars is historisch gezien nog steeds extreem laag.

    Ik had op deposito's begin jaren 80 meer dan 10% en op pandbrieven die er destijds nog waren 13%. Mensen bij mij op het werk sloten een hypotheek af voor 16%.

    Die rente was 1,6% en is na de renteverlaging door de ECB gaan stijgen. ECB-maatregel helpt dus niet meer (dat is een punt van zorg) .

    En bij een lage rente leidt een lage rentestijging echter tot een flinke stijging van de absolute rentelasten. Een rente van 3,2% betekent dus een verdubbeling van de rentelast (t.o.v. 1.6%). Nederland heeft al ondanks de extreem lage rente de grootste moeite met het begrotingstekort, laat staan wat er gebeurt als de rentelast verdubbelt...
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links