Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geef ons goud terug!

De gemoederen in de financiële wereld geraken opnieuw verhit. Ditmaal zorgt de vraag van Duitsland voor de repatriëring van de goudreserves voor beroering. Maar het past perfect bij de herinrichting van het monetaire systeem.

Het is alweer jaren geleden dat ik zo frequent moest rapporteren over het reilen en zeilen in de monetaire wereld. Ik kan er niet omheen: het borrelt weer in het financiële systeem.

Begin 2013 schreef ik al over het populaire idee van een platinamunt van een biljoen dollar als oplossing voor het fiscale probleem van de Verenigde Staten. Uiteraard was dit een geen realistisch plan en is dit  inmiddels formeel afgewezen door president Obama.

Goudreserves
Maar in de basis van het idee zat een behoorlijk interessante oplossing voor het schuldenprobleem. De Amerikaanse goudreserve kan een werkbare uitkomst bieden. Het plan van de platinamunt is nog niet goed van tafel, of er laait weer een nieuwe storm op.

Ditmaal gaat het over de goudreserves bij de overige centrale banken. Duitsland vraagt een belangrijk deel van zijn goudreserve in de Verenigde Staten op. Met name het deel dat bij de Fed in New York ligt wordt geviseerd door de Duitse autoriteiten.

De publieke opinie in Duitsland is vastberaden in haar eis: "Geef ons goud terug". Maar waarom willen de Duitsers plots hun goudreserves repatriëren? Enkele ideeën op een rij:

1. Geen dreiging meer
Er is van oudsher een belangrijke reden waarom Europese landen hun goudreserves in het buitenland lieten opslaan. De Russische dreiging was permanent aanwezig zodat het goud veiliger was op een ander continent. Die dreiging is vandaag weggevallen, dus is er ook geen reden meer om de goudreserve uit veiligheidsoverwegingen elders op te slaan.

2. Goudverkoop is stilgevallen
De goede verhandelbaarheid van goud was in de voorbije decennia een must voor de meeste centrale bankiers. Met name de Europese landen zijn druk in de weer geweest om een deel van hun goudreserves te verkopen. Het goud werd best verhandeld op de goudmarkten van New York of London. De goudverkoop is echter compleet stilgevallen. Meer nog, de centrale bankiers zijn per saldo weer kopers geworden van het gele edelmetaal.

3. Politieke topprioriteit
De politieke druk in Duitsland is niet meer te overzien. De Duitse pers laat geen moment aan zich voorbij gaan om de politici te wijzen op hun verantwoordelijkheid en het goede bestuur. Hierbij is hun goudreserve een topprioriteit geworden. Merkel heeft hier absoluut oren naar aangezien ze er slecht voor staat in de peilingen. Hun goud succesvol terughalen kan ze als een overwinning gebruiken.

4. Twijfels over eigendom
De twijfels over het feitelijke bezit nemen jaar na jaar toe. Er wordt niet zo zeer getwijfeld over de aanwezigheid van het fysieke edelmetaal, maar wel over de eigendom ervan. Het is geen geheim dat centrale bankiers hun goudreserves in de voorbije jaren massaal hebben uitgeleend. Het was een manier om de goudreserve te laten renderen. Maar inmiddels zouden bepaalde depots veelvuldig leasecontracten hebben uitgeschreven op dezelfde staven goud. Dit vormt op zich niet meteen een probleem, maar als de eigenaars plots massaal hun fysieke goud opeisen, dan implodeert het leasingsysteem.

Repatriëring
De bal ging vorig jaar aan het rollen toen Hugo Chavez bevel gaf om 160 ton goud te repatriëren naar Venezuela. Kort erop volgde Ecuador. Vervolgens sloeg de vonk over naar Europa, waar landen zoals Zwitserland en Oostenrijk zich openlijk vragen stelden over hun buitenlandse goudserves.

Zelfs in Nederland klinkt de roep om een repatriëring van de goudreserve steeds luider. Duitsland kon simpelweg niet achterblijven. Meer nog, de Duitsers lijken nu het voortouw te nemen: geen woorden, maar daden!

In de komende zeven jaar wordt een deel van de goudreserve uit de Verenigde Staten overgebracht naar het Duitse grondgebied, meer bepaald 300 ton. Nu, dit is slechts een fractie. Een belangrijk deel blijft in het buitenland liggen.

Openbaar
Toch is dit een belangrijk kantelmoment in de monetaire wereld. We worden overladen met de nodige deja-vu gevoelens. Een vergelijkbare paradigmashift maakten we al eens mee in 2009. Dit was het jaar waarin China zijn officiële goudreserves verhoogde tot 1054 ton.

Er waren in de jaren voorheen sterke vermoedens van de Chinese koopwoede naar goud, maar geen feitelijke bewijzen. Kort erop kondigde India aan dat ze 200 ton goud van het Internationaal Monetair Fonds had gekocht.

Ook Rusland begon met het publiek maken van z’n goudvoorraad. Iedere maand kon de wereld zien dat de Russische goudreserve substantieel aandikte.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Internationale herschikking
Het goud verplaatste zich van het Westen naar het Oosten met alle gevolgen van dien voor de goudprijs. In de jaren daarna verdubbelde de prijs van het gele edelmetaal als gevolg van de internationale koopdruk van zowel centrale bankiers, fondsbeheerders als particuliere beleggers.

Vandaag staan we voor een nieuwe beweging als gevolg van de decentralisatie van de goudreserves. Want neem het van mij aan, er zullen nog meerdere centrale banken kiezen voor goudrepatriëring.

Het maakt allemaal deel uit van de internationale herschikking van de financiële machten en krachten. We begeven ons aan de vooravond van een ware valutaoorlog en het Oosten wil een substantieel deel van de monetaire koek. Europa probeert zijn rol te verankeren.

Een grote aanwezigheid van de fysieke goudreserves binnen de eigen landsgrenzen vormt hierbij een essentieel onderdeel. Want er bestaat nog altijd het eeuwenoude gezegde: He who owns the gold makes the rules.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

 1. dec '16 Kanteljaar 4
 2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
 3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 januari 2013 11:29
  quote:

  CAREX schreef op 22 januari 2013 11:12:

  Nico, heb jij een verklaring voor het feit dat Duitsland 7 jaar nodig heeft om het goud terug te halen ? heeft dit misschien te maken met afgesloten leasecontracten ?
  Of hebben de Amerikanen 7 jaar nodig om het te leveren? Denk het laatste.
  Maargoed....Nederland zal vast wel zijn goud voorraad terugvragen als het al te laat is.
 2. [verwijderd] 22 januari 2013 12:26
  quote:

  Aspers schreef op 22 januari 2013 11:29:

  [...]

  Of hebben de Amerikanen 7 jaar nodig om het te leveren? Denk het laatste.
  Maargoed....Nederland zal vast wel zijn goud voorraad terugvragen als het al te laat is.
  Of NL krijgt verguld wolfraam geleverd, maar durft daar niet over te klagen. Maar goed, beter verguld wolfraam in een US kluis dan in een NL kluis. Die laatste is gemakkelijker te auditten. Wat niet weet, wat niet deert. Maar goed, dat geldt inmiddels voor de hele economie ook.

  En eh... Goud kan je niet eten schijnt altijd gezegd te moeten worden als goud ter sprake komt. Euros trouwens ook niet, dus waarom dat er altijd bijgehaald wordt ontgaat mij.
 3. bert pit 22 januari 2013 12:27
  Ik hoop dat iemand "in een schriftje" heeft bijgehouden hoeveel waar ligt. Ook goed controleren van de broodjes loont de moeite. Er gaan verhalen over goudbroodjes met een wolfraam kern. De röntgenstralen waarmee de broodjes normaal gescand worden zien dit niet.

  Mijns inziens is de werking van goud om het internationale monetaie systeem te onderhouden zeer beperkt, gezien het kleine effect dat de waarde ervan heeft als je het vergelijkt met de rest van de assets. Vroeger was dat anders.

  Het is overigens wel opmerkelijk dat de prijs van goud bijna twee eeuwen werd bepaald door Rothschild te London (met formeel gezien nog 4 andere partijen). Sinds Rothschild zich officieel heeft teruggetrokken, (ik meen in 2003) is de goudprijs verviervoudigd.
 4. pcrs7 22 januari 2013 12:29
  quote:

  CAREX schreef op 22 januari 2013 11:12:

  Nico, heb jij een verklaring voor het feit dat Duitsland 7 jaar nodig heeft om het goud terug te halen ? heeft dit misschien te maken met afgesloten leasecontracten ?
  Het goud moet denk ik eerst gedolven worden ;-) dat duurt wel 7 jaar.
  Mali is bezig Ghana voorbij te streven in goud productie en zou dan de 1 na grootste producent van goud in Afrika zijn.
  www.reuters.com/article/2009/12/22/oz...
  Misschien dat 'we' daarom 'bevrijdingsbombardementen' aan het doen zijn in Mali. Kadaffi zijn goud is tenslotte ook al gejat. Langszaam wordt het verloren goud weer bij elkaar gejat.
  (natuurlijk allemaal om de kinderen te beschermen van schurkachtige dictators, dat mag duidelijk zijn)
  disquietreservations.blogspot.co.uk/2...
  www.novinite.com/view_news.php?id=135184
 5. forum rang 4 Skater 22 januari 2013 13:07
  Mensen, 7 jaar voor 20 PROCENT van het goud dat de VS voor Duitsland houdt. Maar wel AL het Frans-Duitse goud. De Fransen sturen meer dan de VS. Raar toch?
  Ondanks alle druk van het Duitse volk, wordt maar een deel terug gehaald.
  Brown's Bottom was de vorige keer dat DL dit deed, Londen moest met de billen bloot, of super veel goud verkopen aan de laagste bieder.

  We weten nu hoe snel de VS goud denkt te kunnen bemachtigen. Reken er niet op dat NL een snellere teruggave krijgt dan 20% over 7 JAAR.
  Al dat goud ligt allang in fondsen van de bankelite, or gewoon eerlijk betaald in China.
 6. [verwijderd] 22 januari 2013 13:18
  China, Rusland en Duitsland zijn achter de schermen bezig om op termijn (5 tot 10 jaar) hun onderlinge handel niet meer in US$ af te rekenen, maar in een nieuwe rekeneenheid, waarin ook goud een rol zal spelen. De verwachting is dat de meeste landen in Azië en het Midden-Oosten zich daarbij zullen aansluiten. Zij willen niet meer afhankelijk zijn van de nukken van het Amerikaanse financiële systeem en de onhoudbare Amerikaanse overheidsschuld. Dat zal het einde betekenen van de US$ als (enige) wereldreservemunt. In dat kader is het van belang dat die landen een flinke goudvoorraad opbouwen en vooral het goud dat zich in de VS bevindt repatriëren (na invoering van die nieuwe rekeneenheid zal dat niet meer lukken!!).
  Duitsland is vorig jaar in de VS op nogal botte manier de toegang tot haar goudvoorraad geweigerd. Om een diplomatieke rel te voorkomen eist Duitsland vooralsnog maar een deel van haar goudvoorraad in termijnen op.
  Er is veel te beleven in goudland. Het kost de Comex steeds meer moeite fysiek goud uit te leveren. Slechts met kunst en vliegwerk en medewerking van bevriende banken slaagt zij daarin. Maar het systeem mag niet klappen, want dat zou de goudprijs te veel doen stijgen en een motie van wantrouwen richting de US$ zijn.
  Tot slot: welke onderzoeksjournalist (wel met gevaar voor eigen leven) probeert te achterhalen waar het goud van de centrale banken van Irak en Libië is gebleven?
 7. [verwijderd] 22 januari 2013 13:30
  Dan wordt het vast ook gecontroleerd aan de hand van de dichtheid, elektrische en (lokale) thermische geleidbaarheid, misschien nog wel het traagheidsmoment en zo kun je nog wel wat dingen verzinnen. Ik betwijfel of het mogelijk is iets te constueren wat niet 99,9% goud is en niet te achterhalen.
 8. [verwijderd] 22 januari 2013 15:56
  quote:

  Dirck van Buren schreef op 22 januari 2013 13:44:

  Vraag:
  Hebben Venezuela en Equador hun goud teruggekregen? Zo ja dan is er geen complottheorie mogelijk. Zo niet dan is het vreemd dat de prijs van goud niet al boven de 2000 dlrs per ounce staat.
  Die 'logica' ontgaat me.

  Genoemde landen zijn niet bepaald vriendjes van de VS en zullen zeker niet hun mond dichthouden als The Bernank ze afscheept met verguld Wolfraam. En dan zijn de poppen aan het dansen. NL daarentegen is een schoothondje van de VS. Zelfs de linksen, nu hun held en puppet van de banken O'bama president is.
 9. forum rang 5 New dawn 22 januari 2013 16:17
  quote:

  CAREX schreef op 22 januari 2013 11:12:

  Nico, heb jij een verklaring voor het feit dat Duitsland 7 jaar nodig heeft om het goud terug te halen ? heeft dit misschien te maken met afgesloten leasecontracten ?
  Misschien, weet dat dus niet, heeft het te maken met als het in 1 zending komt je veel risico loopt dat er wat mee gebeurt. Stel een schip of vliegtuig gebeurt iets mee.

  Het was een speciale oorlogssituatie, maar Nederland heeft getracht veel goud weg te sluizen naar Engeland toen de Duitsers ons bezet hadden. Het schip liep echter op een duitse mijn en de baren lagen onder water. Vervolgens hebben de Duitsers de baren weer naar boven gehaald en gehouden, dus geroofd. Dit goud werd naar Zwitserland gebracht en omgewisseld in zwitserse franken die ze hard nodig hadden. Dat goud is nog steeds in Zwitserland. Nederland heeft lange tijd geprobeerd het terug te krijgen, maar de Zwitsers houden het.

  www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/...
 10. [verwijderd] 22 januari 2013 16:30
  Nee fijn zeg, eerst alle burgers laten bloeden om de Griekse banken overeind te houden en dan lees je dit (eerder vorig jaar al tussen de regels...): www.beurs.com/2013/01/21/griekenland-...
  Waarom is er niet geregeld wij het goud op langere termijn en zij het geld op korte termijn.
  Terug naar het artikel. Nico schrijft: De Amerikaanse goudreserve kan een werkbare uitkomst bieden
  Gezien de termijn die Duitsland nodig heeft voor de terug levering waag ik toch ook echt te betwijfelen of we kunnen spreken van een vrij beschikbare Amerikaanse reserve...
 11. k2es 23 januari 2013 10:09
  Nico heeft belang om de goudprijs te doen stijgen (bij zijn club "slim beleggen" zijn ze bezig in goudaandelen), daarom steeds die verhalen om ons te doen geloven dat de goudprijs nog meer gaat stijgen. Die staat echter nu al zeer hoog, de kans dat die gaat dalen na de jarenlange stijging is levensgroot (veel normale aandelen zijn veel interessanter, ze staan zeer laag en leveren ook nog vaak dividend op, goud geeft dat niet niet).
 12. [verwijderd] 23 januari 2013 12:27
  Niemand die propageert alles in goud te beleggen, maar een combinatie hiervan met bijv. aandelen als tegenwicht voor de lage rente en straks "misschien" oplopende inflatie is toch geen verkeerde gedachte.
  Bovendien zijn er genoeg grote beleggers, en niet te vergeten nationale banken, die het kennelijk ook verstandig vinden een substantieel deel in goud aan te houden.
 13. [verwijderd] 23 januari 2013 15:48
  quote:

  k2es schreef op 23 januari 2013 10:09:

  Nico heeft belang om de goudprijs te doen stijgen (bij zijn club "slim beleggen" zijn ze bezig in goudaandelen), daarom steeds die verhalen om ons te doen geloven dat de goudprijs nog meer gaat stijgen. Die staat echter nu al zeer hoog, de kans dat die gaat dalen na de jarenlange stijging is levensgroot (veel normale aandelen zijn veel interessanter, ze staan zeer laag en leveren ook nog vaak dividend op, goud geeft dat niet niet).
  De standaard argumentatie voor een standaard situatie.

  Er is echter weinig standaard is aan de huidige crisis. Politiek en economen, centrale banken of TBTF willen graag dat iedereen denkt dat dit gewoon een klein probleempje is.

  Als je kritisch kijkt naar de diverse problemen en bubbels zie je dat deze het gevolg zijn van 1 en dezelfde issue. De echte crisis sluimert door alle QE acties nog even door. Totdat er 1 actie wordt uitgevoerd die alles laat omslaan. Welke actie dat wordt kunnen we alleen achteraf vaststellen. Niemand die dat weet.
 14. forum rang 4 Skater 23 januari 2013 17:06
  Met Basel III zullen ze haast wel moeten, meer goud houden. Waarom denk je dat implementatie uitgesteld moest worden?

  De kans dat Duitsland 1 Duitse baar terug krijgt is denk ik nihil. Ik wed dat ze hagelnieuwe baren krijgen ipv de netjes geadministreerde Duitse baren die ze naar Amerika stuurden voor veilige bewaring.

  Grote vraag: waar is al dat goud heen gegaan? Zijn er black projects van gefinancierd? Zijn de grote banken met de Duitse namen er gratis mee gespekt? Is het via-via overgeheveld aan China, die er de marktprijs voor mocht betalen?
  En, waar gaat al het goud vandaan komen waar de vraag nu naar aan het ontstaan is? De VS had graag een cash settlement geboden (cash creeëren is een makkie voor ze), maar DL zal daar voor bedankt hebben. Het echte gele spul terug, graag.

  Het hele wolfraam verhaal is misschien maar disinfo geweest, om te verhullen dat het eigendomsclaims van de baren een bende gemaakt is, hoewel ze er nog gewoon liggen.
 15. Datastream-Insight 24 januari 2013 10:24
  Chapeau Nico voor deze heldere [lees: ook slimme!] analyse. Wat mij fascineert is dat het altijd lastig blijft om de toekomst te voorspellen. Dat geldt voor elk aandeel, de rente, schuldenlast èn voor de Goudprijs. Dat een aantal begrippen blijkt nogal sterk aan inflatie onderhevig te zijn, t.w. 'Beleggingsspecialist', 'proactieve politiek', 'Financiële zekerheden en -deskundigheid'. Dat dit uiterst relatieve begrippen zijn is sinds 2007 nogal evident. Astronomische informatiestromen bieden immers geen dag-, week-, maand- of jaar ècht betrouwbaar vooruitzicht. Één boek dat mij in dát opzicht heeft gefascineerd is: De Zwarte Zwaan, De impact van het hoogst onwaarschijnlijke (van Nassim Nicholas Taleb)

  Tóch lijkt het mij slim om jouw columns te blijven lezen, want jij hebt mij hierbij overtuigd van jouw bovengemiddeld-scherpzinnige blik op goud; iets dat a priori waardevol is èn altijd zal blijven.
 16. [verwijderd] 24 januari 2013 14:06
  Alleen is mij nog steeds niet duidelijk waarom de repatriëring over een periode van 7 jaar moet verlopen wanneer je in het artikel aangeeft: "We begeven ons aan de vooravond van een ware valutaoorlog en het Oosten wil een substantieel deel van de monetaire koek"
  en
  "Een grote aanwezigheid van de fysieke goudreserves binnen de eigen landsgrenzen vormt hierbij een essentieel onderdeel."
  In de huidige crisis en de snel op elkaar volgende ontwikkelingen kun je toch nauwelijks volhouden dat dit beetje goud over zo'n lange periode het verschil kan maken voor Duitsland?
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links