Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De munt van 1 biljoen

In de Verenigde Staten weten ze stilaan niet meer van welk hout pijlen te maken met hun immense schuldenberg. Ze halen er tegenwoordig de waanzinnigste ideeën bij, zoals een platinamunt slaan van 1 biljoen dollar. Maar is dit idee wel zo raar?

De beurzen kenden een indrukwekkende start in 2013. De rally is het gevolg van een oplossing voor de fiscal cliff in de Verenigde Staten. Beleggers reageerden opgelucht en dit vertaalt zich in een risk-on modus.

Enkele weken terug werden de kiemen voor de beursrally al gepland door de Fed, die aankondigde om het monetaire opkoopprogramma te verhogen tot 85 miljard dollar per maand aan Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekschuld.

Geen limiet
Dit komt neer op een jaarlijkse quantitative easing (QE) van meer dan 1 biljoen dollar! Bovendien staat er geen limiet meer op de omvang van het stimuleringsprogramma, maar koppelt Bernanke er nu streefdoelen aan zoals een werkloosheid van 6,5%  en/of inflatie boven 2,5%.

Terwijl het vuurwerk massaal knalde rond de jaarwisseling, gingen er ook enkele alarmbellen af in de wandelgangen van het Amerikaanse congres: het schuldplafond van 16,4 biljoen dollar werd opnieuw overschreden.

Het was in 2011 dat het schuldplafond werd opgetrokken, wat voor de nodige spanningen zorgde tussen beide Amerikaanse politieke partijen. Meer nog, de Verenigde Staten kreeg voor het eerst in z’n geschiedenis een downgrade te verwerken.

Sneeuwbaleffecten
De kans dat de Democraten en Republikeinen er ditmaal niet uitkomen neemt met de dag toe, waardoor de overheid geen bijkomende schulden meer zou kunnen aangaan. De Verenigde Staten riskeert hierdoor een volgende kredietverlaging, wat tot een gigantische stijging van de kosten kan leiden, met alle sneeuwbaleffecten van dien.

Amerikaanse beleidsmakers zitten weer met de handen in het haar en beginnen er steeds apartere ideeën op na te houden om uit het schuldenmoeras te geraken.

Zo lanceerde een blogger het idee om een platinamunt te slaan en die een waarde te geven van 1 biljoen dollar (Engels: one trillion), het jaarlijkse tekort van de Amerikaanse overheid.

Hot topic
In de Amerikaanse wet staan enkele vage uitzonderingsregels, zo ook het slaan van een munt om het evenwicht in het systeem te herstellen (Artikel I, Sectie 8). In enkele dagen tijd groeide het aanvankelijk bizarre idee uit tot een hot topic in de Verenigde Staten.

Alle financiële media praten erover, gerenommeerde websites staan vol met columns en discussies. Als de Amerikaanse overheid de ‘speciale’ platinamunt creëert, kan men die vervolgens deponeren bij de Fed in ruil voor nieuwe dollars.

Waar overigens het idee van een platinamunt vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Het kan wat ons betreft net zo goed koper of ijzer zijn. En waarom het bedrag dan beperken tot 1 biljoen dollar?

Waarom niet meteen 100 biljoen dollar erop stampen, of nog beter, het mooie ronde getal van 1 triljoen dollar. Dan kan men nog wel een jaartje of honderd verder met schuldenmaken in de Verenigde Staten.

Boekhoudkundig probleem
Alle gekheid op een stokje, het idee van de platinamunt is volgens mij geen realistisch scenario. Toch is de basis van het idee niet zo gek. Schuld is immers een boekhoudkundig probleem.

Terug naar de eerste les boekhouding. De balans bestaat uit twee delen:

  • actief
  • passief

Beide zijden moeten altijd in evenwicht zijn. En net hier zit een belangrijk onderdeel waar de meeste economen en andere specialisten overheen kijken. Centrale bankiers hebben niet zoveel reële vaste activa op de balans, behalve dan fysiek goud.

Herwaardering goud
Het voordeel voor de Fed is dat hun goudreserve nog altijd voor 42 dollar per ounce in de boeken staat. Een herwaardering van hun goud (8133 ton) zou de schuldenberg van de Verenigde Staten in een pennentrek kunnen decimeren en opnieuw draagbaar maken.

Echter, hiermee zou Amerika ook hun grootste schuldeiser – China – in een klap fors armer maken. Toch denk ik dat dit een meer realistisch scenario is dan de platinamunt. Temeer omdat er hiervoor voldoende signalen uit China komen.

De Chinezen zijn in de voorbije jaren als bezetenen goud aan het opkopen. Zoals onderstaande grafiek aantoont, gaat de meeste goudproductie als ook de goudhandel naar de Chinezen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Reset
Ik heb al een tijd geen cijfers meer uit China gezien inzake hun goudreserves, maar het zou me amper verbazen moest dit inmiddels een veelvoud zijn van de officiële status van 1054 ton goudreserve.

Als de Chinezen ooit voldoende goud hebben (zo’n 6000 ton of meer), dan zal China geen probleem meer hebben met een boekhoudkundige reset van het globale dollarsysteem. Welke prijs men dan op de goudreserve zal kleven, daar hebben we uiteraard het raden naar.

Maar zelfs aan de huidige marktwaarde van 1650 dollar per ounce komt op amper 450 miljard dollar. Er is dus een veelvoud van de goudprijs nodig om de reset te realiseren en de schuldenberg opnieuw dragelijk te maken.

Inflatie
Een globale reset van het financiële systeem zit hoe dan ook in de kaarten. Door de immense Amerikaanse schuldenberg en de snelle stijging ervan, dringt een boekhoudkundige oplossing zich steeds meer op.

Het wegstrepen van de schulden kan voor een deflatoire depressie zorgen, met alle sociale gevolgen van dien.

Dus lijkt de enige andere uitweg het decimeren van de schulden door inflatie. Houders van goud en andere vaste activa zullen de reset doorstaan, maar houders van cash en schulden zijn dan de pineut.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Duit in het Zakje 8 januari 2013 11:54
    Ik begrijp niet, dat als de FED hun goudreserve meer marktconform gaan waarderen, dat hierdoor de chinezen (chineze overheid) of andere obligatie-houders zwaar de dupe zijn. Wordt de exchange rate van de dollar, die toch al lang niet meer gekoppeld is aan goud, dan ineens een stuk lager ? Of is het een ander fenomeen?
    Ik zelf denk, dat als ik geld heb uitstaan bij iemand of een bedrijf of een overheid die tot over de nek in de schuld zit en die vind ineens een paar procent van de totale schuld ( bijv door verkoop goud aan china) ik toch wel blij zou zijn, want de kans dat ik mijn geld terug krijg lijkt beter te worden. Als obligatie houder zou ik het meest bevreesd zijn voor het creëren van geld uit het niets (QE1,2,3,4 etc) want dit gaat zeker in de toekomst een flinke niet te stoppen inflatie veroorzaken. Graag een reactie.
  2. forum rang 5 theo1 8 januari 2013 12:21
    De platinamunt is een puur juridisch trucje om het schuldplafond te omzeilen. Het doet niks aan het niveau van de staatsschuld of de status van uitstaande obligaties.

    Het moet platina zijn om juridische redenen. Van de metalen waar munten van gemaakt zijn, is wettelijk gelimiteerd hoe groot de coupure mag zijn, behalve bij platina. De wet staat toe dat de regering platina munten creëert waarbij de coupure ongelimiteerd kan zijn. Dus ook een biljoen dollar.

    Die munt wordt vervolgens gestort op de rekening die de Amerikaanse schatkist heeft lopen bij de Fed. Daardoor wordt de negatieve balans een biljoen dollar kleiner. Die balans op de rekening bij de Fed is gelimiteerd door het schuldplafond. Dus door de platina munt te storten, is er weer een biljoen dollar ruimte gecreëerd.

    Het is dus een puur technisch trucje om het schuldplafond niet te hoeven verhogen via het Congres. Verder gebeurt er niks. Of het gaat gebeuren lijkt mij ook onwaarschijnlijk. Vermoedelijk komt er op het laatste moment wel een soort deal.
  3. [verwijderd] 8 januari 2013 12:29
    "De balans bestaat uit twee delen: actief passief.
    Beide zijden moeten altijd in evenwicht zijn.".
    Dit is inderdaad niet het geval.
    Onze centrale banken (is geen overheid!) kunnen geld maken "out of thin air", zie:
    "Banking - the Greatest Scam on Earth" ;-)
    youtu.be/G9IH-XKQpOI?t=1m14s
  4. forum rang 5 theo1 8 januari 2013 12:34
    @duit in het zakje: ik heb het sterke vermoeden dat de schrijver een paar zaken door elkaar haalt:

    - de platina munt: zoals hierboven uitgelegd een puur technische truc om het schuldplafond te omzeilen. Het verandert niks aan de schuld zelf en verbetert niks aan de kredietwaardigheid van het land.
    - herwaarderen van het goud: dit verbetert de balans van de Fed: de post tastbare activa wordt groter. Ook dit verandert niks aan de staatsschuld of de kredietwaardigheid van het land. Het vergroot hooguit de capaciteit van de Fed om obligaties op te kopen, maar die is effectief toch al onbeperkt.
    - een soort boekhoudkundige manier om de staatsschuld te verkleinen. Dit is een soort verkapte default cq haircut. Je past een (door de schrijver verder niet gespecificeerde) truc toe om de hoofdsom van de uitstaande obligaties te verlagen. Bijvoorbeeld door ze voor een ongunstige koers verplicht om te zetten in andere, nieuwe obligaties. Of door nieuwe dollars in te voeren en de uitstaande obligaties voor een ongunstige koers te converteren naar de nieuwe dollar. Hiermee naai je de Chinezen natuurlijk wel. En het zal het imago van kredietwaardigheid van het land niet ten goede komen. Maar aangezien niemand om de VS heen kan, zal dat niet hele grote blijvende gevolgen hebben. Er is trouwens ook een manier om de staatsschuld boekhoudkundig te verlagen zonder de Chinezen te raken: de Fed kan de opgekochte obligaties domweg verscheuren. De resterende obligaties blijven dan gewoon intact en gaan er zelfs op vooruit omdat de kredietwaardigheid van het land is verbeterd.
  5. [verwijderd] 8 januari 2013 18:49
    Het gedeelte "De kans dat de Democraten en Republikeinen er ditmaal niet uitkomen neemt met de dag toe, waardoor de overheid geen bijkomende schulden meer zou kunnen aangaan. De Verenigde Staten riskeert hierdoor een volgende kredietverlaging, wat tot een gigantische stijging van de kosten kan leiden, met alle sneeuwbaleffecten van dien." in het zeer opwindend overkomende artikel klopt slechts ter verder het bij de duurzaam wel scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende kennisgeving niet: in het Financieel Dagblad is te lezen dat de Democraten en Republikeinen er wel degelijk zijn uitgekomen.

    Dit aangezien de meerderheid van de Amerikanen de Republikeinen als de partij zien die het land in een verlammende impasse de afgrond in had geduwd, zodat de tijd van het onmogelijke eisen stellen van de fundamenteel fanatieke Tea Party als onderdeel van de Republikeinen voorbij is, dan wel voorbij zou moeten zijn, waardoor het land een stap verder is gekomen met het mogelijk gunstige gevolg dat het sowieso veerkrachtige Amerika van de American Dream uit het dal klimt.

    Maar misschien is dit niet zo, en zijn juist de veerkrachtige souverein bij de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken betrokken "souvereine" lidstaten van de Eurozone veerkrachtig uit het dal aan het klimmen, of misschien nu juist het veerkrachtige Japan, of misschien het veerkrachtige China of mogelijk andere veerkrachtige BRIC-landen zoals bijvoorbeeld het veerkrachtige Rusland dat bijvoorbeeld een groot belang heeft in ijsvrije havens, zoals die van Hamburg en Rotterdam die mogelijk na een vrije val van de Euro voor een bodemprijs op een presenteerblaadje worden aangeboden met de gevolgen van dien.
  6. [verwijderd] 8 januari 2013 20:44
    @theo1
    Kredietwaardigheid heeft inderdaad met vertrouwen te maken. Een groot deel van de obligaties verscheuren betekent in normaal Nederlands ... Failliet zijn. Daarmee valt de dollar in 1x van zijn voetstuk af en kan USA vergeten zijn staatsleningen te verkopen. Economie is geen politiek (oftewel door het spelen met woorden denken dat alles is opgelost). Heeft wel degelijk zeer grote impact. FED weet dat heus wel, de normale burgers niet.
  7. [verwijderd] 8 januari 2013 22:48
    @OldAndWise Er zijn meer dingen die met vertrouwen te maken hebben, zodat je ook zou zeggen dat de hele aan elkaar hangende mikmak vroeg of laat al dan niet veerkrachtig zonder al te veel faillissementen van landen/lidstaten met de bijbehorende vrije val van de munteenheid met de consequenties van dien uit een dal klimt. Maar misschien is dit niet zo.
  8. forum rang 5 theo1 8 januari 2013 23:36
    quote:

    OldAndWise schreef op 8 januari 2013 20:44:

    @theo1
    Kredietwaardigheid heeft inderdaad met vertrouwen te maken. Een groot deel van de obligaties verscheuren betekent in normaal Nederlands ... Failliet zijn. Daarmee valt de dollar in 1x van zijn voetstuk af en kan USA vergeten zijn staatsleningen te verkopen. Economie is geen politiek (oftewel door het spelen met woorden denken dat alles is opgelost). Heeft wel degelijk zeer grote impact. FED weet dat heus wel, de normale burgers niet.
    Integendeel, economie en politiek hebben alles met elkaar te maken. Wat je vergeet is dat de Fed en de regering twee verschillende organisaties zijn. De Fed is autonoom en bezit obligaties die zijn uitgegeven door de regering. De regering is dus geld schuldig aan de Fed.

    De Fed kan dus die obligaties gewoon doorscheuren. Dat is geen faillissement, maar een kwijtschelding (of afschrijving, hoe je het maar wil noemen). Dat komt in onze wereld zeer veel voor. Het zou een faillissement zijn als het de regering was die de obligaties doorscheurt, en dan is het een wezenlijk andere situatie. Als de Fed dat doet, doet het niks af aan de status van de rest van de uitstaande obligaties. Hun positie verbetert zelfs, omdat de totale uitstaande schuld vermindert en dus de kredietwaardigheid verbetert. Deze actie zou dus goed zijn voor de koersen van Amerikaanse staatsobligaties.

    Vergelijk het met iemand die een persoonlijke lening en een hypotheek heeft bij verschillende banken (bank A resp bank B). Als deze persoon zijn schulden niet langer betaalt en ook geen bezit heeft waar dat op verhaald kan worden, is dat een bankroet en is zijn kredietwaardigheid kapot. Beide banken zijn hun geld kwijt. Maar als bank A zijn lening eenzijdig afschrijft (om wat voor reden dan ook), dan verbetert dat de kwaliteit van de hypotheek van bank B. De klant kan nu immers al zijn inkomen gebruiken om de hypotheek van bank B af te betalen nu de lening bij bank A is weggevallen.

    Overigens verwacht ik niet dat dit gaat gebeuren. Ik neem aan dat het Congres uiteindelijk het schuldplafond weer gaat verhogen (net genoeg om Obama aan de ketting te houden en volgend jaar weer concessies af te kunnen dwingen) en dat alles bij het oude blijft. De VS hebben nog altijd meer dan voldoende inkomsten om alle rekeningen te blijven betalen. Bovendien zijn ze veruit de grootste obligatiemarkt. Landen die geld te beleggen hebben (China, Noorwegen, de oliestaten) moeten ergens heen met hun geld. Ze kunnen dat niet allemaal in Duitse obligaties stoppen, daarvoor is de Duitse staatsschuld niet groot genoeg. Ze zullen het in Amerikaanse obligaties moeten stoppen, of ze willen of niet omdat er niet voldoende alternatieven zijn. Andere grote obligatiemarkten (Japan, Italië) zijn nog slechter. Amerika zal dus altijd kunnen lenen, in ieder geval nog heel erg lang.
  9. Da Freeze 9 januari 2013 07:38
    "Schuld is immers een boekhoudkundig probleem"

    Schuld is wat mij betreft een beleidsprobleem wat door middel van boekhouding inzichtelijk wordt gemaakt. De boekhouding manipuleren om de schuld lager te doen lijken, geeft wel aan hoe ziek bedrijven en overheden zijn om dit de normaalste zaak van de wereld te vinden om eigen incompetenties te verbloemen. Maar goed, de hele wereld doet het.
  10. pcrs7 9 januari 2013 09:48
    Ik vind dat Ben Bernanke en Paul Krugman persoonlijk met 3 van die muntjes naar de chinezen moeten gaan en dan zeggen: Alsjeblieft, tientallen jaren hard gewerkt voor een habbekrats die wij op de pof betaald hebben en nu het payback time is, lossen wij ook netjes onze schulden af met 3 muntjes.
    Weet je wat, we doen ernog een vierde bij, omdat we niet te beroerd zijn om onze afspraken na te komen.

    De mensen die beweren dat dit slechts een technisch truukje is omdat ze bij de fed gedeponeerd worden en die moet daar dan volgens bankbiljetten voor geven on demand, die mensen zou je wat.
    Is er dan geen grens aan de goedgelovigheid van onderdanen richting hun heerschers?
  11. [verwijderd] 9 januari 2013 10:47
    @pcrs7, het zal die onderdanen een rotzorg zijn, zolang hun schulden ook maar worden afgeschreven en zolang ze maar weer door kunnen feesten, zullen ze alles voor zoete koek slikken.
    En inderdaad; de schuldeisers (China) betalen het gelag met als resultaat dat de kernkoppen op de USA gericht worden.

    Mijn hond heeft vanochtend een fraaie DROL gedraaid, ik heb er een vlaggetje in geprikt en er 100.000 Euro op geschreven. Ga straks naar de Rabo toe met die drol met de mededeling dat ik hier mijn laatste hyp.schuld mee aflos....
  12. pcrs7 9 januari 2013 12:33
    @Carex Uitstekend idee, behalve dat het alleen mogelijk is om mensen dit soort voorwaarden te laten accepteren als je geweld kunt gebruiken om ze te dwingen.
    Legal tender laws zeggen dan ook dat de romel van de FED verplicht gebruikt moet worden. In vrijwilligheid accepteren mensen natuurlijk nooit een munteenheid die geen rente oplevert en continu in waarde achteruit gaat.
    De Amerikaanse onderdaan is misschien even blij dat hij zijn huis voor niets gekregen heeft, maar als de koopkracht van de dollar in de tank gaat, zal blijken dat hij geen geld voor nieuwe onderbroeken meer heeft, nog om zijn McMansion te verwarmen of te onderhouden. De iPads rollen ook niet meer uit de Foxconn fabrieken op afbetaling na het trekken van een stunt als deze.
    Als je niet te eten hebt, heb je aan een gratis huis ook niet veel. Doet me denken aan mijn opa die vlak voor de grote depressie een huis kocht voor de verhuur. Dit omdat de rente zo laag was. Bleek een miskoop te zijn aangezien met de crisis iedereen bij elkaar ging hokken en er vele huizen leeg stonden en aan huur niets opbrachten.

    Ik hoop niet dat de kernkoppen van China gebruikt worden en verwacht het ook niet, maar oorlog ligt bij dit soort bedrog net als de vorige depressie wel op de loer. Ik denk dat de eigen onderdanen er het hardst van langskrijgen als belofte na belofte gebroken wordt. Denk aan Kirchner, stelen pensioenen, plunderen fabrieken, drukken geld, hoge export en import belastingen en uiteindelijk zelfs de grenzen dicht om de wegrennende onderdaan tegen te houden. Het impliciete geweld van overheden zal steeds explicieter worden.
    dollarvigilante.com/blog/2013/1/8/i-p...
  13. [verwijderd] 9 januari 2013 17:50
    @pcrs7 In aanvulling op hetgeen CAREX over zijn hond naar voren brengt: het mondiaal expliciet afschaffen van (het geweldmonopolie van) de overheid, al is het alleen maar om expliciet lynchpraktijken bij het al dan niet expliciet in strijd met artikel 1 van een grondwet waarin duidelijk is bepaald dat discrimineren niet is toegestaan in "scorende" oneliners permanent verongelijkt verontwaardige "volk" en toestanden als die van Enron in een machtsvacuüm te voorkomen, gaat op het 1e t/m 3e gezicht

    - met name niet in een doorsnee democratie, zoals de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis betrokken lidstaat Nederland als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken, voor welke brand met de beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje kan worden aangewezen, laat staan een zondebok in naam van de vrijheid -

    in een soort plan B gelukkig of helaas niet lukken.
  14. [verwijderd] 9 januari 2013 18:20
    In aanvulling op "Schuld is wat mij betreft een beleidsprobleem wat door middel van boekhouding inzichtelijk wordt gemaakt. De boekhouding manipuleren om de schuld lager te doen lijken, geeft wel aan hoe ziek bedrijven en overheden zijn om dit de normaalste zaak van de wereld te vinden om eigen incompetenties te verbloemen. Maar goed, de hele wereld doet het." van da Freeze: je zou ook kunnen zeggen dat schuld gewoon iets is wat je liefst zonder toestanden van een schuldsanering of faillissement vroeg of laat als net nog niet geheel kaal geplukte kip moet terugbetalen, maar hetgeen wat da Freeze naar voren brengt zou wel eens goed waar kunnen zijn.

    Wel zal het hierbij zo zijn dat de landen die hierbij een voorsprong hebben, zoals de rijkere Westerse landen/"souvereine" lidstaten van de "eerste wereld", waar de gemiddelde inwoner reeds een auto en meerdere televisies heeft, dit weer beter doen dan de opkomende BRIC-landen van de "tweede" respectievelijk "derde" wereld, waar de mensen ook graag op een brommer willen rijden, of, als alles goed gaat, in een auto.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links